Z tego co już wiecie o Mafii 2 co was denerwuje?

wciskasz mi dziecko w brzuch.

Po pierwsze, gra GTA4 i Mafia 2, to BLISCY DALECY BRACIA, którzy muszą się uczyć od siebie rozwiązań i metod jak zwabić nabywców. Mają odmienne charaktery, ale są z tej samej matki, więc mają podobne potrzeby. Rozumiesz?

TAXI - mówię o możliwości podróży, nie prowadzeniu taksówki.

Zaczynasz się mieszać, czyli w w Just Cause i Mafii 2 producent nie stawia na rozrywkę, zapamiętam, bo ciekawe rzeczy opowiadasz.

Ja nie porównuje gier, tylko rozwiązania, których niewątpliwie brakuje Mafii 2. Po wyjściu Mafii, może uda nam się odnaleźć w niej jakieś ciekawe rozwiązania, których zabrakło w tego typu grach.

Robią mafię tyle lat. Dopracowanie wszystkiego do perfekcji nazywa się dobrą grą, a nie dopracowanie połowy. To sobie teraz wyobraź, że Vito biega bez nóg, ciachają się samymi Thomsonami, mapka ma 5 przecznic. Nie wmówisz mi, że wtedy patrzysz na fabułę, ponieważ jeżeli jest coś "nie tak" w jednym punkcie gry, i w drugim i w trzecim, to nawet jakby czwarty był idealny to gra nie ma wartości.

nie przeszedlem nawet GTA, nie mów na mnie fan, nie gram zbyt często w gry. Po prostu dużo czytam a jak gram to intensywnie.
http://www.myspace.com/thorbdg

zapraszam.
thorbdg napisał(a):
Zaczynasz się mieszać, czyli w w Just Cause i Mafii 2 producent nie stawia na rozrywkę, zapamiętam, bo ciekawe rzeczy opowiadasz.

Hmm, czyli twoja linia obrony sprowadza się do łapania mnie za słówka. Godne podziwu.

thorbdg napisał(a):
TAXI - mówię o możliwości podróży, nie prowadzeniu taksówki.

No tak, gangsterzy podróżują łapiąc taryfę.
thorbdg napisał(a):
Dopracowanie wszystkiego do perfekcji nazywa się dobrą grą, a nie dopracowanie połowy.

No ale dla ciebie dopracowanie do perfekcji to wrzucenie do gry statków, helikopterów, jachtów, motorówek i - olaboga - paralotni. Po prostu minusujesz Mafię za to czego nie ma, a co było w GTA 4.
thorbdg napisał(a):
Po pierwsze, gra GTA4 i Mafia 2, to BLISCY DALECY BRACIA, którzy muszą się uczyć od siebie rozwiązań i metod jak zwabić nabywców.

Aha, no tak jedna gra powinna wyglądać jak druga, bo inaczej nikt jej nie kupi. Ale jest jeden szkopuł: 2K chciało zrobić inną grę niż GTA 4. INNĄ. ZUPEŁNIE INNĄ. A więc idąc zgodnie z twoim tokiem rozumowania, na ten przykład Colin McRae Rally i Need for Speed to też 'bliscy dalecy bracia', więc dlaczego NFS skupia się na nielegalnych wyścigach, a nie na rajdach jak w Colinie? I tu uważaj, bo cię zaskoczę: bo twórcy obu gier mieli inne pomysły na nie. Co z tego, że obie to wyścigówki jeśli są zupełnie różne. Zapodałem takie porównanie, bo wynika ono z twojego toku rozumowania. To że M2 i GTA 4 są sandboxami nie znaczy, że tu i tu muszą być te same elementy, bo - powtórzę się po raz setny - są zupełnie inne. I brak niektórych rozwiązań z GTA 4 nie jest na minus, a wręcz na duży plus.
@thorbdg @nivener

Oboje macie troche racji. Ale thordbdg zauważ ,że w Mafii próbowali znaleźć złoty środek. Od początku mówili ,że stawiali na fabułe ,a jednak stworzyli stoiska z hot dog'ami itd. Po co? Chodzi o wczucie się w otoczenie. Nivener dobrze powiedział ,że te dwie gry należą do tej samej grupy - ale to zupełnie inne pomysły. GTA stawia na otoczenie. Misje poboczne ,ogromne miasto ,nawet pójście na kręgle. I do tego otrzymujemy kampanie głowną. A w Mafii 2? Wciągająca fabuła ,ciekawe postacie ,niezwykły klimat osadzony właśnie w Empie Bay. I uważam ,że pomysł 2K Games jest lepszy ,choć Rockstar też zasłużył na pochwały.
Fan of Tommy Gun :D
thorbdg napisał(a):
Ja nie porównuje gier, tylko rozwiązania, których niewątpliwie brakuje Mafii 2. Po wyjściu Mafii, może uda nam się odnaleźć w niej jakieś ciekawe rozwiązania, których zabrakło w tego typu grach.

kropka. Znaleźli się obrońcy Mafii. Człowieku to jest gra, od niej się wymaga, i to ja powtarzam setny raz, że mimo 2K stawia na fabułę, to i tak nie może z dnia na dzień nas informować, że nie będzie tego, i tego, i nasz gangster nie będzie mógł popływać itd. Zwykłe uciekanie od ciekawych rozwiązań i chronienie się fabułą wydaje się dość zabawne. Gdzieś u góry napisałem, Gra, która ma dobrą fabułę, musi mieć ciekawe otoczenie, poczujmy się jak w mieście, poczujmy, nie koniecznie w roli gangstera bo ciągle na to naciskasz typie. Zobaczymy jak to będzie wyglądać, tak za 20 dni będzie już wszystko wiadomo.
co do porównania colina i nfs'a, to akurat nie wyszło Ci, tamte gry działają na tej samej zasadzie. Wygląda inaczej tylko świat - legalne wyścigi i nielegalne, chociaż SHIFT to legalne wyścigi. W obydwóch grach w ostatnich wersjach jest możliwość tuningowania silnika i innych podzespołów w podobnym standardzie, graficznie obydwie gry były na dość podobnym poziomie. Co w M2 i GTA4 też jest na tym samym poziomie, tylko inne, inne lata inne realia, to wszystko.
pozdro, już nie piszmy, dajmy się innym wypowiedzieć.

zapraszam.
@thorbdg

Tylko inne realia i czas? I to jest ten sam poziom? Nie ,nie to nie tak działa. Widać ,że chaiłbyś chiał jak najwięcej w jednym produkcie. Cały czas mówimy ,że Mafia II to nie jest kopia GTA IV. I co ,że ma coś co nie ma Mafia? Mafia potrzebuje czegoś innego niż GTA. Potrzebuje tylko tego co potrzebne jest do mafijnego świata. I doprawcowali to do perfekcji. Mogli wsadzić więcej ,i robić z 2x mniejszą dbałośćia. Empire Bay mogło być 2x większe ,mogłobyć 4x ,8x ,16x - ale woleli zrobić mniejsze ,a lepsze! Kropka ,jak to już powiedziałeś.
thorbdg napisał(a):
Człowieku to jest gra, od niej się wymaga

Ale twój główny problem polega na tym, że ty wymagasz od niej rozwiązań z GTA 4, a to nie działa w ten sposób. 2K mogło pójść na łatwiznę, wrzucić helikoptery, motorówki, jachty, paralotnie (!) i inne pierdoły, które sprawiałyby, że gra byłaby nierealistyczna i niezgodna z rzeczywistością (wiem, wiem, zaraz powiesz, że poszli na łatwiznę ich nie wrzucając). Pływający oprych z GTA? Może być. Pływający gangster z prawdziwej mafii? Nie bardzo. Chcieli stworzyć grę, która byłaby realistyczna, zgodna z tamtejszymi realiami. Przytoczę ci fragment wypowiedzi Tomasza o pościgach i strzelaniu z samochodu:
Nudne pościgi... I znowu to samo. Lata 40,50,60. W tych latach najważniejszą osobą w świecie przestępczej Ameryki był Salvatore Lucania. Dla mniej zorientowanych, Charles Lucky Luciano. (...) W latach 50 i 60 odchodziło się już od wizerunku wariata Johna Dilingera, który stojąc na progu auta kierowanego przez kolejnego świra, strzelał do policji, a wszyscy ludzie w popłochu uciekali do domu. Salvatore Lucania był bliski stworzenia idealnej organizacji przestępczej, o zasięgu międzynarodowym, gdzie nie praktykowano już mordowania ludzi na widoku publicznym. Wszystko odbywało się z klasą, szacunkiem i odpowiednią dyskrecją. Jeżeli chciałeś widzieć Vito siedzącego na dachu z MP40, to graj sobie w GTA, a nie pisz, że coś jest na minus, nie mając do tego w ogóle podstaw. Ma natomiast sens, pozbycie się takiej opcji, z historycznego punktu widzenia. (...)
Mnie osobiście ta wypowiedź przekonuje, bo jeśli 2K mówi, że tworzy grę zgodną z historią, grę realistyczną, to taka ona ma być. Nie widzę sensu dalszej dyskusji, bo nie mam zamiaru cię przekonywać, że M2 jest grą lepszą lub gorszą od GTA 4. Po prostu sądzisz, że w M2 powinno być więcej rozwiązań z GTA 4 (co oczywiście automatycznie sprawiłoby, że mielibyśmy kolejnego klona GTA), ja sądzę, że dobrze, że 2K zdecydowało się stworzyć coś innego. Sandboxa, który nie byłby kolejnym klonem GTA, bo takich mamy na pęczki, prawda?
o ku*** -.-

co Wy macie z tym GTA4. Ile mam powtarzać, chodzi o zastosowanie różnych rozwiązań, a nie porównywanie do GTA 4, bo na razie wy to robicie, jakby dla was GTA 4 to był piorytet. Mafia 2 jest lepsza mimo wszystko, bo nie jest schematyczna, inna od reszty, jednak może jej brakować pewnych funkcji, które WCZEŚNIEJ ZASTOSOWAŁO R z gwiazdką, a nie, że jest to w GTA4 to musi być tu. Macie zbyt sztywne spojrzenie, spróbujcie pomyśleć, że Mafia to nie takie cudo i znaleźć cośc o jest potrzebne zamiast czepiać się mnie, że dla Mnie moze zabraknąć tam kilku rzeczy.

kropka, dziękuję dobranoc.

Ostrzeżenie +1 - przeczytaj regulamin art.V pkt.3 - W.

zapraszam.
thorbdg napisał(a):
chodzi o zastosowanie różnych rozwiązań, a nie porównywanie do GTA 4, bo na razie wy to robicie, jakby dla was GTA 4 to był piorytet

Nieładnie, odwracasz kota ogonem. Proszę bardzo, oto twoje wypowiedzi:

Każdy wspomina o tych "niedoróbkach". I bez porównywania bezpośrednio, jednak warto porównać tą grę do GTA4

Grałeś w GTA4? miałeś tak, że stanąłeś na chodniku a obok 4 radiolki cisnęły jedna za drugą po nierównym asfalcie? Bo ja tak. lepiej by było jakby nie było aż tylu radiolek ale dużo policjantów na ulicy, to by miało sens.

Nie jestem fanem GTA4, podchodzę do porównań bezstronnie

Ja nie porównuje gier, tylko rozwiązania, których niewątpliwie brakuje Mafii 2.

I to właśnie ty zacząłeś porównywać Mafię 2 do GTA 4 (czy rozwiązania z Mafii 2 do tych z GTA 4, whatever) więc proszę, nie wyjeżdżaj z tekstami, żebym to JA przestał porównywać te dwie gry, ok?
thorbdg napisał(a):
spróbujcie pomyśleć, że Mafia to nie takie cudo i znaleźć cośc o jest potrzebne

Wcale nie myślę, że Mafia 2 to cudo, i masz rację, że rzeczywiście kilka rzeczy by się jej przydało, ale nie tych z GTA 4.
@thorbdg

Podsumowując: chciałbyś ,aby 2K uczyło się na błędach i korzystalo z rozwiązań zawartych w serii GTA. Ale wiesz gdzie jest problem? Mafie II robiono niedługo po tym jak została wydana "jedynka" . Nie patrzyli na Rockstara ,przez 8 lat robili swoje. To nie tak ,że 8 lat kopiowali GTA i wsadzili gre w lata 40' i 50'. Inne gry ,inne pomsyły ,inni twórcy ,ile realia. A jedna nazwa która tworzy twoje porównania to - sandbox.
Mnie denerwuje brak broni białej wg mnie jest to wielki minus gry oraz dla 2kczech
O ile kij wystąpi w grze to raczej by zareagowała, bo przecież nie pomyśleli by że idzie sobie z kolegami pograć w baseball. Co do chodzenia z kijem to możliwa by była również możliwość chowania go pod płaszczem, i z kolei kłopot z glinami z głowy by był.
Jeszcze nie wiadomo czy swobodnej jazdy nie będzie, także ręce na kroczu bez trzymania moczu!
dziobak101 napisał(a):
"Nigdy nie było ich w grze. Prezentowane wideo musiało pochodzić z wersji testowej gry. Nie mam pojęcia skąd to pochodzi i jak to dostało się do Internetu. (...) Wymażcie wszystkie filmiki ze swojej pamięci, które widzieliście."

Wypowiedź Jacka Scalici...

Podaj mi datę wypowiedzi Jacka Scalici w tej sprawie ponieważ chce dopasować datę przemówienia z datą wydanie tego oto trailera:

Na filmiku widzimy że wszyscy trzymają bejzbola, tak samo jest w "Developer Diary 3" w 2.38 minucie, a on jest świeżo nowy:

A na tym filmiku:

też widzimy że jest bejzbol.
Obrazek
Nawet jeśli data wydania trailera będzie później od wypowiedzi to i tak pałki w grze może nie być. To są cutscenki, a na cutscenkach , jak widzieliśmy nawet do konfesjonału wszedł i sie spowiadał. Co nie znaczy że my będziemy się mogli spowiadać podczas gry.
Mnie denerwuje to, że w Empire Bay nie można spokojnie połowić sobie ryb :evil: