Wymagania sprzętowe Mafii 2

Ahh... wiem, że tego się tak nie liczy, ale jakieś "złudzenie" tego, że liczymy to jako 3,16 razy 2. to komputer ma :-)
Dzięki za szybką odpowiedź
https://www.youtube.com/watch?v=6u0yfmnArpM

:)
Jeferiaz napisał(a):
Intel Core 2 Duo E8500 ( 3,16 GHZ <razy dwa!!> )

Jest dokładnie tak jak mówi Mafioso. Też mam ten procek i jeśli masz jakąś wolną kwotę to zainwestuj w dobre chłodzenie (polecam Noctue) i podkręć go do 4 Ghz. Skok jest duży i zauważalny, a do tego bardzo łatwo się kręci.
@wojtas
Ja mam E7200 i chciałbym go właśnie podkręcić, ale kompletnie się nie znam na tym. Znacie może jakieś poradniki do tego? ;)
"Świat należy do Ciebie." - Scarface [Film]
"Chcesz skończyć jako ten co nic nie miał? Więcej ruchów, a mniej pierdo*enia." - WFD [Zespół]
"W końcu zabije Cię Twój najlepszy przyjaciel." - Mafia [Gra]
Paziu@:

Podstawowe pytanie:

Jakie masz chłodzenie na procku ?

Jeżeli masz tzw. boxowe (czyli takie, które dostałeś razem z procesorem) to lepiej nie baw się w podkręcanie, bo łatwo możesz spalić sobie proca.

Ogólnie podkręca się metodą prób i błędów tzn. wchodzisz do BIOS'u i kolejno zwiększasz wartości przepustowości (FSB Frequency) i mnożnik (CPU Ratio). Po każdej zmianie zatwierdzasz i sprawdzasz temperaturę procka w idle (czyli normalnie na pulpicie) oraz w stresie (czyli w grach). Jeżeli temperatura jest stabilna i nie wysoka to wszystko OK i można dalej podkręcać.

Na przykład ja mam w idle – 26 C* a w stresie nie przekracza – 36 C*

Wszystko zależy od chłodzenia.

Oczywiście różnie podkręca się na różnych płytach głównych. U mnie robi się to bardzo łatwo. Nie wiem jak to wygląda na innych płytach.
Jeśli chodzi o wymagania Mafii II, to możecie zauważyć jak długo jest tworzona ta gra, czyli jednym wnioskiem z tego jest to że zażarcie pracują o perfekcyjną optymalizację.

Grę tworzą już od 2007 roku, wiem ponieważ już od tamtej chwili byłem zainteresowany postępami w tworzeniu tej gry, więc myślę, że wymagania będą niższe niż w GTA IV, gdyż GTA było tworzone tylko rok czy pół roku

Można się spodziewać że pójdzie na 6600GT, 1GB - 1,5GB RAM, i procesor nawet jednojajowy 2,5
Nie zdziwię się wcale bo u mojego kolegi GTA IV odaliło na X1300 z 15FPS'ami i mnie zatkało
jarek117 napisał(a):
Jeśli chodzi o wymagania Mafii II, to możecie zauważyć jak długo jest tworzona ta gra, czyli jednym wnioskiem z tego jest to że zażarcie pracują o perfekcyjną optymalizację.

Grę tworzą już od 2007 roku, wiem ponieważ już od tamtej chwili byłem zainteresowany postępami w tworzeniu tej gry, więc myślę, że wymagania będą niższe niż w GTA IV, gdyż GTA było tworzone tylko rok czy pół roku

Można się spodziewać że pójdzie na 6600GT, 1GB - 1,5GB RAM, i procesor nawet jednojajowy 2,5
Nie zdziwię się wcale bo u mojego kolegi GTA IV odaliło na X1300 z 15FPS'ami i mnie zatkało

Hahhaha rok czy pół roku... Zastanów się przecież GTA IV to całkiem nowy silnik itd. 4- 3 lat było tworzone :-> Nawet sami twórcy tak mówili. Chyba że Ci chodzi o przeniesienie GTA IV z konsoli na PC to trwało to gdzieś pół roku.
Obrazek
No koledze chyba chodziło właśnie o konwersje i tutaj ma racje.
jarek117 napisał(a):
Grę tworzą już od 2007 roku

Jeśli mówisz o Mafii II to grę tworzą od kilku lat wcześniej (2004-05) - tak twierdzili twórcy w jednym z wywiadów, że chcieli coś robić na starym silniku Mafii I, ale zdecydowali się na drugą część na całkowicie nowym enginie.
no właśnie i ja mówie otworzeniu jej na nowym silniku
Ja też ;-)
Chciałem się jeszcze odwołać do Packi'ego, który nie zrozumiał. :-x
Mafia jest tworzona dłużej od GTA IV, która z olbrzymią liczbą bugów zdobyła spore grono fanów,
ale jeśli chodzi o mafie ten silnik nie był dopracowany a jak wyjdzie to zobaczycie że ma mniej bogów niż windows'owski saper :-P
A poza tym czy myśliće że pójdzie na tym kompie (nie moim) Mafia II (teoretycznie) na 6600, 1GB i proc 2,5 Mhz
A i jeszcze jedno, mafia będzie hitem roku 2010 (miejmy taką nadzieję)

// Post pod postem - regulamin - M.
wojtas022 napisał(a):
Paziu@:

Podstawowe pytanie:

Jakie masz chłodzenie na procku ?

Jeżeli masz tzw. boxowe (czyli takie, które dostałeś razem z procesorem) to lepiej nie baw się w podkręcanie, bo łatwo możesz spalić sobie proca.

Ogólnie podkręca się metodą prób i błędów tzn. wchodzisz do BIOS'u i kolejno zwiększasz wartości przepustowości (FSB Frequency) i mnożnik (CPU Ratio). Po każdej zmianie zatwierdzasz i sprawdzasz temperaturę procka w idle (czyli normalnie na pulpicie) oraz w stresie (czyli w grach). Jeżeli temperatura jest stabilna i nie wysoka to wszystko OK i można dalej podkręcać.

Na przykład ja mam w idle – 26 C* a w stresie nie przekracza – 36 C*

Wszystko zależy od chłodzenia.

Oczywiście różnie podkręca się na różnych płytach głównych. U mnie robi się to bardzo łatwo. Nie wiem jak to wygląda na innych płytach.

Mam boxowe, ale słyszałem, że E7200 na boxowym spokojnie na 3.0GHz podkręcają.
Ale może jednak lepiej żebym dał sobie spokój, bo spalę procesor i nic nie będę miał :-P
Dzięki za pomoc :-)

jarek117 napisał(a):
Chciałem się jeszcze odwołać do Packi'ego, który nie zrozumiał. :-x
Mafia jest tworzona dłużej od GTA IV, która z olbrzymią liczbą bugów zdobyła spore grono fanów,
ale jeśli chodzi o mafie ten silnik nie był dopracowany a jak wyjdzie to zobaczycie że ma mniej bogów niż windows'owski saper :-P
A poza tym czy myśliće że pójdzie na tym kompie (nie moim) Mafia II (teoretycznie) na 6600, 1GB i proc 2,5 Mhz

Wymień mi przynajmniej 5 błędów jakie zauważyłeś w GTA IV, oprócz znikających tekstur ulic (to raczej wina kart graficznych).

Na 100% pójdzie, nie no oczywiście żartuję, 100% nie pójdzie! To nie są pieprzeni cudotwórcy.
"Świat należy do Ciebie." - Scarface [Film]
"Chcesz skończyć jako ten co nic nie miał? Więcej ruchów, a mniej pierdo*enia." - WFD [Zespół]
"W końcu zabije Cię Twój najlepszy przyjaciel." - Mafia [Gra]
1. Niektóre misje nie dadzą się nigdy przejść potrzebny patch (który czasami nic nie daję)
2. Niekończące się cienie (czyli tak jakby cały czas jesteś w cieniu)
3. Dziwne podskakiwanie samochodów (odkryłem go grając ostatni raz w GTA IV)
4. Znikający cień niko kiedy jedzie na motorze
5. Telefon bez menu

I sory za to że nie na temat, ale jak kolega tak ładnie poprosił to podałem mu to 5 bugów
Jarku, wszystkie błędy, które wymieniłeś (oprócz podskakiwania samochodów przy huśtawce, bo to celowy easter egg twórców) są winą Twojej karty graficznej lub tego, że masz pirata. Ja mam kartę Nvidia 9600GT i mam oryginalną IV, i nie mam tych błędów. A wracając do wymagań Mafii, to zaniepokoiło mnie to, że jest dużo szczegółów graficznych, takich jak kałuże czy cienie, które są podobne do tych z GTA IV, co może świadczyć o wymaganiach zbliżonych do tych z GTA IV. Mam nadzieję, że Czesi dobrze zoptymalizują "dwójkę".
"Człowiek, który chce zbyt dużo od życia ryzykuje, że straci absolutnie wszystko. Natomiast człowiek który zbyt mało chce, może w ogóle nic nie dostać."