Z tego co już wiecie o Mafii 2 co was denerwuje?

Nie wiem po co wsadziłem tam to "nie" - chodziło o to, że właśnie da się przejechać, w żaden sposób nas nie spowalnia.
Obrazek
- M a f i a P B F -
Zagrałem w Demo i spostrzegłem pewne niedociągłości które trochę mnie "zniechęciły" :

-Przechodnie powtarzają się na każdym kroku
-Teleportacja gdy wpadnie się do wody z autem
-Nie da się przejechać przez żywopłot
-Zachowanie przechodniów do danej sytuacji

Te 4 rzeczy są irytujące i mam nadzieje że przynajmniej jedna z nich zniknie w finalnej wersji.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TommyTheGun napisał(a):
Brak możliwości strzelania z auta również.

Może twórcy chcieli bardziej skupić się na modelu jazdy niż strzelaniu z auta.
Auto prowadzić się super i gdybyśmy mieli możliwość strzelania to nie spostrzeglibyśmy jak fajny jest model jazdy.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cougar napisał(a):
W jednej cut-scence jest pokazane jak machają kijami. Dla mnie jest to wielki minus, jeśli ich nie ma.

W jednej cutscence(nie w Demku ;-) ) Vito korzysta z taksówki a normalnie w rozgrywce nie ma takiej możliwości. Kolejna irytująca rzecz.
Obrazek
Co Wy z tym zywopłotem:p mozna normalnie przez niego jezdzic:)

Fakt z przechodzniami, to lipa, ale może to przez demo. Raz w parku siedziały na ławce dwie tr same osoby, a trzecia kręciła się koło nich.
W pełnej wersji może będzie inaczej z tymi przechodniami, bo przecież pełna wersja ile będzie zajmowała miejsca a demo tylko 1gb chyba.
Też nie wiem, co macie z tym żywopłotem. Ja normalnie i przebiegam i przejeżdzam.
Ogólnie to nie mam się do czego przyczepić poza inteligencją policji i przechodniów, ale nie wpływa to bardzo na rozgrywkę.
Gra miażdży pod względem klimatu i nie tylko.
Czas wrzucić swoje trzy grosze:
-niematerialne krzaczki, żywopłoty itp.
-zbyt łatwo rozwalić latarnię, w realu samochód się skasuje a latarnia będzie cała
-brak sprzęgła, skrzyni biegów (gra z kierownicą traci sens)
-nie można nawet chodzić po plaży... przesada
-...ani wskoczyć do wody
-to samo co w jedynce: strzelimy raz w budkę telefoniczną, a ona rozwala się na kawałki
-przechodnie rozglądają się podczas przechodzenia przez jezdnię, ale reagują tylko na samochody kierowane przez komputer, na samochód kierowany przez nas nie zwracają uwagi i włażą pod koła
-brak podstawowych odruchów u przechodniów (np. mierzymy do nich z broni, oni nic; bijemy się z kimś, inni idą dalej jak gdyby nigdy nic)
-zabiłem gościa, trup leżał zakrwawiony na drodze. Akurat jechała policja, nie zauważyła go nawet, mimo, że po nim przejechała...
-brak krwistych śladów opon po przejechaniu przez trupa
-zderzaki nie odpadają
-zbyt łatwa naprawa samochodów
-gdy Vito nie ma dostępu do maski, a każemy mu naprawić samochód, naprawi się on momentalnie
Obrazek
Jest jeszcze jedna rzecz która naprawdę irytuję. Przeciwnicy są jak duchy. Jak się zastrzeli przeciwnika i on pada na glebę i chcąc jeszcze wsadzić parę kulek w drania to te kulki przez niego prześwitują.
Obrazek
CzarFace napisał(a):
Jest jeszcze jedna rzecz która naprawdę irytuję. Przeciwnicy są jak duchy. Jak się zastrzeli przeciwnika i on pada na glebę i chcąc jeszcze wsadzić parę kulek w drania to te kulki przez niego prześwitują.

Zgadza się

Ostrzeżenie +1 - M.
Obrazek
Angel of Death
Oby to były skutki "Dema", bo jeśli będą takie błędy w finalnej wersji to nie wiem czy jest sens kupować.

Co śmieszne w demie można pozbyć się policji oraz ruchu na drodze dzięki czemu możemy swobodnie pośmigać po dostępnej mapie oraz postrzelać sobie do przechodniów i sprawdzić jak się zachowuje fizyka ciała.

Niestety nie udało mi się usunąć informacji o nie przejściu misji po wjechaniu wcześniej busem w określone miejsce (ala odblokowana część mapy).

1. Aha, no i dlaczego nie można uderzyć w locie kogokolwiek tylko pierw muszę zacząć pchnięciem?
2. ... podobnie, nie można uderzyć czegokolwiek.
3. Zabijasz kierującego w samochodzie bez dachu a on ciągle jedzie powolutku do tego pasażer jakby nigdy nic siedzi i dalej patrzy przed siebie.
4. Przechodnie depczą zwłoki.
5. ... policjant sprawdza zwłoki następnie wraca do auta i jedzie dalej, powinna przyjechać karetka i zgarnąć ciało.
6. Skok jest zablokowany czy jego w ogóle nie będzie?
7. Ślady od kół zostają tylko na drodze, ale dlaczego nie tworzą się na trawie, gdzie powinny być najbardziej widoczne.
8. Wszelkie tekstury się zlewają, wygląda to nieprofesjonalnie.
9. Zbyt małe zainteresowanie poszkodowanym.
10. Można jeździć z trupem, wygląda to śmiesznie w kabriolecie, jakbym wiózł pijanego (powinien Vito wypychać zwłoki z miejsca dla pasażera).
11. Są chociaż automatyczne kierunkowskazy?

Więcej mi się nie chciało wypisywać a i tak nie zniechęcę się do niej. ;)

Pozdrawiam
"Nie ma nieba dla spryciarzy..."
majkool napisał(a):
1. Aha, no i dlaczego nie można uderzyć w locie kogokolwiek tylko pierw muszę zacząć pchnięciem?
2. ... podobnie, nie można uderzyć czegokolwiek.

Nie rozumiem o co Ci chodzi?

majkool napisał(a):
3. Zabijasz kierującego w samochodzie bez dachu a on ciągle jedzie powolutku...

A nie pomyślałeś, że zabity człowiek ciągle naciska na pedał gazu?

majkool napisał(a):
6. Skok jest zablokowany czy jego w ogóle nie będzie?

Normalnego podskakiwania nie będzie.

majkool napisał(a):
8. Wszelkie tekstury się zlewają, wygląda to nieprofesjonalnie.

Możesz podać jakiś przykład, albo najlepiej screena? Bo ja jakoś nie spotkałem się z niczym podobnym.

majkool napisał(a):
10. Można jeździć z trupem, wygląda to śmiesznie w kabriolecie, jakbym wiózł pijanego (powinien Vito wypychać zwłoki z miejsca dla pasażera).

Wystarczy wsiąść od strony pasażera...

majkool napisał(a):
11. Są chociaż automatyczne kierunkowskazy?

Nie ma...
Co do punktu trzeciego, to najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie 2 możliwych sytuacji, uruchamianych losowo:
1. po zabiciu kierowcy samochód po prostu zwalnia i staje (przy okazji może skręcić kierownicą)
2. (bardziej efektowne) po zabiciu kierowcy trup naciska na gaz i samochód rusza na pełnym gazie, potem w coś uderza i np. drzwi się otwierają i wypada na zewnątrz.

Niemożliwym jest, aby po śmierci człowiek nadal naciskał na gaz z taką samą siłą.
Obrazek
majkool napisał(a):
Oby to były skutki "Dema", bo jeśli będą takie błędy w finalnej wersji to nie wiem czy jest sens kupować.

Nie żartuj, tyle lat czeka się na grę, żeby nie kupić jej przez parę bugów...?
Nie podoba mi się sprawa " niekończącego się " paliwa. Wskazówka schodzi na sam dół, kontrolka sygnalizuje małą ilość " surowca ", ale samochód zupełnie się tym nie przejmuje i można jeździć dalej tylko że silnik się dławi i ciężko się rozpędzić. Próbowałem zjeździć jak najwięcej benzyny, ale nie udało mi się jej wyjeździć do zera. Nie wiem może po dłuższym czasie by zdechł, ale mi już się znudziło czekanie na ten moment :mrgreen:

Mam nadzieję, że w pełnej wersji nie będzie czegoś takiego.
Jest tylko kilka rzeczy które mnie trochę irytują. Takie drobiazgi, jak niemożliwość kąpania się w wodzie to dla mnie zbytek- Vito nie jest małpą z GTA, która jak by mogła to by chodziła po suficie z RPG, tylko szanującym się mafiozo :).

-niezbyt mądrzy przechodnie- zaczynam trąbić, by matoł zlazł mi z ulicy, ten się wraca, staje i się gapi. I jak tu się nie wkurzyć i go nie przejechać?
-kierowanie samochodem- wywalili 3 najważniejsze dla mnie rzeczy, które sprawiały, że w jedynce super się jeździło- manualna skrzynia biegów, sprzęgło, możliwość zgaszenia/odpalenia wozu bez wysiadania.
-coś mi nie wykrywa podpiętej kierownicy, mam nadzieję, że naprawią.
-różowawo-czerwony dym za samochodem, gdy są włączone światła stopu- ładnie by wyglądało, ale tylko w nocy/tunelu, teraz jest trochę dziwnie.
-może to kogoś zdziwić lub rozśmieszyć- przekleństwa w polskich napisach przy dialogach. W jedynce świetnie sobie z tym poradzili, dając "do diaska", "psiakrew" itp, które pasowały do naszych dżentelmenów. Tutaj przetłumaczyli wszystko dosłownie i w mojej subiektywnej ocenie- główni bohaterowie wyszli trochę na pseudo elegantów wychowanych w blokowisku. Nie to, żeby mnie to bardzo raziło, na co dzień mam do czynienia z takim słownictwem, ale po prostu trochę tu nie pasuje.

Chyba wszystko, tak szybciutko przy okazji powiem co naprawdę mnie urzekło/zachwyciło:
-o wiele mądrzejsi policjanci, mogą ścigać i karać zwykłe boty i nas bronić :)
-super klimat (już po demo mogę to powiedzieć)
-zapowiada się super fabuła
-super fizyka samochodów
-super grafika
-super dźwięk, muzyka, cutscenki (radio jest genialne, powolna jazda kabrioletem, a w tle "Come on lets go" Valensa- prawdziwy wehikuł czasu ;) )
wojtas022

1. i 2. chodzi o to, że nie można uderzyć z pięści kogokolwiek bez wcześniejszej zaczepki, bez sensu przecież jak machnę mu w twarz to powinien dostać za darmo. To samo tyczy się przedmiotów, nie można uderzyć niczego, dłoń przelatuje przez tekstury. Nie chcę przytaczać w jakiej grze to było dobrze zrobione.

3. Tak zabity kierujący naciska na pedał gazu, ale mógłby stanąć w przypadku uderzenie w inny samochód a nie go pchać, przy uderzeniu stopa by opadła z gazu i powinien skręcić lekko i np. trup wypaść z samochodu bądź przechylić się nie wiem, teraz jest nie do końca dobrze.

6. Szkoda bo np. doskok mógłby być, przykładowo biegnie i doskakuje gdzieś, nie wiem w czym by to się przydało, ale jakoś mi tego brakuje.

8. Przykład: zabijam przechodnia, podlatuje zainteresowany i na nim stoi, za domkiem siedzą ludzie przy stoliku, facet pije z filiżanki i nie ciekawe zlanie tekstur, to samo obok kobiety piersi przechodzą przez stolik. Jest wiele takich bugów, ale to może przez te okrojone demo.

10. Ok to go wywali, ale tu chodzi żeby wywalał zwłoki np. po interakcji przyciskiem albo sam automatycznie nie wiem, ogólnie to śmiesznie wygląda jak zostaje. :D

11. Są w pojazdach SI. ;)

Ogólnie gra mi się bardzo podoba, znajomy będzie kupował więc pierw u niego zobaczę, a potem sam zakupię jeśli nie będzie całkiem inna, a wydaje mi się, że tak będzie ponieważ np. tak misja jest latem a normalnie zimą w finalnej wersji.

Kojarzy ktoś czy na STEAM Euro to Dolar, kiedyś coś takiego słyszałem, ale wolę być pewny, i wiem, że są droższe gry przez STEAM.
"Nie ma nieba dla spryciarzy..."