Polish Mod - wątek zbiorczy

Mam średnią wiedzę na temat aut jadących w okresie prl-u.
Obrazek
Przepraszam że wcześniej nie wchodziłem na PM ,ponieważ byłem zajęty,a teraz zgodnie z prośbą przedstawiam swoją wizję Polish Moda.Tak więc miasto powinno być ożywione(rozmawiający przechodnie,auta na parkingach oraz sceny z życia codziennego),patrole milicji,komunistyczne plakaty,niektóre budynki wolnostojące można przerobić na domy z tzw. wielkiej płyty,stragany na placach i chodnikach,postoje taksówek w ważniejszych miejscach w mieście np. przed dworcem kolejowym na Works Quarter,reklamy z okresu PRL,polskie znaki drogowe,stacje CPN,sklepy Pewexu,kolejki przed sklepami,bronie z tamtego okresu,hotel Corleone można zmienić na hotel Victoria,milicja zamiast pistoletów posiada pałki.Jedną z najważniejszych zmian to inna fabuła np.mafia Salieriego to działacze "podziemia",a mafia Morello to służba bezpieczeństwa.To by było na tyle.Jak coś jeszcze wymyślę to na pewno was poinformuje.

POSTY POŁĄCZONE

Zapomniałem o jednej rzeczy-można zrobić scenkę jak ZOMO goni jakichś ludzi
Ja bym jeszcze dodał możliwość wchodzenia do niektórych budynków. Byłoby ciekawiej ;-) .
Obrazek
L.A. - the city of crimes
Bardzo dobry pomysł,ale do których budynków można by było wchodzić?
wygląda to ciekawie i jestem chętny by nawet w to przyłożyć swoje 3 grosze... już widzę don salieri z wąsem i mówiącym jak wałęsa a za barem flagi solidarności :mrgreen:

Vito & Joe's Adventures -Mod for Mafia I
Czyli widzę, że pomysł się podoba.
Co do misji to bym się na razie wstrzymał. Komuna to delikatny temat. Mod może spowodować, że tak powiem, małe kontrowersje. Ktoś to może źle odebrać, a tego byśmy nie chcieli. Walka z komuną, jako fabuła, odpada. Proponowałbym za to zrobić po prostu mafię za komuny. Mało to było wtedy szmuglerstwa i korupcji? :-) Tematów może być naprawdę sporo.
Obrazek
No dobrze z misjami można się wstrzymać,ale o komunie teraz można głośno mówić tak więc nie wiem kto mógłby się przyczepić?
Na pewno nie ja. Popieram kolegę wyżej. Jeśli chodzi o wchodzenie do budynków to np. bar Salieri'ego, bar Morellego etc. Można pomyśleć jakie miejsce, będzie czyją kwaterą, np. w barze Salieri'ego (jak już ktoś wspomniał w temacie) przesiadywał by Wałęsa ;-) .
Obrazek
L.A. - the city of crimes
To jest wasza decyzja ja tylko dałem pomysł.
Taka mała sugestia :
A dlaczego odrazu mówicie Bar Salieri's może zmieńcie na bar Kolorowa itd ; )
Takie Prl typowe oraz tekstury na to i jest git ; )
"To ciach babkę w piach... A teściową w klatkę piersiową."
Ray5 napisał(a):
a teraz zgodnie z prośbą przedstawiam swoją wizję Polish Moda.

Hmm.. mi to bardzo przypomina wizję Zdzicha (na jego starej stronce)

Ale do sedna.
Co do ożywienia miasta to jest to oczywista rzecz, najpierw bym proponował zacząć od ludzi rozmawiających ze sobą oraz ożywienia (nie mogłem znaleźć innego słowa :) ) parkingów. Jakby nie patrzeć to tylko potrzebne do tego są współrzędne aby poustawiać to po mieście - więc teoretycznie sprawa najprościejsza. Sprawa tekstur jest trochę bardziej skomplikowana, bo albo trzeba szukać na internecie, albo robić je samemu (i tu potrzeba grafika 2D), potem je dopasować do istniejących modeli. Pomysł misji bym na razie sobie darował, najpierw bym proponował zrobić to co łatwiejsze, bo jak wiadomo robienie misji nie jest takie proste, a i tu też potrzeba dobrego skryptera. Co do patroli milicji to szczerze nie wiem co można by zmienić (mają po prostu chodzić po chodniku/jeździć po mieście radiowozem tak jak normalnie policja w Mafii). Co do wchodzenia do budynków to może by spytać się GOLOD-a55 o "użyczenie" City Bars Mod-a (oczywiście w budynkach pozmieniać tekstury na PRL-owskie) i ożywić je oczywiście. Jak na razie tak bym widział początek prac nad reaktywacją PM
dosia92 napisał(a):
[...]Co do wchodzenia do budynków to może by spytać się GOLOD-a55 o "użyczenie" City Bars Mod-a (oczywiście w budynkach pozmieniać tekstury na PRL-owskie) i ożywić je oczywiście.[...]

Osobiście zawsze byłem przeciwko używania innych modów w PM.

Ważna sprawa to samochody. Przed ustawianiem ich na parkingach, zmienianiu ich w misjach, w tekstach itp. trzeba mieć ich pełną listę. Z kilku powodów. Po pierwsze trzeba wiedzieć jaka ciężarówka będzie występowała w danej misji. Niektóre samochody posiadają nietypowe, unikalne dummies (czyli miejsca, gdzie np. w misji chwila relaksu miały ustawić się pudła na pace ciężarówki). Dlatego trzeba najpierw zrobić pełną listę samochodów, za co je podmienimy itp. Ja nie jestem w stanie wszystkiego wymodelować. Od 2008 roku wymodelowałem raptem poloneza, żuka, tarpana i syrenę 110. Głównym źródłem aut jest GTA i inne gry. Ale przed konwersją trzeba mieć zgody autorów. Nie każdy się zgadza, nie każdy odpisuje, nie z każdym się można skontaktować. Przydałaby się osoba, która zna angielski i potrafi napisać E-mail do autora z prośbą o konwersję. Przeważnie zgadza się co dziesiąty autor, a 9/10 autorów nie odpisuje :-) Ja się oczywiście zajmę konwersją. Na razie trzeba wsiąść pod uwagę, że nie mamy ani jednego samochodu do moda. Wszystkie moje konwersje trzeba przekonwertować jeszcze raz, bo nie są w 100% przystosowane do PM.

Lata: moją koncepcją było zrobienie głównej fabuły jako lata od 50-tych, albo 60-tych do 89 roku, a jazdy ekstremalnej jako lata 90-te. Wolna jazda to lata 80-te. Ta koncepcja jest dość trudna, bo trzeba brać pod uwagę zmieniające się miasto. Ale tego nie musi być. Wyznacznikiem czasu mogą być wyłącznie samochody.

Muzyka... zna ktoś jakiś sposób na legalne użycie jej w modzie?
Obrazek
jestem również za tym żadnych modów pod. budynki? ja tam nie muszę wchodzić do budynków... kilka sklepów zrobić... poustawiać ludzików ożywić miasto podmienić tekstury wypuscić wersje beta... sprawdzić czy się podoba i działać dalej... bo co zrobimy moda za 5 osób z forum i jeszcze powiedzą że zły. Wiem co musiał czuć +mafia2 gdy wszyscy na niego jechali. Ja pisałem do cukra w sprawie modu IIww nie odpisał wiec zrozumiałem że nie jest zainteresowany moja pomocą w moddingu . Więc koncepcję mamy na PM i tym się zajmę może coś zdziałam...i przedstawię za jakiś czas co zrobiłem. a z muzyką? hmm... nagrać własną tylko trzeba wybrać kawałki.

Vito & Joe's Adventures -Mod for Mafia I
Co wy na to, żeby stworzyć jakiś blog albo forum moda? Trzeba przecież gdzieś zamieszczać prace, dyskutować, zlecać zadania itp.
Obrazek