Ja mam patcha i g**** dał.
Moje przemyślenia na temat GTA IV po paru dniach grania.
PLUSY:
- Duże, (naprawdę) żyjące miasto
- Sporo smaczków, głównie w zachowaniu ludności
- ciekawe misje
- super fury
- fajna fizyka pojazdów
- zajebisty system picia (idziesz uchlać się z friendsem i dosłownie toczycie się do domu, przy tym nie raz zaliczając glebę)
- gra jest po angielsku, ale dzięki prostemu językowi bardzo łatwo zrozumieć dialogi (tu też zasługa tego, że nicko ma słowiański akcent) (browar dla tego kto zrozumie little Jacoba bez napisów)
- fizyka gry, wypadek przy dużej prędkości może skończyć się dla Nicko śmiercią (wypadnie przez szybę, choć częściej przytrafia się to osobom z innych samochodów)
- fizyka gry, ciała podczas potrąceń, strzelanin zachowują się bardzo realistycznie (wpadnij na kogoś na schodach i zobacz jak łamie sobie kark) (sztywne ciała z poprzednich gta, to przeszłość)
- multiplayer jest extra
- ogół gry
MINUSY:
- Hamowanie samochodami jest zbyt długie, sporo razy omijałem jakąś uliczkę jadąc już na hamulcach
- zbyt długie dojazdy do pracodawców
- za mało posiadłości, czasem musimy przejechać całą mapę żeby zapisać grę (choć można pojechać taksówką)
- za mało sklepów z ubraniami (to akurat fajny aspekt GTA)
- za dużo babrania się z friendsami (trzeba umawiać się z nimi na różne spotkania, kręgle, popijawki)
- umawianie się z dziewczynami, to jednak głupi pomysł w tego typu grze (get a life)
- za mało sklepów z bronią
NEUTRAL:
- Jesteś mistrzem jak uciekniesz policji przy 3-4 gwiazdkach (zwykłym autem)
- po nieudanej misji otrzymujesz smsa czy chcesz ją powtórzyć, oznacza to, że zostajesz przeniesiony pod pracodawcę, lecz musisz od nowa dojechać na miejsce misji. Powinno się już jednak zaczynać od miejsca misji, bo niekiedy gdy misja jest trudna, to dojazdy na miejsce misji są bardzo nużące.
- stacje radiowe: o ile w Vice City, bez stacji radiowych nie byłoby klimatu gry o tyle w IV są gdzieś tam w tle, muzyka się nie przebija. Stacje radiowe zaczniesz zauważać jak będziesz przechodził grę po raz drugi.
Podsumowanie:
Polecam grę tym którzy mają jako takiego kompa, ta odsłona gta przebija poprzednie, lecz nie ma tego czegoś co miało Vice City.