Ciekawostki w grze...

Realistyczne było w czasach Mafii aż do, powiedzmy, końca lat '90.
Linka prędkościomierza była zawinięta w taki ślimaczek i faktycznie, w zależności od kierunku kręcenia się kół samochodu, przybywało lub ubywało kilometrów. Tak kiedyś cwani właściciele komisów obniżali przebieg (albo kręcili automatycznym wkrętakiem, albo podnosili auto z jednej strony, wsadzali na bieg i blokowali pedał gazu - i tak przez jakiś czas, żeby zmniejszyć przebieg). Widziałem kiedyś na wsi jak poddawali takiej "kuracji odmładzającej" Poloneza.

W dzisiejszych autach (nie w każdych, ale w sporej części) to wszystko inaczej działa.
Ja się kierowałem dwoma rzeczami - swoim Audi i prawami fizyki. Logicznie rzecz biorąc, gdy koło się toczy do przodu lu do tyłu, choćby o jeden milimetr, pokonuje pewien dystans. A że liczniki mają różne sposoby funkcjonowania, jest inną kwestią...

W Mafii może to być normalnym zjawiskiem, lecz dzisiaj, w realu, można się zdziwić.
Więc przyznaję: moja wypowiedź może podlegać dyskusji ;-)
Obrazek
Dodam, że w Polonezie nie tylko cofa się licznik kilometrów, ale także... prędkościomierz. Gdy jedziemy na wstecznym wskazówka wychyla się poniżej zera ;-)
Obrazek
Ostatnio po formacie zacząłem częściej grać w mafię, a ponieważ niemam savów (tzn. mam na pendrivie ale siostra pożyczyła go komuś) zacząłem przechodzić mafię od nowa. zapewne już każdy zna ciekawostkę z ukrytym lassiterem V16 police w misji "Wycieczka na wieś". otóż ja przechodząc tą misję po wcześniejszym wzięcu tego samochodu wpadłem do lucasa po misję dodatkową (tą w której trzeba ostrzec przed policją tego gostka). Po jej wykonaniu jako że nigdy jeszcze nie widziałem jak policja tam przyjeżdża postanowiłem to sprawdzić. Siedziałem w tym lassiterze i czekałem na policję aż tu nagle zresetowało mnie koło stadionu. W wozie jest 4 gliniarzy (z czego ja siedzę w jednym z nich na miejscu kierowcy). Ta ciekawostka niebyła by aż tak ciekawa gdyby nie to że do momentu dojazdu do domu tego kolesia ja dodawałem gazu a policjant skręcał :D bardzo śmiesznie się tak jedzie.
Edit: Nie zawsze auto samo skęca ale u mnie to działało 2/3 próby :) tylko wtedy musiałem coś robić z autem (np. dodawałem gazu)
Dam sobię rękę uciąć, że już coś takiego było ;-)
muore il bandito, la mafia vive
Było było :) Poza tym w 09-02 jest ukryty Bolt V8 Roadster w budynku koło magazynów salierego
ProGlitcherPL On YouTube | World War II Mod on MODDB | Blog Cukra
A i jeszcze jedno (jeśli to było to można odrazu post usunąć) gdy tom ginie i wydaje swoje "głosy śmierci" po wcisnięcu pauzy (esc) i ponownemu wznowienu gry głosy toma są jakby dziecinne.
Edit: żeby to działało najprawdopodobniej trzeba podmienić pliki te co Cukier dał do mafia multiplayer racing moda (z mafi 1.0). Fajnie jest jak się kogoś zabije i wydaje taki odgłos jak smerf :P możliwe że to coś u mnie się dzieje (mam wypakowane tylko misje co wymagał mmpr mod.
Może to już było, aczkolwiek dam kilka takich rzadkich ciekawostek:
-Morello można zabić na cztery sposoby. Oprócz standardowego lotniska, trzymając się blisko jego Morello mija lotnisko i jedzie dalej aż do urwanego mostu, i zatrzymuje się tuż przed nim. Jeśli blisko niego dalej pojedziemy, pokazuje się filmik, jak uderzamy naszym samochodem o jego i spychamy go z tego mostu. Trzeci sposób: jeśli zatrzymamy się w odpowiedniej odległości od Morello, gdy już zatrzyma się przy moście, to możemy wysiąść z samochodu. Wtedy on i jego goryle to samo robią i zaczynają do nas strzelać. Ostatni sposób: po prostu, tak nakierowując samochodem, by Paulie i Sam zastrzelili Morello wychylającego się z Flethcera. Tu jednak trzeba sobie dopomóc spychając limuzynę na drzewa, rowy, latarnie itp.
Inna ciekawostka: w misji "Impreza Koktajlowa" na parkingu z Barem Morellego jest szopa z ukrytym Falconerem. Jeśli go weźmiemy i pojedziemy nim do Baru Salieriego, w następnej misji Ralph uczy nas jak go otworzyć. Paulie zaś wraca do baru tym samochodem, jakim pojechaliśmy do Morellego.
Kolejna ciekawostka: pierwszy raz jak widzimy Silvera Fletchera to opowieść Tommy'ego podczas pierwszego Intermezzo. Prawdziwy Silver Fletcher o nazwie Pierce Silver Arrow został pierwszy raz wyprodukowany w 1933 roku, tak więc i w tym roku musi dziać się ta opowieść, jednakże dalej jeżdżą tam te same samochody jak w latach 1930-1932.
Jeszcze kolejna ciekawostka: Niektóre kolory samochodów. Zielony Bruno Speedster widoczny jest tylko w Autoencyklopedii, tak samo jak czarny Thor Sedan. Czarny Thor Phaeton zaś jest widoczny tylko dwa razy: w warsztacie Lucasa w misji "Omerta" oraz jeśli spojrzymy na ulicę z balkoniku w więzieniu w misji "Kampania Wyborcza". Kolejnym ukrytym kolorem jest brązowy Celeste Marque którym możemy kierować tylko podczas jednej z misji w Jeździe Ekstremalnej, oraz czerwony Bolt Ace. Widzimy go tylko wtedy, jak nie możemy go mieć, np. przy postoju taksówek lub podczas ucieczki przed siepaczami Morello w misji "Uciekinier", czy np. patrząc na ulicę z okiem Hotelu Corleone (Misja "Dziwka")
Kokoju, z tymi samochodami super ciekawostki! Nie wiedziałem o niektórych z nich, ale na pewno masz bystre oko (sokole oko).
Żeby nie robić OT dodam, że czerwony Bolt Ace można zobaczyć jeszcze jak uciekamy przed dwoma chamami od Morello w misji "Uciekinier"...
Oraz od groma takich Boltów, jeżeli na Jazdę Swobodną weźmiecie słaby wóz (Bolt Ace/Bolt A), i zaczniecie poza miastem w motelu ;)
In God we believe.
In Metal we are.
In Mafia we play.
Czerwonego Bolta można często spotkać w nocy, poza miastem. ;-)
O czerwonym Bolcie Ace oraz czarnym Thorze Phaetonie dowiedziałem się, gdy postanowiłem podszlifować swój niemiecki i zacząłem tłumaczyć ze słownikiem w ręku niemieckie opisy aut z mafii (łączenie przyjemnego z pożytecznym :mrgreen: ), i w niektórych były podane ciekawostki, aczkolwiek o ukrytym Falconerze, brązowym Celeste oraz zielonym Speedsterze wiedziałem wcześniej.
Dodam, iż niedługo (być może nawet dziś lub niedzielę) wystawię opis większości aut do spotkania w Mafii (A konkretniej wszystkie za wyjątkiem wyścigówek, samochodach "pozostałych" czyli np. ambulansu, straży pożarnej itp. oraz jeszcze pominę prototypowe auta). Spróbuję tylko na necie poszukać aut jakoś ładnie skomponowanych, by nie były takie "puste", a ja do łączenia aut z krajobrazem nie jestem za dobry.
Dziś też odkryłem kolejną ciekawostkę - popatrzcie sobie na tyły wszystkich aut z serii Schubert Six Extra. Schuberty Six Extra Tudory mają z tyłu tylko jedno światło, zaś Schuberty Six Extra Police Tudory mają dwa. I na odwrót - cywilne Fordory mają z tyłu dwa światła, zaś policyjne Fordory jedno.
Jeżeli po misji "Creme de la Creme", pojedziemy do Lucasa, spełnimy zadanie i pojedziemy po Celeste Marque to nie wyrywajmy samochodu z parkingu, poczekajmy aż właściciel wsiądzie do niego i odjedzie. Śledząc go do końca, zobaczymy że mieszka w tym samym domu gdzie mieszkał Tommy w trybie Freeride Extreme.
muore il bandito, la mafia vive
Dziwne, nie wiedziałem. Albo niedopatrzenie twórców, albo Tommy sobie kupił chałupę! :mrgreen:
Jeżeli po misji "Czysta Gra" poczekacie ładnych parę minut przed bramą do toru na Bobby'ego, zaobserwujecie dość dziwną rzecz - nie zamknie szlabanu, mało tego, pójdzie sobie na spacerek aż pod reklamę "Lost Heaven Racing Circuit" (a dokładniej mówiąc, ten baner w środku drogi prowadzącej do toru), popatrzy chwilę na niego, obróci się na pięcie i pójdzie do swojej chałupy. Co ciekawe, nie reaguje na żadne sygnały. Porozmawiać się z nim nie da, nawet chamskie danie mu w mordę nie działa. Czyżby facet lunatykował? :P
In God we believe.
In Metal we are.
In Mafia we play.
No to dam podobna ciekawostkę, co Navar. Otóż, gdy w misji "Robota na boku - na zakupy" pójdziemy na kolejkę, Paulie będzie stał z przeciwnej strony. Możemy z nim wsiąść do pociągu i odjechać. Gdy dojedziemy, chodźmy za nim. Okażę się, że zacznie kręcić się od drzwi swojego domu do wejścia na kolejkę nadziemną i z powrotem... Klucza zapomniał ;-)