Dziadek napisał(a):
Błąd. Nigdy nie kupuj konsoli dla gry multiplatformowej tylko po to, ażeby wyglądała lepiej niż na Twoim aktualnym PC-cie, zwłaszcza że tego drugiego możesz zakupić za ~1500zł. Pamiętaj, żeby nie kupować podzespołów pseudodobrych, tylko żeby kupować z głową. Zwłaszcza, że konsola od wielu lat sprawia mi wrażenie platformy dla czystej rozrywki, pokroju nowego NBA, jakiejś platformówki i innych niszowych tytułów, które na komputerach osobistych nie mają racji bytu, a Mafia II na takową się nie zapowiada.
Troszkę źle się wyraziłem. Nie kupuje PS3 tylko i wyłącznie pod Mafię2. Planuje taki zakup, ponieważ komputer do hmmm, powiedziałbym prac biurowych już mam. Jest to laptop, na którym nie pójdzie mi nawet instalacja Mafii2. Ma zintegrowaną kartę graficzną, wyobrażasz to sobie ? Poza tym, druga sprawa, nie wydaje mi się, żebym za 1500zł uzbierał na taki sprzęt, który dorówna mojemu przyszłemu systemowi Playstation3.
Wygląda to następująco, krótko i treściwie
, telewizor panoramiczny Samsung 42' full HD + kino domowe 5.1 + PS3
Znajdź mi takie połączenie za 1500zł, tylko, że z komputerem, na którym Mafia pójdzie mi tak, jak na wyżej wymienionym sprzęcie. Pojadę tam, gdzie mieszkasz i pogratuluje Ci osobiście.
Wygląd ...
Dziadek napisał(a):
to kwestia gustu ...
Więc po prostu to zostawmy
Dziadek napisał(a):
Bezsens. Ja jakiś czas temu dorwałem używaną wersję 60GB za ~1300zł. Z paragonem, gwarancją, pudełkiem, kilkoma grami i podstawowym wyposażeniem. Dla niezorientowanych - jest to wersja niedostępna w sklepach charakteryzująca się wsteczną kompatybilnością (choć nie w pełni kompletną). O ile na dzień dzisiejszy gry z PSXa i PS2 nie dorównują tym przeznaczonym na PS3 pod względem oprawy audiowizualnej, o tyle wygrywają w każdym innym aspekcie. A czterdziestki możesz nabyć nawet za ok. 1000zł.
Kupując używaną konsolę Playstation 3, czy takie, jakie opisałeś wyżej, czułbym się równie ekscytująco, co kupujący ogórki konserwowe po upływie dwóch lat od ich świetności, trzymane na półce w sklepie, gdzie zawsze świeciło słońce i nikt ich przez 4 lata nie ruszał. Przepraszam za porównanie, ale chciałem żebyś bardziej zrozumiał moje uczucia w tym temacie.
Dziadek napisał(a):
Masz tam zamiar trzymać kolekcję Windowsów z update'ami? Ja mam 60GB, a mam jeszcze co najmniej 50GB wolnego miejsca, być może więcej. Żeby wykorzystać te 120GB trzeba naprawdę dysponować potężną ilością wolnego czasu albo nie dysponować kolegami.
Wydaje mi się, że jest to kwestia bardziej indywidualna.
Dziadek napisał(a):
Wyjdzie, wyjdzie. Ja w planach do tego czasu mam dwa must-have'y - Uncharted 2: Among Thieves, zwycięzcę targów E3 i najlepszą grę konsolową targów GamesCom, oraz Heavy Rain, który pokazuje, że piękna nie należy doszukiwać się na screenach, lecz w głębi produktu. Chociaż tego drugiego mogą jeszcze przesunąć.
Miałem na myśli coś nowszego w temacie Playstation 3, nie gier.
Wydajność? Podzespoły będą te same, więc postępu nie należy się spodziewać. PS2 Slim cechował się nadmiernym nagrzewaniem w porównaniu do swojej grubszej siostry, ale na dręczące nas pytanie musimy poczekać do września.
Lepsza wydajność w tym przypadku to mniejszy pobór energii. Nie jestem na tyle głupi, żeby myśleć, że zamiast 7 rdzeni wstawili 16 i 5 kart graficznych zamiast jednej, którą wykorzystywali do tej pory.
Dziadek napisał(a):
A ja słyszałem, że Mafia II jest już do kupienia na rosyjskim bazarze...
Wiadomo - człowiek człowiekowi nie jest równy, ale nie kierujmy się stereotypami niezrównoważonego psychicznie sprzedawcy.
No tak, "czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal"
Podsumowując, od razu wiedziałem, że PS3 wygrywa z Xboxem360 i na szczęście nie poszedłem za głosem wirtualnych czy rzeczywistych kolegów, bo nigdy za takowymi nie idę. Decyzję podjąłem sam i uważam, że jest ona słuszna. Poczekam do września i kupię Playstation 3 w wersji 120GB. W dodatku przy takim sprzęcie audio/tv jaki mam + PS3 we wrześniu, trudno będzie znaleźć komputer, który to zastąpi za 1500zł.