Playstation3 pod Mafię 2

Jest ktoś u nas na forum, kto planuje kupno PS3 pod Mafie 2 ? Pytam z ciekawości, dlatego, że z początkiem września ma wyjść PlayStation3 z zaktualizowanym oprogramowaniem (oczywiście jest możliwość ściągnięcia do starszych egzemplarzy), lepszym wyglądem + 120GB miejsca na dysku twardym (zaprezentowana z resztą na targach Gamescom) Cena detaliczna podana przez portal SONY to 1349zł-1599zł w zależności od zestawu. Cena praktycznie ta sama, a wszyscy dobrze wiedzą, że 120GB drogą nie chodzi ;-) Ja osobiście czekam do września, a może i jeszcze później. Mafia ma wyjść w pierwszym kwartale 2010 więc może wyjdzie jeszcze coś bardziej ciekawszego. Nikt nie wie co zapisano tam u góry dla nas ze strony SONY i 2KCzech ... :roll: ;-)

Dla zainteresowanych :arrow:
http://pl.playstation.com/games-media/n ... gl%C4%85d/
"Chicago i Capone byli siebie godni. Do nauki tańca potrzeba pary, a miasto i Al byli stworzeni dla siebie" - Robert J. Schoenberg
Tomasz napisał(a):
[...] lepszym wyglądem

Dyskutowałbym :mrgreen:

Tomasz napisał(a):
Cena detaliczna podana przez portal SONY to 1349zł-1599zł w zależności od zestawu.

W sklepie gram.pl jest preorder za 1239,00 zł + bezpłatna dostawa, więc okazji jakich mało.
Osobiście chciałbym ps3 bardziej niż np. x360, ale za dużo wydatków mam, może kiedyś...
Obrazek
Grisha napisał(a):
Dyskutowałbym :mrgreen:

No tak, masz rację, rzecz gustu i indywidualnych upodobań, ale polecam tam zajrzeć, możemy przeczytać m.in. że cały zestaw został odchudzony :arrow:

mniej waży -> wygoda, oszczędność energii -> wiadomo... ;-), lepsza wydajność -> nie trzeba chyba nic mówić.

Grisha napisał(a):
W sklepie gram.pl jest preorder za 1239,00 zł + bezpłatna dostawa, więc okazji jakich mało.

Hmmm ja osobiście wolałbym nie kupować sprzętu na serwisach tego typu. Mam uprzedzenie, głównie dlatego, że codziennie przychodzi do mnie mnóstwo klientów z zażaleniami, że sprzęt zamówiony przez kuriera nawala i jest "rąbnięty" Najlepsze jest to, że później do komórki kupionej przez takie serwisy włożą kartę Orange i to jest podstawa do rzucania obelg w moim kierunku, m.in., że to moja wina xD hot... głupota nie zna granic...

Mój znajomy pracuje w Saturnie i również nie polecam kupna sprzętu, chyba, że po wcześniejszym sprawdzeniu przez specjalistę i odłożeniu przez zaprzyjaźnionego sprzedawcę w miejsce, gdzie nikt nie ma dostępu.
Słyszałem, że rzucają sobie aparatami za 3500zł...

A wracając do tematu, ja zaczynam zbierać na nowe Playstation 3 i czekam na kogoś, kto sprawi, że nie będę sam ;-)
"Chicago i Capone byli siebie godni. Do nauki tańca potrzeba pary, a miasto i Al byli stworzeni dla siebie" - Robert J. Schoenberg
Tomasz napisał(a):
Jest ktoś u nas na forum, kto planuje kupno PS3 pod Mafie 2 ?

Błąd. Nigdy nie kupuj konsoli dla gry multiplatformowej tylko po to, ażeby wyglądała lepiej niż na Twoim aktualnym PC-cie, zwłaszcza że tego drugiego możesz zakupić za ~1500zł. Pamiętaj, żeby nie kupować podzespołów pseudodobrych, tylko żeby kupować z głową. Zwłaszcza, że konsola od wielu lat sprawia mi wrażenie platformy dla czystej rozrywki, pokroju nowego NBA, jakiejś platformówki i innych niszowych tytułów, które na komputerach osobistych nie mają racji bytu, a Mafia II na takową się nie zapowiada.
Tomasz napisał(a):
lepszym wyglądem

Nigdy nie widziałem piękniejszej konsoli (pod względem czysto wizualnym) niż pierwsze PS3. I żaden Slim tego nie zmieni. Ale to kwestia gustu...
Tomasz napisał(a):
1349zł-1599zł

Bezsens. Ja jakiś czas temu dorwałem używaną wersję 60GB za ~1300zł. Z paragonem, gwarancją, pudełkiem, kilkoma grami i podstawowym wyposażeniem. Dla niezorientowanych - jest to wersja niedostępna w sklepach charakteryzująca się wsteczną kompatybilnością (choć nie w pełni kompletną). O ile na dzień dzisiejszy gry z PSXa i PS2 nie dorównują tym przeznaczonym na PS3 pod względem oprawy audiowizualnej, o tyle wygrywają w każdym innym aspekcie. A czterdziestki możesz nabyć nawet za ok. 1000zł.
Tomasz napisał(a):
120GB drogą nie chodzi

Masz tam zamiar trzymać kolekcję Windowsów z update'ami? Ja mam 60GB, a mam jeszcze co najmniej 50GB wolnego miejsca, być może więcej. Żeby wykorzystać te 120GB trzeba naprawdę dysponować potężną ilością wolnego czasu albo nie dysponować kolegami.
Tomasz napisał(a):
może wyjdzie jeszcze coś bardziej ciekawszego

Wyjdzie, wyjdzie. Ja w planach do tego czasu mam dwa must-have'y - Uncharted 2: Among Thieves, zwycięzcę targów E3 i najlepszą grę konsolową targów GamesCom, oraz Heavy Rain, który pokazuje, że piękna nie należy doszukiwać się na screenach, lecz w głębi produktu. Chociaż tego drugiego mogą jeszcze przesunąć.
Tomasz napisał(a):
lepsza wydajność

Wydajność? Podzespoły będą te same, więc postępu nie należy się spodziewać. PS2 Slim cechował się nadmiernym nagrzewaniem w porównaniu do swojej grubszej siostry, ale na dręczące nas pytanie musimy poczekać do września.
Tomasz napisał(a):
Słyszałem, że rzucają sobie aparatami za 3500zł...

A ja słyszałem, że Mafia II jest już do kupienia na rosyjskim bazarze...
Wiadomo - człowiek człowiekowi nie jest równy, ale nie kierujmy się stereotypami niezrównoważonego psychicznie sprzedawcy.
Tomasz napisał(a):
ja zaczynam zbierać na nowe Playstation 3 i czekam na kogoś, kto sprawi, że nie będę sam

Sam nie będziesz. Bolek już ma od jakiegoś czasu, ja niedawno zakupiłem, a i Extreme coś wydaje się ostatnio zbyt oszczędny... ;).

Kilka słów od siebie:
Po niemal 10 latach wiernego wielbienia PC-ta zaczynam się skłaniać coraz bardziej ku konsoli. Z początku miałem trudny i zarazem klasyczny dylemat X360 czy PS3. Nigdy nie kieruj się takimi aspektami jak ergonomia pada czy awaryjność, która charakteryzuje stare modele Xboxa 360, ale tytułami ekskluzywnymi na poszczególną platformę. Najpierw zainspirowany wypowiedziami zarówno tych rzeczywistych, jak i tych wirtualnych znajomych, zakupiłem tańszego X'a. Później zrozumiałem jak wielkiego błędu dokonałem, gdyż te "wielkie" exclusive'y były po prostu nie w moim guście. Zakupiłem PS3, a na horyzoncie widać poszerzającą się stale bibliotekę gier właśnie na tę platformę. Tak, jestem zadowolony. Ale wybór należy do Ciebie i najlepiej podejmij go sam.
Anything is possible
Dziadek napisał(a):
Błąd. Nigdy nie kupuj konsoli dla gry multiplatformowej tylko po to, ażeby wyglądała lepiej niż na Twoim aktualnym PC-cie, zwłaszcza że tego drugiego możesz zakupić za ~1500zł. Pamiętaj, żeby nie kupować podzespołów pseudodobrych, tylko żeby kupować z głową. Zwłaszcza, że konsola od wielu lat sprawia mi wrażenie platformy dla czystej rozrywki, pokroju nowego NBA, jakiejś platformówki i innych niszowych tytułów, które na komputerach osobistych nie mają racji bytu, a Mafia II na takową się nie zapowiada.

Troszkę źle się wyraziłem. Nie kupuje PS3 tylko i wyłącznie pod Mafię2. Planuje taki zakup, ponieważ komputer do hmmm, powiedziałbym prac biurowych już mam. Jest to laptop, na którym nie pójdzie mi nawet instalacja Mafii2. Ma zintegrowaną kartę graficzną, wyobrażasz to sobie ? Poza tym, druga sprawa, nie wydaje mi się, żebym za 1500zł uzbierał na taki sprzęt, który dorówna mojemu przyszłemu systemowi Playstation3.
Wygląda to następująco, krótko i treściwie ;-), telewizor panoramiczny Samsung 42' full HD + kino domowe 5.1 + PS3
Znajdź mi takie połączenie za 1500zł, tylko, że z komputerem, na którym Mafia pójdzie mi tak, jak na wyżej wymienionym sprzęcie. Pojadę tam, gdzie mieszkasz i pogratuluje Ci osobiście.

Wygląd ...

Dziadek napisał(a):
to kwestia gustu ...

Więc po prostu to zostawmy ;-)

Dziadek napisał(a):
Bezsens. Ja jakiś czas temu dorwałem używaną wersję 60GB za ~1300zł. Z paragonem, gwarancją, pudełkiem, kilkoma grami i podstawowym wyposażeniem. Dla niezorientowanych - jest to wersja niedostępna w sklepach charakteryzująca się wsteczną kompatybilnością (choć nie w pełni kompletną). O ile na dzień dzisiejszy gry z PSXa i PS2 nie dorównują tym przeznaczonym na PS3 pod względem oprawy audiowizualnej, o tyle wygrywają w każdym innym aspekcie. A czterdziestki możesz nabyć nawet za ok. 1000zł.

Kupując używaną konsolę Playstation 3, czy takie, jakie opisałeś wyżej, czułbym się równie ekscytująco, co kupujący ogórki konserwowe po upływie dwóch lat od ich świetności, trzymane na półce w sklepie, gdzie zawsze świeciło słońce i nikt ich przez 4 lata nie ruszał. Przepraszam za porównanie, ale chciałem żebyś bardziej zrozumiał moje uczucia w tym temacie.

Dziadek napisał(a):
Masz tam zamiar trzymać kolekcję Windowsów z update'ami? Ja mam 60GB, a mam jeszcze co najmniej 50GB wolnego miejsca, być może więcej. Żeby wykorzystać te 120GB trzeba naprawdę dysponować potężną ilością wolnego czasu albo nie dysponować kolegami.

Wydaje mi się, że jest to kwestia bardziej indywidualna.

Dziadek napisał(a):
Wyjdzie, wyjdzie. Ja w planach do tego czasu mam dwa must-have'y - Uncharted 2: Among Thieves, zwycięzcę targów E3 i najlepszą grę konsolową targów GamesCom, oraz Heavy Rain, który pokazuje, że piękna nie należy doszukiwać się na screenach, lecz w głębi produktu. Chociaż tego drugiego mogą jeszcze przesunąć.

Miałem na myśli coś nowszego w temacie Playstation 3, nie gier.

Wydajność? Podzespoły będą te same, więc postępu nie należy się spodziewać. PS2 Slim cechował się nadmiernym nagrzewaniem w porównaniu do swojej grubszej siostry, ale na dręczące nas pytanie musimy poczekać do września.

Lepsza wydajność w tym przypadku to mniejszy pobór energii. Nie jestem na tyle głupi, żeby myśleć, że zamiast 7 rdzeni wstawili 16 i 5 kart graficznych zamiast jednej, którą wykorzystywali do tej pory.

Dziadek napisał(a):
A ja słyszałem, że Mafia II jest już do kupienia na rosyjskim bazarze...
Wiadomo - człowiek człowiekowi nie jest równy, ale nie kierujmy się stereotypami niezrównoważonego psychicznie sprzedawcy.

No tak, "czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal"

Podsumowując, od razu wiedziałem, że PS3 wygrywa z Xboxem360 i na szczęście nie poszedłem za głosem wirtualnych czy rzeczywistych kolegów, bo nigdy za takowymi nie idę. Decyzję podjąłem sam i uważam, że jest ona słuszna. Poczekam do września i kupię Playstation 3 w wersji 120GB. W dodatku przy takim sprzęcie audio/tv jaki mam + PS3 we wrześniu, trudno będzie znaleźć komputer, który to zastąpi za 1500zł.
Ja myślę kupić jakąś konsolę za jakieś 2 lata jak mój PC nie będzie obsługiwał nowym gier na minimalnych ;-)
Nad PlayStation 3 zbytnio się nie zastanawiam, ale to tylko z jednego powodu. Nie jest złamane. A na gry po 250 zł mnie nie stać. SONY tak narzeka na niską sprzedaż, ale jest ona wywołana tylko tym faktem, że ludzi nie stać na gry, a konsola nie została jeszcze złamana. Ja na miejscu SONY sam bym wypuścił potajemnie patch'a umożliwiającego odpalanie kopii zapasowych.
"Świat należy do Ciebie." - Scarface [Film]
"Chcesz skończyć jako ten co nic nie miał? Więcej ruchów, a mniej pierdo*enia." - WFD [Zespół]
"W końcu zabije Cię Twój najlepszy przyjaciel." - Mafia [Gra]
Paziu napisał(a):
Ja na miejscu SONY sam bym wypuścił potajemnie patch'a umożliwiającego odpalanie kopii zapasowych.

Gdyby coś takiego miało miejsce to już w ogóle by nie zarabiali. Strony z torrentami przeżyłyby oblężenie po prostu..
Poza tym, postaw się w roli producenta. Ktoś siedzi nad Mafią2 powiedzmy 7-8 lat, wypuszcza gre na rynek, a jakiś gość sciąga ją w 2 godziny... Wg mnie moment, kiedy uiszczamy kwotę 250zł (np. za Mafię2) Jest podziękowaniem w stronę producenta za czas, który na to poświęcił i za to, że dał mi coś tak wyjątkowego. W taki sposób powinno się do tego podchodzić. Przynajmniej wg mnie. Poza tym można zrezygnować z kilku przyjemności na rzecz innej, dłużej zbierając. Rozumiem, że nie pracujesz jeszcze więc to duży minus, ale myślę, że dasz radę. Mało tego, kiedy uzbieramy w końcu daną kwotę i kupimy to, co nas interesuje, to ta rzecz ma podwójną wartość. Ja tak to odczuwam i tak właśnie będzie z PS3 i Mafią 2 w moim przypadku. ;-)
Paziu napisał(a):
Ja myślę kupić jakąś konsolę za jakieś 2 lata jak mój PC nie będzie obsługiwał nowym gier na minimalnych ;-)
Nad PlayStation 3 zbytnio się nie zastanawiam, ale to tylko z jednego powodu. Nie jest złamane. A na gry po 250 zł mnie nie stać. SONY tak narzeka na niską sprzedaż, ale jest ona wywołana tylko tym faktem, że ludzi nie stać na gry, a konsola nie została jeszcze złamana. Ja na miejscu SONY sam bym wypuścił potajemnie patch'a umożliwiającego odpalanie kopii zapasowych.

Mistrzu, oni nie zarabiają zbyt dużo na konsolach jako takich. Największa kasę Sony czerpie z gier, każdy producent, który chce wydać grę na x'a czy ps3 musi uiścić odpowiednią kwotę. Zapewne jest jeszcze 100 innych źródeł z których czerpią kasę, ale konsole nie są tym podstawowym źródłem zapewne.

Dziadek

PS3 60GB ,to nie jedyna wersja która obsługiwała gry z psx'a czy ps2, 40GB też to potrafiła. Ale dziś obydwie nie są już produkowane.
Obrazek
@Tomasz
Nie zgodzę się do całości Twojego postu, ale z tym, że Mafię 2 trzeba kupić oryginalną się zgadzam i dodam, że mam już od dłuższego czasu odłożone na nią pieniądze :-)

@Grisha
Trochę racji masz. Ale w pełni się z Tobą nie zgodzę. Bo producenci gier i tak, i tak by wydawali pieniądze na te opłaty, bo kto ma kupić grę to by ją kupił. Spójrz na XBox'a 360, jest spiracony od bardzo długiego czasu, a gry wychodzą przeważnie na niego, z PC jest tak samo.
"Chcesz skończyć jako ten co nic nie miał? Więcej ruchów, a mniej pierdo*enia." - WFD [Zespół]
Paziu napisał(a):
Tomasz, Nie zgodzę się do całości Twojego postu

Mogłeś napisać z czym konkretnie się nie zgadzasz. Rozwiniemy nieco dyskusję ;-)
Grisha napisał(a):
Mistrzu, oni nie zarabiają zbyt dużo na konsolach jako takich. Największa kasę Sony czerpie z gier, każdy producent, który chce wydać grę na x'a czy ps3 musi uiścić odpowiednią kwotę. Zapewne jest jeszcze 100 innych źródeł z których czerpią kasę, ale konsole nie są tym podstawowym źródłem zapewne.

Oczywiście, że tak. Inaczej Sony już dawno by padło, bo wciąż dokłada do konsoli.
Tomasz napisał(a):
Paziu napisał(a):
Ja na miejscu SONY sam bym wypuścił potajemnie patch'a umożliwiającego odpalanie kopii zapasowych.

Gdyby coś takiego miało miejsce to już w ogóle by nie zarabiali. Strony z torrentami przeżyłyby oblężenie po prostu..
Poza tym, postaw się w roli producenta. Ktoś siedzi nad Mafią2 powiedzmy 7-8 lat, wypuszcza gre na rynek, a jakiś gość sciąga ją w 2 godziny... Wg mnie moment, kiedy uiszczamy kwotę 250zł (np. za Mafię2) Jest podziękowaniem w stronę producenta za czas, który na to poświęcił i za to, że dał mi coś tak wyjątkowego. W taki sposób powinno się do tego podchodzić. Przynajmniej wg mnie. Poza tym można zrezygnować z kilku przyjemności na rzecz innej, dłużej zbierając. Rozumiem, że nie pracujesz jeszcze więc to duży minus, ale myślę, że dasz radę. Mało tego, kiedy uzbieramy w końcu daną kwotę i kupimy to, co nas interesuje, to ta rzecz ma podwójną wartość. Ja tak to odczuwam i tak właśnie będzie z PS3 i Mafią 2 w moim przypadku. ;-)

Nie możesz mówić, że w ogóle by nie zarabiali. Spójrz na PC, każda gra jest dostępna za darmo, a jednak producenci robią gry na tą platformę. Bo kto ma kupić ten kupi. Zarabiali by dalej te same pieniądze od producentów gier. Bo tamci by nie zrezygnowali z robienia gier, bo i tak przynosiło by im to zyski. A konsole sprzedawały by się lepiej niż PS2 ;-)
Paziu napisał(a):
Spójrz na PC, każda gra jest dostępna za darmo, a jednak producenci robią gry na tą platformę. Bo kto ma kupić ten kupi.

Nie chciałbym nikogo tutaj urazić ale ze względu na takich ludzi rynek gier na PC powoli umiera. Za niedługo dla posiadaczy poczciwych PC-tów zostaną strategie oraz seria The Sims, które na konsolach nie mają racji bytu...
Extreme napisał(a):
Nie chciałbym nikogo tutaj urazić ale ze względu na takich ludzi rynek gier na PC powoli umiera. Za niedługo dla posiadaczy poczciwych PC-tów zostaną strategie oraz seria The Sims, które na konsolach nie mają racji bytu...

Oj tak się kiedyś mówiło, teraz sprawa wygląda inaczej, od roku analitycy rynkowi podkreślają umacnianie się rynku PC.
Paziu napisał(a):