Wymagania sprzętowe Mafii 2

Nie wydaje mi się... producenci podzespołów też chcą zarabiać, a jakby było tak, jak mówisz to czas zatrzymałby się na ATI Radeon 9200 special series 250MhZ... ;-)

A poza tym, ja np. nie chciałbym żeby producenci poszerzali grono swoich odbiorców obniżeniem "wymagań gry", bo od razu tracą na tym Ci, którzy kupili lepszy sprzęt, a do tego zobaczą marną szatę graficzną. Poszerzanie grona odbiorców następuje poprzez obniżenie ceny produktu, a najnowsze technologicznie komputery i tak będą kupowane i tak. Taka mentalność... Poza tym, idealny przykład mamy na rynku kart graficznych... minie rok i trzeba zmieniać, albo będzie 10fps... (przykładowo) i peszek... Kto kupi grę, ten kupi i nie tylko ja i inni zmienią dla tej gry sprzęt... to chyba jest jakby jasne. Poza tym, mają już prawie gotową grę i z autopsji nie wydaje mi się, żeby nie znali wymagań sprzętowych oscylujących wokół tych ostatecznych.
"Chicago i Capone byli siebie godni. Do nauki tańca potrzeba pary, a miasto i Al byli stworzeni dla siebie" - Robert J. Schoenberg
Mam nadzieje, ze mi pojdzie mafia 2 przyzwoicie ;) mam :
Procesor: Intel Core 2 Duo T6500 2.1 Ghz
Ram : 4 gb
Karta graficzna: ATI Mobility Radeon HD 4570

Pozdrawiam
Obrazek
Obrazek
UP THE IRONS!!
No to teraz ja :P

Panowie :P Mafia 2 pójdzie na karcie Nividia 8600GTS i 2 GB ramu ?
"Ileż to razy w myślach osiągałem wszystko. Udało mi się tylko nie być komunistą."

Adam Miałczyński, Adaś.
Hmmmm panowie na prawdę ciężko powiedzieć cokolwiek na ten temat. Nawet na oficjalnym forum 2K Czech, temat dotyczący wymagań sprzętowych Mafii 2 owiany jest spekulacjami. Każdy podaje specyfikacje swojego sprzętu, w nadziei, żeby ktoś oszacował (najprawdopodobniej nietrafnie) pójdzie Ci, albo, oj stary, lepiej zbieraj kasę na nowego kompa... bzdura...

Zastanawiam się coraz to częściej, czy Mafia 2 będzie w zadowalającym stopniu wykorzystywać procesory czterordzeniowe. Hmmm do tej pory w zupełności do gier wystarczały dwurdzeniowe, w Mafii jest o wiele więcej czynników, które mogą wpłynąć na skrajne wykorzystanie "2"

Dlaczego tak uważam ? Głównie dlatego, że w jednym z wywiadów, Denby, podkreślał kilkakrotnie to jego "żywe społeczeństwo" i "żyjące miasto". Nie wiemy jeszcze do jakiego stopnia żywe, ale takie coś raczej potrzebuje solidnego wsparcia obliczeniowego.

Ponadto, co do czyjejś wypowiedzi wyżej... tak się składa, że tylko przeciętnego polaka nie stać na nowy sprzęt, więc wątpię, że ktoś z 2K przejmie się naszym losem i poświęci kolejny rok, żeby Mafia 2 poszła komuś na sprzęcie, który ledwo ciągnął GTA 3. Nawet gdyby dystrybucja ominęła PL to nic by nie stracili, a nawet (w nieco abstrakcyjnym znaczeniu) zyskali. Przynajmniej nikt nie ściągałby tej gry z internetu i w ten sposób ograniczyliby próby kradzieży ich produktu.
"Chicago i Capone byli siebie godni. Do nauki tańca potrzeba pary, a miasto i Al byli stworzeni dla siebie" - Robert J. Schoenberg
Tomasz napisał(a):
tylko przeciętnego polaka nie stać na nowy sprzęt, więc wątpię, że ktoś z 2K przejmie się naszym losem i poświęci kolejny rok, żeby Mafia 2 poszła komuś na sprzęcie, który ledwo ciągnął GTA 3.

Tak się składa że Mafia II powstaje w państwie które gospodarczo nie odstaje za bardzo od Polski. Moim zdaniem czeski oddział 2K będzie starał się zadowolić również swój rodzimy rynek, a co za tym idzie w jakimś stopniu nasz. Co do optymalizacji kodu, wiadomo że tak zaawansowana technicznie gra jaką niewątpliwie jest Mafia 2 nie pójdzie na sprzęcie sprzed 3 lat, bardziej chodzi oto aby nie popełniono takiej wpadki jaką popełniło studio R* z GTA IV na PC, która wbrew pozorom dotknęła nie tylko graczy z Polski.
Extreme napisał(a):
Tak się składa że Mafia II powstaje w państwie które gospodarczo nie odstaje za bardzo od Polski.

To najwyższy czas, żebyś się tam wybrał i sprawdził na własnej skórze, jak to Czechy gospodarczo nie odstają od Polski. Żeby Ci się przykro nie zrobiło, że mieszkasz tutaj. W cztery lata potrafili zmodernizować sieć autostrad. Fakt faktem, dzięki niemieckim firmom, ale było ich stać żeby ich zatrudnić. Ponadto, zmiany jakie zdążyli wprowadzić od czasu kiedy są w UE... no bez urazy, ale my długo takich nie wprowadzimy.

Extreme napisał(a):
Wiadomo że tak zaawansowana technicznie gra jaką niewątpliwie jest Mafia 2 nie pójdzie na sprzęcie sprzed 3 lat, bardziej chodzi oto aby nie popełniono takiej wpadki jaką popełniło studio R* z GTA IV na PC, która wbrew pozorom dotknęła nie tylko graczy z Polski.

Moja wypowiedź miała charakter ironii. Jeżeli źle interpretujesz, to bardzo bym Cię prosił, nie kwestionuj tego, co piszę. I ostatnia rzecz... Taka sugestia bardziej. Przed "że" stawiamy przecinki.
Pozdrawiam.

P.s. wracając do tematu rozmowy, który został wyżej zaburzony...
Wg mnie, te liczby, które podane zostały w podcascie i filmach dotyczących produkcji, będą potrzebować więcej mocy. Zarówno obliczeniowej procesora, jak i grafiki.
Co do wykorzystywania całej mocy czterordzeniowych procesorów to cóż.. jak dla mnie to trochę za wcześnie.

P.S - Tak się składa, że mieszkam bardzo blisko granicy z Czechami a co za tym idzie bywam tam dosyć często. Chociaż z autostradami muszę przyznać ci racje. W żadnym cywilizowanym kraju sieć autostrad nie powinna być tak "biedna" jaka jest w Polsce...
Nie, nie. Źle mnie zrozumiałeś. Ja nie napisałem nigdzie, że będą wykorzystywać je w 100%... Chodziło mi o to, że Mafia2 może korzystać z 3 rdzeniowego procesora bardzo dobrze, pozostawiając 1 rdzeń na inne zadania. Z tego, co czytałem, to faktycznie 4 rdzeniowe procesory obsługują bardziej skomplikowane aplikacje np. 64bitowe, tj obróbka graficzna, edycja filmów, zdjęć, a nawet potrafią robić to wszystko w tym samym czasie. Zgadzam się z Tobą.

Wydaje mi się jednak, że to dobry czas, żeby zainwestować w 4 rdzeniówkę... Prędzej, czy później i tak zaczną wychodzić Gry, które będą o wiele bardziej wymagającymi programami. Być może taką będzie Mafia2.

A co do autostrad jeszcze... Też mieszkam blisko Cieszyna, bo w Tychach. Kilkadziesiąt minut jazdy samochodem. Ostatni raz w Czechach byłem jako 14-latek i około miesiąca temu. Byłem w szoku... szczególnie, jak zobaczyłem telefony alarmowe (ala budki telefoniczne w Polsce) rozstawione na autostradach co ok. 500 metrów... Postanowiłem, że zwiedzę ten kraj i co ? Zrobiło mi się przykro, że mieszkam w tym syfie... O ile jestem patriotą, o tyle mam żal do tych, którzy przez ostatnie pół wieku nami rządzą.
Tomasz napisał(a):
Nawet gdyby dystrybucja ominęła PL to nic by nie stracili, a nawet (w nieco abstrakcyjnym znaczeniu) zyskali. Przynajmniej nikt nie ściągałby tej gry z internetu i w ten sposób ograniczyliby próby kradzieży ich produktu.

Co ty pieprzysz, Polska to kraj, w którym mieszka 40mln osób, takich państw się nie olewa.

Tomasz napisał(a):
I ostatnia rzecz... Taka sugestia bardziej. Przed "że" stawiamy przecinki.

Nie skomentuję tego.

Tomasz napisał(a):
Zrobiło mi się przykro, że mieszkam w tym syfie...

Może piszesz o swojej wiosce. Bo u mnie w mieście i ogólnie gdzie byłem w Polsce to jest pięknie.
"Świat należy do Ciebie." - Scarface [Film]
"Chcesz skończyć jako ten co nic nie miał? Więcej ruchów, a mniej pierdo*enia." - WFD [Zespół]
"W końcu zabije Cię Twój najlepszy przyjaciel." - Mafia [Gra]
Słuchaj to jest dyskusja o wymaganiach sprzętowych. Jeżeli masz do mnie jakiś problem, bo np. buzują Ci hormony, to napisz do mnie na PW, podam Ci gg, może nawet się spotkamy i wymienimy poglądy. Oszczędź wszystkim tych szczeniackich, szesnastoletnich bredni dotyczących mojej osoby bo najmniej chce mi się właśnie tego czytać. To jest forum, z łaciny, rynek albo miejsce, gdzie gromadzą się ludzie i dyskutują wg wcześniej ustalonych praw. Jednym z nich jest prawo do wygłaszania swoich poglądów, a drugie, żeby nie używać wulgaryzmów. Wg słownika wulgaryzmów, słowo pieprzysz też jest przekleństwem. Więc jeśli nie potrafisz inaczej rozmawiać to nie rozmawiaj. Co do tematu, otwórz w końcu oczy.
Pozdrawiam.
Tak więc Panowie - wracamy do tematu, którym są "Wymagania sprzętowe Mafii 2".
nie wiem jakie będą wymagania sprzętowe ale już wiem że musze wymienić większość rzeczy w kompie :) pociecha w tym że do premiery jeszcze jest troche czasu także powienienm zdążyć :-) czego się nie robi by pograć w świetną produkcje na full detalach
"Spędzasz czas z rodziną? To dobrze. Mężczyzna, który nie spędza czasu z rodzina, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną. "
DonCozinuss napisał(a):
nie wiem jakie będą wymagania sprzętowe ale już wiem że musze wymienić większość rzeczy w kompie :)

No właśnie i to jest najgorsze w PC. Co 2/3 lata trzeba wymieniać komputer żeby grać na nowe gry. Dlatego ja na przykład teraz już nie będę wymieniał części/zmieniał komputera tylko kupię konsolę ;-) Myślę, że warto się nad tym zastanowić, bo wymiana komputera co 2 lata to dość duży wydatek.
"Świat należy do Ciebie." - Scarface [Film]
"Chcesz skończyć jako ten co nic nie miał? Więcej ruchów, a mniej pierdo*enia." - WFD [Zespół]
"W końcu zabije Cię Twój najlepszy przyjaciel." - Mafia [Gra]
i tutaj pojawia się pytanie na czym gra będzie chodzić lepiej ? Czy na PC czy na PS3 (no bo chyba xboxa to nie bierzemy do tej gry). Sam posiadam, średniego kompa i konsole i nie wiem na co sobie sprawie mafię II
"Ileż to razy w myślach osiągałem wszystko. Udało mi się tylko nie być komunistą."

Adam Miałczyński, Adaś.
z konsolami będzie tak samo za 2-3 lata wyjdzie następna i znowu trzeba będzie wydać ok.1500zł by w coraz to nowsze gry zagrać a kompa jak wymienie to on mi sie bardziej przyda więcej możliwości ma komp niż konsola i moim zdaniem jesli chodzi o gry TPP,FPP strategie RTS'y to komp robi miazgę z konsol także wole wydawać kase na wymiane kompa nawet co 2-3 lata ;)
"Spędzasz czas z rodziną? To dobrze. Mężczyzna, który nie spędza czasu z rodzina, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną. "