Oczywiście że Mafia 1!
Dlaczego jedynka?
Realizm
Tutaj na szczególną pochwałę zasługuje wierne odwzorowanie fizyki prowadzenia pojazdów. Pod tym względem dwójka wypada kiepsko, nie wspominając choćby o takiej grze jak GTA V, gdzie jazda samochodem wygląda wręcz komicznie i żałośnie. Warto też zwrócić uwagę na inne elementy, takie jak tankowanie paliwa, czy też aspekt strzelania.
Grafika
Gierka w swoich czasach znacząco wyprzedzała graficznie takie produkcje jak GTA III, czy też późniejsze Vice City. Mimo upływu 13 lat przetrwała próbę czasu i wciąż wygląda ładnie. Dwójka oczywiście ma ładniejszą grafikę, ale z biegiem technologicznego rozwoju musiało tak nastąpić.
Ścieżka dźwiękowa
Pierwsza część wygrywa bezapelacyjnie. Muzyka idealnie oddaje klimat lat 30, po prostu nie da się tego opisać, trzeba zagrać aby to zrozumieć. Druga część gry już wypada znacznie gorzej, oprawa dźwiękowa jest co najwyżej średnia, a piosenki w radiu nie przypadły mi już tak do gustu, nie wspominając że niektóre są z późniejszych lat, niż czasy w których rozgrywa się fabuła.
;)
Klimat
Chyba żadna inna gra nie ma tak świetnego klimatu. Grając w nią, miałem się wrażenie jakbym żył w tamtych czasach. Głównie składa się na to genialnie zaprojektowane miasto, które idealnie ten klimat oddaje. Każda dzielnica jest charakterystyczna i unikatowa, a grając w drugą część miałem wrażenie ciągłej monotonności i wtórności.
Fabuła
Wiele gier, a nawet filmów gangsterskich może 13 letniej gierce buty czyścić. Każdy kto zagrał wie o czym piszę. Kontynuacja już nie jest tak ciekawa, decyzje które podejmują bohaterowie drugiej części są zupełnie niezrozumiałe i absurdalne.