Ciekawostki

Heh a ja zawsze się zatrzymywałem ;p
Taka akcja z wymiotami była też w GTA SA
Zapraszam na http://www.cs-losser.pl - serwery gier Counter-Strike!
jesli zostawimy go i odjedziemy kawałek, to joe bedzie rzucał dobre teksty o więzieniu;p

To ja dodam jeszcze, że nam nigdy nie kończy sie paliwo w aucie. W pewnym momęcie silnik się dławi i szybkosc naszego pojazdu spada. Ale zawsze możemy jechać tak gdzieś 2km nagodzinę.

Jesli graliście w DLC z Jimmym, to jak policja podaje Wasz ryspois, to słychac brawn hair. No i niestety jimmy nie rusza ustami;/
Nie wiem czy było.

1. Vito fajnie ogląda się za laskami gdy te stoją np. oglądając wystawy sklepowe.

2. Stojąc chwilę nad bezdomnym pojawi się opcja "daj dolara bezdomnemu".

3. Efektownie można wyrzucać dzwoniących z budek telefonicznych.
Podczas misji, w której nawalamy do przebranych policjantów (tam, gdzie było sporo chinoli), po wyjściu z hali spróbujmy strzelić w bak cysterny. Efekt będzie bardziej widowiskowy, jakbyśmy to zrobili na ulicy ;)

Druga ciekawostka, a raczej takie miły dodatek zwiększający realizm. Po jeździe samochodem i po wyjściu z niego, słychać ciche tykanie termostatu spod maski :)
Czasami (np. w rozdziale 11 jadąc po męża siostry) podjeżdżając do stadionu niedaleko Kingston można usłyszeć odgłosy meczu czyli np. wiwat i gwizdy kibiców. A gdy jakiś przechodzień spowoduję wypadek, a policja to wychwyci to funkcjonariusz wyrzuci sprawcę z auta i wlepi mandat.
Obrazek
W misji gdzie kradniemy kartki na benzynę jest jeszcze jeden sposób dostania się do środka i wyjścia. Stajemy przed tym małym oknem gdzie wchodzi się do łazienki i nie wspinamy się na nie, tylko odwracamy się w lewo i widzimy parę skrzyń i małe poddasze. Wspinamy się, z poddasza wspinamy się na dach i ostatnie okno po prawej jest otwarte. Wchodzimy nim. Możemy nim później wyjść.
Obrazek
L.A. - the city of crimes
@up możemy wyjść też taką niebieską czy tam zieloną klapą, co jak wchodzimy do budynku to jest zamknięta i nie da się jej z zewnątrz otworzyć. Klapa prowadzi do piwnic, gdzie wyłączamy alarm, do składu węgla bodajże :D
http://www.Counter-Strike.PL
Działa przy zainstalowanym DLC Jimmy's Vendetta: bierzemy wóz mleczarski i tuningujemy silnik na maxa. Już sam wygląda samochodu zaskakuje, ale spróbujcie zatrąbić :-D
W rozdziale 14 kiedy, to walczymy z bandziorami od Vinciego na parterze, to jesli zostawimy jednego przy zyciu, to ten sie podda i będzie błagał o litość, ale Joe i tak go rozwala :)
Nie nazwałbym tego ciekawostką, ale przydatną rzeczą(nie ma niestety na forum działu "przydatne porady"). Jest sposób na jeżdżenie w Mafii II na kierownicy. Sposób został wytłumaczony tutaj:

http://forums.2kgames.com/forums/showthread.php?t=80322

U mnie działa świetnie, jazda jest prze-ge-nial-na! Szkoda, że nie ma manualnej skrzyni biegów, no ale załóżmy, że większość samochodów amerykańskich z tamtego okresu miały automaty.

A teraz prawdziwa ciekawostka, wiążąca się z powyższą poradą. Da się wysprzęglić silnik w Mafii II! Trzeba mieć kierownicę lub pada, albo coś w tym stylu. Wystarczy być już na naprawdę niewielkim wzniesieniu, z górki lub pod górkę. Np nasz samochodzik sobie stoi na światłach, mamy trochę z górki. Aby wyłączyć sprzęgło, trzeba ODROBINĘ przesunąć cycka na padzie/nacisnąć pedał na wsteczny. Sprzęgło puści i zaczniemy się staczać. Gdybyśmy mocniej depnęli, to oczywiście zaczęlibyśmy jechać do tyłu.

EDIT: dupa ze mnie, jest dział poradniki. No ale tu macie jaśniej wytłumaczone.
Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.

W rozdziale 12 jak wracamy od Bruna z kasą i zaczyna się gadka na temat chodzenia do kościoła, to Vito mówi że ostatni był w 1945, wtedy kiedy był na spowiedzi z Matką.Na trailerze świątecznym po spowiedzi wsiada do samochodu gdzie jest Henry, Joe i .. Eddie. A wg fabuły Vito poznał Eddiego dopiero po wyjściu z więzienia czyli już w latach 50. nie wiem czy ktoś to zauważył ale jeśli coś źle napisałem to proszę to wskazać.
Słuszne spostrzeżenie. Ale to, co było na trailerze nie wiązałbym tak ściśle z fabułą gry. Raczej chcieli w nim pokazać po prostu magię i klimat Mafii II, gdzie Vito wsiada do samochodu, w którym znajduje się cała ferajna, świat Mafii II. Można by to porównać do takiego obrazka: Tommy wsiada do limuzyny i zajmuje miejsce obok Pauliego i Sama, naprzeciwko stukają się kieliszkami Salieri i Morello, a samą limuzynę prowadzi uśmiechnięty Lucas Bertone. Pewne sprzeczności są, ale równie ciekawie by to wyglądało.
jeżeli wsiądziemy do jakiegokolwiek radiowozu w grze, jest on poszukiwany przez policję -.-
jeżeli przejedziemy 3-4 osoby nasz samochód jest poszukiwany przez policję
jeżeli pobijemy z 3-4 osoby jesteśmy poszukiwani przez policję
W rozdziale siódmym możemy jechać do harrego i pogadać z nim
Core i5 750 3.20 Ghz, Asus GTX 680, 8 GB DDR3 1600 Mhz Geil, Asus P7P55D-LE, Seasonic X 650 W, Win7 Home Premium 64bit
Do Giuseppe też można wstąpić i pogadać ; d

EDIT: w misji 15 ( pierwszy checkpoint ) można otworzyć dach obserwatorium i skierować w otwór teleskop.
Obrazek
Gdy policja nasz poszukuje możemy schować się w krzakach,ale nie może nas gonić i widzieć , że tam wchodziliśmy. Wystarczy wejść Vito w krzaki i radiowozy i funkcjonariusze obok nas przechodzą i nic nie widzą