Mafia to moja ulubiona gra, choć ona również ma swoje wady. Jedną z nich jest moim zdaniem zbyt mała liczba modeli pieszych w Lost Heaven, jest ich około 40, a to za mało. W pierwszych misjach przechodnie na ulicach są dla nas obcy, czyli tak jak powinno być, później ich zapamiętujemy i przez to przez cały czas widzimy tych samych, dobrze nam znanych ludzi. Dodatkowo skrypt odpowiadający za ich generowanie jest trochę niedopracowany, gdyż zdarza się, że pojawiają się obok siebie dwa identyczne przechodnie. Na pewno, gdyby kiedyś powstawał oficjalny remaster tej gry, to należałoby to poprawić. Z tym problemem poradziło sobie Rockstar, gdyż w GTA IV jest tak dużo modeli pieszych, że grając przez całą grę nie miałem w ogóle wrażenia ich powtarzania. Ciekawi mnie ile modeli pieszych dostępnych jest w GTA IV, obstawiam że paręset. Niestety, nie udało mi się znaleźć w Google dokładnej liczby, choć bardzo mnie to ciekawi. Kolejnymi niedopracowaniami Mafii, które już tutaj zostały wymienione jest to, że policja nie reaguje na przestępcze zachowania innych ludzi oraz to, że samochody w ruchu ulicznym nie potrafią wymijać przeszkód. Akurat te dwie rzeczy zostały poprawione w Mafii II.