Wymagania sprzętowe Mafii 2

Oby okazało się, że dopracują to i zoptymalizują do perfekcji.
http://gameplay.pl/barth89 | https://www.facebook.com/barth89pl <-------- ZAPRASZAM :)
Patrząc po tym co pokazali w Mafii I to wydaje mi się, że gra będzie zoptymalizowana w stopniu dobrym. Grafika była ładna (jak tamte czasy), gra chodziła płynnie, a co najważniejsze nie miała wygórowanych wymagań. Niestety konsolowa wersja gry była tragiczna. Widać było gołym okiem, że Czesi nie radzili sobie z kodem PS2. W przypadku Mafii II zapewne mają oddzielny zespół do optymalizacji konsolowej wersji, także na wszystkich platformach gra powinna chodzić płynnie. Tyle z teorii, a jak będzie to już pokaże życie ;-)
Według mnie na taki HDR będzie potrzeba niezłej maszynki. Stawiam że wymagania będą na poziomie COD 5 ;)
MAFIA II
Czekam na premierę...
AdiX napisał(a):
Według mnie na taki HDR będzie potrzeba niezłej maszynki. Stawiam że wymagania będą na poziomie COD 5 ;)

Minimalne wymagania Call of Duty 5:
procesor: 3.0GHz - Intel Pentium 4 / AMD 64 3200+
karta graficzna: Shader 3.0, 256MB Nvidia GeForce 6600GT/ATI Radeon 1600XT
ram: 512MB RAM (XP)/1GB RAM (Vista)

Według mnie to trochę za mało. W Call of Duty mamy zamknięte mapy, na których działamy na podstawie z góry ustalonego skryptu. W Mafii II mamy do czynienia z otwartym światem, gdzie napotykamy na wiele niezależnych od siebie algorytmów np. policja, sprzedawczyni w sklepie, przechodnie itd. ich zachowania muszą być bardziej złożone niż takiego żołnierza w COD5. Myślę, że taki 3.0 Ghz Intel Pentium 4 nie będzie się spisywał najlepiej. Stawiam raczej na jakiś dwu rdzeniowy procek. Co do karty graficznej to nie mogę się wypowiedzieć, bo tak jak pisałem wyżej - jeszcze nie widzieliśmy w żadnej grze silnika Mafii II. Jednak wydaję mi się, że 512 MB na karcie i Shader model 3.0 powinno wystarczyć. Ale to tylko moje przemyślenia ;-)
Myślę, że wymagania będą na poziomie GTA IV. Raczej na pewno wyższe nie będą ;-)
"Świat należy do Ciebie." - Scarface [Film]
"Chcesz skończyć jako ten co nic nie miał? Więcej ruchów, a mniej pierdo*enia." - WFD [Zespół]
"W końcu zabije Cię Twój najlepszy przyjaciel." - Mafia [Gra]
Jak będą wyższe od GTA4 jak ty mówisz to po Mafii 2 jak dla mnie.
Oby takie jak COD 5 to mi pójdzie ;d
Obrazek
??? napisał(a):
Jak będą wyższe od GTA4 jak ty mówisz to po Mafii 2 jak dla mnie.

Wyższe na pewno nie będą. Co najwyżej mogą być zbliżone. Wymagania GTA IV nie były, aż takie tragiczne. Tam po prostu był spartolony kod gry, przez co nawet jak spełniałeś zalecane wymagania to gra i tak potrafiła czkać. W przypadku Mafii II takiej sytuacji (mam nadzieję) nie będzie. W końcu tyle lat tworzenia musi zaowocować dobrą optymalizacją.
Ale jak będą takie jak w Call Of Duty 5 albo Battlefield 2 (minimalnie wyższe) to powinno być ok. Oczywiście nie mam na myśli najniższych ustawień.
hm... ciekawe na jakich ustawnieniach jest grafika z gameplayów :-)
Gameplaye pochodzą z konsol - czyli pewnie najwyższe (dla konsol ;-) )
Jeżeli rzeczywiście są to nagrania z wersji alpha / beta, może to oznaczać, że Mafia 2 będzie wyglądała jeszcze lepiej na kosmicznych maszynach. No cóż. Pozostaje się modlić, aby jakiś znajomy, młodszy brat cioteczny lub ktokolwiek inny kupił sobie do tego czasu takową rakietę. Sam dysponuję tylko PS3 a ze względu na zmianę mieszkania i pracy, na nowy komputer mnie nie stać. Tough luck.
Obrazek
- M a f i a P B F -
Skoro M2 będzie korzystała z DX9, to myślę, że teoretycznie powinna wystarczyć karta, która obsługuje DX9, więc może nawet coś starszego.

Co do procka to chciałbym, żeby nie obsługiwała M2 więcej niż 2 rdzeni :P
http://gameplay.pl/barth89 | https://www.facebook.com/barth89pl <-------- ZAPRASZAM :)
Ej ale przyznajcie, że to śmierdzi trochę...

Zamiast podać nam, graczom, wymagania sprzętowe, żebyśmy mogli się psychicznie przygotować na wydatki etc., to oni chyba będą czekać na 3 dni przed wydaniem... albo przeczytamy je z okładki :-|
Ja mam dylemat, czy kupić sobie kompa, czy PS3... O ile wcześniej informowałem, że PS3 bardziej mi pasuje z racji ograniczenia funduszu przez pracę, o tyle teraz mam o wiele lepiej płatną pracę i mogę sobie pozwolić. Tylko na co ?
Poza tym, musimy jeszcze założyć, że max wymagania trzeba pomnożyć x2, albo x3 kupując komputer. Odkąd pamiętam, wydawcy nie podawali rozsądnych wymagań... tylko taki nadawano im tytuł...
"Chicago i Capone byli siebie godni. Do nauki tańca potrzeba pary, a miasto i Al byli stworzeni dla siebie" - Robert J. Schoenberg
Tomasz napisał(a):
Zamiast podać nam, graczom, wymagania sprzętowe, żebyśmy mogli się psychicznie przygotować na wydatki etc., to oni chyba będą czekać na 3 dni przed wydaniem

Z tym podawaniem wymagań to nie jest tak oczywista sprawa. Czesi do samego końca będą starali się tak zoptymalizować kod gry aby jak najbardziej poszerzyć grono odbiorców a co za tym idzie zwiększyć przychody ze sprzedaży.