Z tego co już wiecie o Mafii 2 co was denerwuje?

ALe i tak wszyscy wiemy, że (chyba) chodzi o ograniczenie możliwości wydostania się tam, gdzie twórcy by tego nie chcieli :P
http://gameplay.pl/barth89 | https://www.facebook.com/barth89pl <-------- ZAPRASZAM :)
Możliwa opcja jeśli chodzi o pływanie ale twórcy nie powinni w ten sposób postępować bo któregoś dnia wyjdzie coś jak MafaCon dla M2 i dostaniemy się gdzie chcemy.
Denerwuje mnie brak cyklu nocy i dnia oraz brak manualnej skrzyni biegów.
"Wychowany na twoich słowach dopadnie cię morderca."-Pablopavo
Jezu, to manualnej skrzyni biegów jednak też nie będzie...
Zaczynam wierzyć powoli ocenom tych magazynów, chociaż po ostatnich newsach zauważyłem pewne nieścisłości. PCGamer stwierdził że gra jest zbyt mroczna, zaś xbox magazyn, że postacie są zbyt dziecinne w stosunku do kobiet. Lol, trzeba przyznać że nieźle się to układa. Aż nie mogę się doczekać innych recenzji -_-
2k Czech chyba nie zapłaciło za dobrą ocene dlatego tak zniżają. Zobaczcie recenzje do GTA IV - tam byle pierdółki są dodawane do plusów xd
Obrazek
Jestem ciekaw co to znaczy być "zbyt dziecinnym wobec kobiet" ? Bardzo dziwny "minus".
Obrazek
Obrazek
hmm, z zapowiedzi wynikało, że gra będzie naprawdę ponadprzeciętna. Zaczynam o to się martwić.

Brakuje pewnych podstawowych funkcji, jak choćby wspomniane wychylanie się zza okna, strzały ze środka pojazdu.

Taxi - moim zdaniem powinno działać, zabierać nas w wybrane miejsce.

Jazda Swobodna - czyli ta po zakończeniu gry, także powinna się pojawić. Z trailerów i gameplayów wynika, że każda misja zaczyna się od np. odebrania telefonu. nie wyjdziemy z domu jeśli nie odbierzemy telefonu + nie przebierzemy się. Zmusi nas to do wykonywania misji, zwłaszcza, że nikt nie wie, czy niektóre z nich nie wymagają szybkiej reakcji(dojazd na czas). w swobodnej jeździe, możliwość zakupu kilku domów + wiele miejsc(to także mi się nie podoba - twórcy zapewniali wszystkich graczy, że w mieście będzie można odwiedzić ogromną ilość budynków, lista zaczyna się na barach a kończy na sklepach...) do których można uczęszczać. Misje poboczne, aby można było się pobawić w tym mieście jeszcze w gangstera, pochodzić, pożyć, pobawić się, by gra to nie był zamknięty etap.
Nie podoba mi się także, że wszyscy spekulują na temat zmiany pory dnia. Jeżeli informacja na temat tej zmiany nie widać nigdzie, oznacza to, że jej nie będzie - GRA SWOBODNA straci na wartości, jeśli w ogóle będzie istnieć, ponieważ nie zdołamy robić rozbojów w nocy.

Mówicie o smaczkach. Dla Mnie smaczkiem jest odejście od realiów XXI wieku, ale tylko wtedy gdy miasto będzie jakoś funkcjonowało. Mapa podobno jest dopracowana, jednak, jest mała, a wejście do wody kończy się teleportem na powierzchnie, co zmniejsza powierzchnie po której możemy się poruszać.

Zarazem bardzo irytujący jest fakt, że w grze będzie mniej realizmu niż dotychczas. Mniej czyhającej na nasze przewinienia policji, która mniej widzi. Czyli już wiemy, że nie będziemy mogli wyobrazić sobie własnej akcji(mam nadzieję, żę dysponujecie wyobraźnią), nie podjedziemy pod sklep, nie wyciągniemy zza okna mp40, nie strzelimy w szyby i z piskiem opon nie odjedziemy.

Każdy wspomina o tych "niedoróbkach". I bez porównywania bezpośrednio, jednak warto porównać tą grę do GTA4. niestety w ostatniej odsłonie GTA, możliwość swobodnej jazdy, wejść do budynków, różnych atrakcji(od striptizu po billard, włącznie z minigrami, kobietami, spotkaniem z kumplami), ilośc misji pobocznych, wielkośc miasta... itp. itd. to wszystko póki co, jest problemem dla 2K.

Widzę to tak, że 2K ucieka do czasów przeszłych, by
- uniknąc problemów z komunikacją, metro, samoloty, taxi, samochody, motory, motorówki, jachty, statki, helikoptery, paralotnie itd.
- uniknąc unowocześnień(zwłaszcza technologi które wkraczają w nasz prawdziwy świat od pewnego czasu) tj. np komórka, internet itd.
+ utworzyć klimat, który nadaje taxtura, zachowania ludzi(całe otoczenie)
+ stworzyć coś bardziej unikalnego od nudnej serii GTA, Saint Row itd.

Nim bliżej premiery, tym okazuje się, że gra będzie niewypałem, wiadomo, fabuła rozgrywka może ciekawie wyglądać, ale każdy w 2010 roku , szanujący się gracz, wymaga od gry full możliwości, zwłaszcza, że ma ona wymagania(co do inteligencji przeciwników, ogólnym wykorzystaniem procesora) porównywalne do starszego kolegi z dopiskiem 4. Jeśli okaże się, że gra zajmuje 8GB, zachwyci Mnie tylko grafika i fabuła, śmię twierdzić, że uznam wtedy grę za nieudaną.

Kilka podstaw odrzucili i teraz może byc licho w rozgrywce. 14h gry(jak informuje nas bodajże niemiecka strona internetowa, to nie wiele, zwłaszcza że DZIWNYM TRAFEM, producent gry, nie kwapi się by poinformować nas czy jest jakieś FREE RIDE z dodatkowymi funkcjami, co raczej oznacza, że go nie będzie (dla mnie to jeden z trzech kluczy:grafika + fabuła + możliwość wykorzystania przestrzeni).

A i sprostowanie. Mafia 1 - jest przecież coś na podobieństwo SAMPa, tak więc MP można pograć, sądzę, że w 2014 MP także będzie do Mafii 2, także gdzieś się napotkałem na taki zapisek, że MP mafii, może nada być "stworzoen, uaktualione lub tworzone po premierze" tak więc bez obaw, jeśli komuś na tym zależy.

Podsumowując: gra coraz więcej odsłania, wiemy coraz więcej i łapie nas zawód.
http://www.myspace.com/thorbdg

zapraszam.
Nie cytuj posta wyżej, tym bardziej takich długich jak ten - M.

Zgadza się. Free Ride nie będzie, ale twórcy zapewniają, że po ukończeniu wątku fabularnego będziemy mogli grać dalej... tylko ciekaw jestem w jaki sposób ( może jakiś nowy tryb ? )

Mnie też zraża to, że 14h będę tylko grał. Dla mnie to jak nic. Ale mam nadzieję, że podczas tych 14h gra mnie maksymalnie wciągnie. Oby tak było.
Live or die - make your choice...
Hmm, no cóż, na ten temat dyskusja pośrednio odbyła się pod jednym z ostatnich newsów, jednak obfitowała ona w argumenty ad personam i inwektywy, przez co stała się ona paskudnym flejmem z bluzgami. No ale postanowię się odnieść do kilku zarzutów, stawianych przez Ciebie wobec Mafii 2.
thorbdg napisał(a):
Taxi - moim zdaniem powinno działać, zabierać nas w wybrane miejsce.

Moim zdaniem zbędne, tym bardziej, że miasto nie jest tak wielkie, żeby trzeba było się rozbijać taksówką. Poza tym, jest bardzo pięknie dopracowane, więc wolę je podziwiać samodzielnie, niż pokonywać całą trasę taksówką.
thorbdg napisał(a):
Nie podoba mi się także, że wszyscy spekulują na temat zmiany pory dnia. Jeżeli informacja na temat tej zmiany nie widać nigdzie, oznacza to, że jej nie będzie - GRA SWOBODNA straci na wartości, jeśli w ogóle będzie istnieć, ponieważ nie zdołamy robić rozbojów w nocy.

To też mi się nie podoba, chciałbym, żeby pojawił się cykl dobowy. No ale jak wyżej wspomniałeś nie ma swobodnej jazdy = niepotrzebny cykl dobowy. Ale fajnie, że misje dzieją się w różnych porach.
thorbdg napisał(a):
Zarazem bardzo irytujący jest fakt, że w grze będzie mniej realizmu niż dotychczas. Mniej czyhającej na nasze przewinienia policji, która mniej widzi

To, że jest więcej policji, jest moim zdaniem na plus. Widziałeś, żeby w biały dzień, ktoś podjechał pod sklep, postrzelał w niego i uciekł bez konsekwencji? Zwykle po mieście chodzą patrole, przejeżdżają wozy (jak nie policji to straży miejskiej). To moim zdaniem na plus.
thorbdg napisał(a):
Każdy wspomina o tych "niedoróbkach". I bez porównywania bezpośrednio, jednak warto porównać tą grę do GTA4. niestety w ostatniej odsłonie GTA, możliwość swobodnej jazdy, wejść do budynków, różnych atrakcji(od striptizu po billard, włącznie z minigrami, kobietami, spotkaniem z kumplami), ilośc misji pobocznych, wielkośc miasta... itp. itd. to wszystko póki co, jest problemem dla 2K.

Ale czy fani GTA4 nie rozumieją, że 2K nie chciało tworzyć kolejnego klona GTA? Po co? Chcą wielkiej swobody, ogromnego miasta i gównianej linii fabularnej? Niech grają w GTA. Chcą małego, acz dopracowanego i pięknie wyglądającego miasta, do tego wspaniałej linii fabularnej, z ciekawymi postaciami? Niech grają w Mafię 2. To jest ta różnica, że 2K chciało podobnie jak w pierwszej części chwycić graczy za serca piękną fabułą i to na nią najbardziej liczę. Jeśli się okaże, że fabuła będzie tak dobra jak pierwszej Mafii (a wszystko wskazuje na to, że tak) to ja uznam grę za jak najbardziej udaną. Jeszcze trochę i zacznie się porównywanie Mafii 2 do Just Cause, bo "obie to sandboxy". Nie można porównywać dwóch gier, na które pomysł był zupełnie inny, bo to się nie sprawdzi.
thorbdg napisał(a):
Nim bliżej premiery, tym okazuje się, że gra będzie niewypałem, wiadomo, fabuła rozgrywka może ciekawie wyglądać, ale każdy w 2010 roku , szanujący się gracz, wymaga od gry full możliwości, zwłaszcza, że ma ona wymagania(co do inteligencji przeciwników, ogólnym wykorzystaniem procesora) porównywalne do starszego kolegi z dopiskiem 4. Jeśli okaże się, że gra zajmuje 8GB, zachwyci Mnie tylko grafika i fabuła, śmię twierdzić, że uznam wtedy grę za nieudaną.

No więc wracamy do poprzedniego punktu mojej wypowiedzi. Bo akurat od Mafii 2 oczekuje, że zapewni mi rozrywkę fabułą, zupełnie tak jak dobry film.
thorbdg napisał(a):
szanujący się gracz, wymaga od gry full możliwości

Zdefiniuj pojęcia 'szanujący się gracz' i 'full możliwości'. Według mnie, 'szanujący się gracz' umie dostosować swoje oczekiwania do danej gry, a nie oczekuje od każdej tego samego. Niewiele jest produkcji z porywającymi historiami, a sandboxów w stylu GTA jest od groma. Więc cieszę się, że 2K skupiło się na tym.

Ale w jednym punkcie przyznam Ci rację: Brak freeride na pewno nie wpłynie dobrze na ocenę Mafii 2.
@nivener
Odpowiedzi godne dyplomaty :D

Moim zdaniem Mafia II nietylko będzie miała poważne/dramatyczne momenty ,ale też zabawi nas. Ja np. nie moge doczekać się jazdy starymi samochodami czy samego strzelania. Więc nie trzeba powtarzać ,że Mafia II będzie jak film.

A co do tematu:
Niepewność tego co można robić po zakończeniu gry. Wolałbym mieć pewność.
Fan of Tommy Gun :D
Ale czy fani GTA4 nie rozumieją, że 2K nie chciało tworzyć kolejnego klona GTA? Po co? Chcecie wielkiej swobody, ogromnego miasta i gównianej linii fabularnej? Grajcie w GTA. Chcecie małego, acz dopracowanego i pięknie wyglądającego miasta, do tego wspaniałej linii fabularnej, z ciekawymi postaciami? Zagrajcie w Mafię 2. To jest ta różnica, że 2K chciało podobnie jak w pierwszej części chwycić graczy za serca piękną fabułą i to na nią najbardziej liczę. Jeśli się okaże, że fabuła będzie tak dobra jak pierwszej Mafii (a wszystko wskazuje na to, że tak) to ja uznam grę za jak najbardziej udaną. Jeszcze trochę i zacznie się porównywanie Mafii 2 do Just Cause, bo "obie to sandboxy". Nie można porównywać dwóch gier, na które pomysł był zupełnie inny, bo to się nie sprawdzi.

nivener tą wzmiankę trzeba wstawic na widok publiczny, by fani GTA w końcu zrozumeli że Mafia nie jest zwykłym klonem GTA

Niepewność tego co można robić po zakończeniu gry. Wolałbym mieć pewność.

A ja jednak wole niepewność, całkiem mozliwe że autorzy szykują nam niespodziankę jakąś

By the way: Proszę o odpowiedz: Czy te DLC(Jimmy's Vendetta) które będzie na PC, jeżeli kupię grę w zwykłym sklepie będzie możliwe do pobrania przez STEAMA czy trzeba zamówić na np. gram.pl by mieć ten dodatek
'Masz pit bulla, który wygląda jak jamnik, gibasz się jak pi#%ny rezus, zachwycasz się panem Kunta-Kinte, marnujesz scieżkę towaru mojemu kumplowi, a na koniec puszczasz mi film o facecie w łódce

-No właśnie kim ty w ogóle k&^a jesteś, pajacu?'
to chyba dobrze, że na STEAMIE. Każdy kto ma oryginał będzie mógł pobrać
'Masz pit bulla, który wygląda jak jamnik, gibasz się jak pi#%ny rezus, zachwycasz się panem Kunta-Kinte, marnujesz scieżkę towaru mojemu kumplowi, a na koniec puszczasz mi film o facecie w łódce

-No właśnie kim ty w ogóle k&^a jesteś, pajacu?'
Taxi może i się nie przyda, ale jeśli ktoś ma wyobraźnie to z chęcią pojeździ sobie udając, że ma własną postać "gangstera". Przynajmniej ja lubię się tak bawić.

Swobodna jazda może i jest - właśnie to pozostaje zagadką, bo na pewno coś nadal ukrywa 2K. Nie mogą wszystkiego na powiedzieć, a informacji o grze mamy ogromną ilość. Warto się zastanowić nad tą drogą z boku, która wyjeżdża po za mapę.

Nie nie nie - chwila moment z tą policją. Grałeś w GTA4? miałeś tak, że stanąłeś na chodniku a obok 4 radiolki cisnęły jedna za drugą po nierównym asfalcie? Bo ja tak. lepiej by było jakby nie było aż tylu radiolek ale dużo policjantów na ulicy, to by miało sens.

Nie jestem fanem GTA4, podchodzę do porównań bezstronnie, po prostu podaję co powinno się znaleźć. powtarzam, to 2010 rok, gry muszą być juz zaawansowane, każda kolejna produkcja powinna miec nawtykane jak najwiecej rzeczy które sie podobają ludziom(w tym przypadku, wszystko co nadaje realizmu). Chyba można tego wymagac po tylu latach prac nad grą.

Na razie to kroją... reklamowali a teraz co dzień okazuje się że czegoś nie będzie - brawo.
http://www.myspace.com/thorbdg

zapraszam.
Ta gra nie ma iść w ilość, tylko jakość. Zresztą każda gra tak powinna być skonstruowana. Więc jeśli nie ma tego tego i tego, ale dzięki temu tamto tamto i jeszcze co innego jest genialne to ja wolę takie rozwiązanie.
http://gameplay.pl/barth89 | https://www.facebook.com/barth89pl <-------- ZAPRASZAM :)
thorbdg napisał(a):
Taxi może i się nie przyda, ale jeśli ktoś ma wyobraźnie to z chęcią pojeździ sobie udając, że ma własną postać "gangstera". Przynajmniej ja lubię się tak bawić.

Widziałeś kiedyś gangstera zarabiającego w taksówce?

thorbdg napisał(a):
Nie jestem fanem GTA4, podchodzę do porównań bezstronnie, po prostu podaję co powinno się znaleźć

Nie, nie, nie. Ty mówisz co powinno się znaleźć w Mafii 2, wzorując się na tym, co było GTA 4. Powtarzam, wbrew pozorom to są zupełnie inne gry i nie powinno się ich porównywać w sposób: "o, tutaj to było, a tam z kolei tego nie było, więc ta gra ssie". Jeszcze raz: nie wolno w taki sam sposób porównywać gier tylko dlatego, że są sandboxami, a na które był zupełnie inny pomysł. W Just Cause postawili na dynamizm i full akcji, w GTA 4 na duże miasto i rozrywkę, a w Mafii na fabułę. I porównywanie do siebie tych gier jest bezcelowe, co było już tłumaczone setki razy.
thorbdg napisał(a):
każda kolejna produkcja powinna miec nawtykane jak najwiecej rzeczy które sie podobają ludziom(w tym przypadku, wszystko co nadaje realizmu)

No i tu się ujawnia twoja postawa fana GTA. Stawiasz nie na jakość a na ilość. W GTA 4 było wielkie miasto, nawalone multum możliwości, ale co z tego skoro była ona po prostu nudna. W Mafii będzie mniej możliwości, ale miejmy nadzieję, że twórcy się na nich skupili i napracowali, żeby to wszystko się udało.