Najprawdopodobniej jest to niestety lenistwo twórców. Tak samo jest z ciałem Jimmy'ego. Chyba nawet na tym forum znajdują się 2 zdjęcia na których są Vito i Jimmy. Są oni ubrani w identyczne ciuchy. Porównując je można zobaczyć, że tak naprawdę to głowa Jimmy'ego została naniesiona na ciało Vita.
Jeszcze jako jedną ciekawostkę dodam, że autentyczną postacią był Carmine Galante, na której mogli wzorować się autorzy gry Mafia 2. Carmine Galante był szefem rodziny Bonanno, jednej z 5 rodzin rządzących Nowym Jorkiem. Podobno uważany był za " Jednego z najbardziej brutalnych, krwiożerczych i bezwzględnych gangsterów amerykańskiej mafii ". Jego śmierć jest opisana w ten sposób :
"12 lipca 1979 roku został zastrzelony w restauracji kuzyna - Giuseppe Turano "Joe And Mary’s Italian-American Restaurant". Zginął od śmiertelnych strzałów z strzelby w twarz i klatkę piersiową. Warto tu dodać, iż zmarł z cygarem, które nadal trzymał w ustach, a które było jego znakiem rozpoznawczym."
Co ciekawe był szefem rodziny Bonanno, ten samej, którą rozpracowywał agent Joe Pistone, bardziej znany jako Donnie Brasco.
Wiem, że opis jego charakteru nie pasuje do poczciwego staruszka Leo, ale jego nazwisko mogło zostać zaczerpnięte z świata przestępczego.
Tak samo istniał Giovanni Falcone, włoski sędzi śledczy, znany z bezkompromisowej walki z mafią sycylijską. Zginął w zamachu bombowym, przygotowanym przez mafię.
@Down
W misji "Piła" po nie udanym zamachu na stoliku także leży kanapka.
O drugiej ciekawostce chyba większość wie. Ja grając pierwszy raz nie wiedziałem jak dostać się do rzeźni, więc widząc gościa naprawiającego samochód podszedłem do niego, a że można było z nim porozmawiać tak też zrobiłem.
Rozumiecie, ważne jest, aby umieć zachować równowagę. Równowaga – to dobre słowo. Bo facet, który chce zbyt dużo od życia ryzykuje, że straci absolutnie wszystko. Natomiast facet który zbyt mało chce, może w ogóle nic nie dostać.