Najzabawniejszy użytkownik (2011)
Dopiero dzisiaj zebrałem siły by "wrócić" do Świata. Obudziwszy się w Sobotę, dosłownie kilka chwil przed ogłoszeniem tej tragedii - po dziś dzień, byłem i jestem pogrążony w żalu. Odciąłem się od świata, by móc popłakać, okazać szacunek zmarłym, przeżyć żałobę i pomyśleć o tym wszystkim. Myślami jestem z rodzinami ofiar... 70 lat później - to samo miejsce...
Jestem na siebie zły, że tak jechałem po Panie Prezydencie. Że PiS-owiec, że taki i taki,... Dzisiaj, gdy już Go nie ma, zdałem sobie sprawę, jak jest mi żal. Pan Prezydent był wspaniałym patriotą, miał świetne usposobienie, był człowiekiem dbającym o Polskę. Szkoda, że dopiero teraz to zrozumiałem... Panie Prezydencie, przepraszam.
Pierwszą Damę nauczyłem się cenić jeszcze za życia - cieszę się, że zdążyłem.
Ubolewam nad tym, że osoba zawsze musi odejść abym naprawdę docenić kim była. Gdy zmarł Jan Paweł II, gdy zmarł Bronisław Geremek (wspaniały człowiek, miałem okazję Go poznać w Brukseli) dotarło wtedy do mnie jaki jestem głupi, że nie doceniałem ich w pełni, za życia. Dlaczego zdaję sobie sprawę z wartości tych osób dopiero po ich śmierci? Dopiero wtedy, gdy jest już za późno? Dlaczego media pokazują diametralnie różniący się wizerunek zmarłych osób? Gdyby pokazali ten prawdziwy wizerunek za ich życia, stosunek społeczeństwa byłby do nich lepszy...
Polska straciła wielu wybitnych synów w swej historii, podczas wojen i w czasie pokoju. Czy nad naszą ojczyzną ciąży jakieś fatum? Nasz kraj wiele przeszedł w latach swojego istnienia. Mimo wszystko: Jeszcze Polska nie zginęła, kiedy my żyjemy.
Jestem zszokowany obojętnością wielu ludzi wobec tej tragedii. Oczywiście, wiele państw okazało się poruszonych naszym nieszczęściem, ale tutaj, w Brukseli, mało kto się tym interesuje...
Przeszedłem się pod budynki Komisji i Parlamentu Europejskiego - faktycznie, flagi zostały zniesione do połowy masztów. Przejechałem koło Polskich placówek dyplomatycznych - flaga Polski z czarną wstążką, tak z resztą zrobiłem u siebie. Ale widzę, że społeczeństwo prawie o tym nie mówi, w TV wspominają króciutkimi tekstami o tej tragedii, wszyscy się zachowują jakby nigdy nic...
Dobrze, że będąc w Belgii dbam o swoją Polskość i, że przynajmniej jestem tym wszystkim poruszony i okazuję szacunek Polsce. Jest nas takich zapewne niewielu, z tego co zdążyłem zauważyć...
Wszystkich jest mi szkoda, ale wymienię Jerzego Szmajdzińskiego. Był moim faworytem do objęcia stanowiska prezydenta RP. Był...
Jestem jeszcze "wyłączony" ze Świata. Minie dłuższa chwila zanim mi przejdzie.
Dodam, że wszyscy Ci którzy snują hipotezy o rzekomych spiskach, o przepowiedniach i o innych ... powinni iść na straty. Nie przystaje, aby w tak poważnych chwilach, opowiadać niestworzone historie.
Nasze pokolenie przeżyje wiele historycznych wydarzeń, pamiętajmy o tym. Już przeżyliśmy takie wydarzenia jak śmierć Arafata, Husajna, Geremka, Jana Pawła II, kryzys ekonomiczny, WTC, wstąpienie Polski do UE,...
Pamiętajmy o tym wszystkim i o wszystkich - żeby nasi potomkowie się od nas dowiedzieli, a nie od urządzeń z przyszłości.
Pamiętam...