No nie spodziewałem się tego po sobie. Nigdy mnie nie ciągnęło do filmów i seriali o superbohaterach, po prostu nie moja bajka. Wolałem bardziej przyziemne tematy. Zrobiła się serialowa pustka, dlatego chciałem znaleźć coś nowego. IMDB, ranking seriali - tak dowiedziałem się o takich produkcjach jak "
Daredevil" i "
Jessica Jones". Dostawały naprawdę dobre oceny, ale nadal byłem co do nich sceptycznie nastawiony.
Nastał więc dzień, w którym całkiem niespodziewanie do Polski trafił Netflix. Jako że zawszę muszę próbować nowych rzeczy, nie mogłem sobie odpuścić pierwszego darmowego miesiąca z tą platformą. Niestety, jak się okazało produkcji z polskimi napisami/lektorem było jak na lekarstwo. No ale nie mogłem przewalić darmowego miesiąca bez oglądania czegokolwiek. Przeglądam listę seriali z dostępnym polskim lektorem - są!
Jessica Jones i
Daredevil. Miecz przeznaczenia mnie dosięgł, teraz musiałem je już obejrzeć.
Na pierwszy ogień poszła
Jessica Jones.
Wszystkie 13 odcinków w 3 dni. Wciągnęło mnie na maksa. Klimat noir, muzyka, świetna główna bohaterka i czarny charakter... no i ta czołówka. Spodziewałem się przekolorowanego świata, irytujących postaci, typowych komiksowych bohaterów. Było wręcz odwrotnie - mroczna historia, ludzkie postacie z ludzkimi problemami. No ale nic, skończyło się. Czekam niecierpliwie na drugi sezon. Pora na drugą pozycję -
Daredevil.
Historia się powtórzyła. 13 odcinków w 3 dni. Znowu mnie wciągnęło. Trudno mi zdecydować, który czarny charakter mi się bardziej podobał - Killgrave z Jessiki czy Wilson Fisk z Daredevila. W tym przypadku nawet ciężko było stwierdzić, czy czarny charakter rzeczywiście jest czarnym charakterem. Drugi sezon 18 marca 2016.
Teraz się pojawia pytanie - gdzie to oglądać? Niektórzy sięgną po oczywistą opcję. Druga to jest to o czym pisałem wcześniej - Netflix. Pierwszy miesiąc dostajecie za darmo. Musicie się tylko zarejestrować i wprowadzić dane swojej karty. I nie ma się tutaj co burzyć, że "jak to kartę, złodzieje, tak się nie robi, cała moja minimalna krajowa zniknie z konta". Bez obaw - przez pierwszy miesiąc nie ma absolutnie żadnych opłat. Musicie tylko anulować subskrypcję przed kolejnym okresem rozliczeniowym - możecie to nawet zrobić na drugi dzień, i tak dostęp wygaśnie dopiero za 30 dni.
-
Netflix.com (nie ma jeszcze polskiego interfejsu, ale podobno niedługo ma się pojawić)
-
Lista produkcji z polskim lektorem lub napisami (po zalogowaniu)
PS Ciekawostka - obydwa seriale dzieją się w tym samym uniwersum, w tym samym mieście, w tej samej dzielnicy.