Najniższa ocena 4/10

Przeważnie bardzo surowy Eurogamer był surowy i tym razem, bowiem ocena 4/10 to najniższa nota, jakie udało się nowej Mafii zebrać. John Teti stwierdził, że…

"z powodu swych niedoróbek Mafia II nie jest ani trochę fascynująca. To idealny przykład na to, jak stworzyć grę, która dobrze prezentuje się w reklamach telewizyjnych, ale poza tym nie ma nic do zaoferowania"
A jaką ocenę od nich dostało GTA 4? Bo pamiętam że to czwórka właśnie lepiej wyglądała na reklamach aniżeli w rzeczywistości. Zresztą walić te recenzje, ja i tak pogram nawet jakby dostała 1/10.
Ja tak samo jak Dosia ;-) A ci recenzenci to nie po kolei we łbach mają :?: Mafia wcale nie jest ekscytująca :?: :!: Ja pierdzielę, mnie zmiażdżyło demo, ja się boję co się ze mną stanie po fullu. Jeszcze w żadnej grze FPP nie widziałem, żeby można sobie z lodówy piwo wyciągnąć czy zjeść kanapkę, albo iść do pucybuta, żeby nam buty wyczyścił. I w żadnym GTA rabowanie sklepów nie dawało mi tyle radochy, z resztą w żadnym GTA nie da się rabować sklepów, tam można tylko wejść i zrobić rzeź i nic więcej. Po prostu Mafia dała kilka nowych zabaw no i ten fajny system walki wręcz (jedyną głupią rzeczą jest to, że osłona działa przez cały czas, jak tylko trzymamy spację, zbyt arcade'owe, ale i tak wymiata). Kupa świetnych rzeczy, więc niech ten cały Eurogamer nie pieprzy, fabuła też na pewno zmiażdży...
"Kiedyś zabije Cię Twój najlepszy przyjaciel" - Frank Coletti

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Haha bez komentarza, jeśli dla niego MAFIA 2 nie ma nic do zaoferowania to zdrowia życzę :-)
Obrazek
dosia92 napisał(a):
A jaką ocenę od nich dostało GTA 4? Bo pamiętam że to czwórka właśnie lepiej wyglądała na reklamach aniżeli w rzeczywistości. Zresztą walić te recenzje, ja i tak pogram nawet jakby dostała 1/10.

Na PC 9/10 na konsole 10/10
Zastanawiam się tylko, jak takie gówno bez klimatu mogło dostać 9/10

Tu chyba istnieje opcja lubię GTA więc nie lubię Mafii, ew. dostanie w łapę.
Taa. Hehe, oni są kurde śmieszni. GTA (które klimatem i możliwościami zabawy za cholerę nie przebije Mafii) dostaje 10 i jest pr0, zarąbiste i w ogóle, a Mafia 2 w której można na prawdę zabawić na mieście dostaje marne 4... Fanboyostwo GTA aż wypływa bokiem, tak samo jak u CDA.
"Kiedyś zabije Cię Twój najlepszy przyjaciel" - Frank Coletti

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Osobiście myślę że panowie musieli od R* dostać ładnie w łapę za taką ocenę. Grałem w GTA 4 na PC i niczym szczególnym mnie nie urzekła. Podobno w czwórce miała być taka wielka interakcja z otoczeniem która ograniczyła się do kupienia hot-doga czy nowej pary butów. W demie Mafii 2 już mamy lepszą interakcję np. Otwieranie maski/bagażnika/bram/drzwi/okien, jedzenie z lodówki czy skorzystanie z usług pucybuta, itd. Dla mnie GTA 4 to przereklamowany kicz jakich mało, tam nawet nie ma mowy o ciekawej fabule więc naprawdę dziwią mnie te oceny po 10 czy 9/10 dla niej. Od razu zaznaczę że nie traktuje M2 jako jakiejś świętej relikwii ale do cholery chyba 4/10 to nie zbyt uczciwa ocena.
osobiscie kilka minut temu gralem w mafie pelna wersje na kompie. Zauwazylem ze jest o srednio 5fps wiecej niz demo. Mam za slaba karte graficzna i sie przycina troche ale i tak mowe wam nie a co sluchac komentarzy bo tylko sie martwic bedziecie. Fajna gierka i tyle a nie 4/10. Zobaczycie
Jeżeli GTA 4 dostało 10/10 lub 9/10 to pytań nie mam. GTA to gra dobra na parę minut. Dlaczego? Gdyż gra oprócz grafiki i full wypas miasta nic nie oferuje. Ani dobrej fabuły ani grywalności. Niektórzy mówili że słabo bo nie ma zmiennych pór dnia (w Mafii II). Ale to dobrze , gdyż w ten sposób budujemy klimat. A w GTA kosztem klimatu rozbudowano np. zmienne pory dnia i nocy. I przez to fabuła jest słabsza. Jak to?
Po prostu nie da się wymyśleć super-misji gdy jej autor nie będzie wiedział kiedy tam będziemy czy to noc albo dzień , albo czy pada deszcz lub śnieg.
Jako ciekawostkę mogę dodać, że pierwsza cześć Mafii też dostała 4/10 na PC a na konsole 5,5/10

Rezencja gry Mafia na PC
http://www.eurogamer.net/articles/r_mafia

Recenzja gry Mafia 2 na PC i konsole
http://www.eurogamer.net/articles/2010- ... -ii-review
Będziecie tak dalej psioczyć na GTA to wpadną piksele i zaczną Was określać mianem fanboy'ów Mafii :mrgreen:
Łapówa od R* raczej nie wchodzi w grę, bo pierwsza Mafia tak samo otrzymała niską notę od tego serwisu. Widocznie dla nich seria GTA jest niedoścignionym ideałem i najwyraźniej chcieli, aby Mafia 2 była kalką GTA w latach 50-tych. Na szczęście się przeliczyli ;-) chcę tylko podkreślić, iż jestem bardzo zadowolony z 2K Czech, że nie poszli w stronę gier od Rockstara i zachowali swój styl. Styl pierwszej Mafii 8-)
Słuchajcie (właściwie to czytajcie :-) ) według mnie jest to jakaś prowokacja do fanów MAFII
Obrazek
slacker7, już w Vice City można było rabować sklepy :)

A tym co to tworzą teorie jakoby R* zapłaciło recenzentom, żałośni jesteście. Myślę, że Rockstar nikomu nie musi płacić za wysokie oceny swoich gier - oni na to po prostu zasługują tym co robią.
Poza tym grając w drugą mafię zauważyłem sporo pomysłów zaczerpniętych m.in. z GTA właśnie. I co do wychwalanej czwórki - żeby w pełni docenić jej urok trzeba zagrać na dobrym PC bądź którejś konsoli. Niestety przy konwersji totalnie schrzanili optymalizację.
bhaaldur napisał(a):

Poza tym grając w drugą mafię zauważyłem sporo pomysłów zaczerpniętych m.in. z GTA właśnie.

GTA IV wyszło 2 lata temu, więc nie ma co się dziwić, że w Mafii 2 jest parę rzeczy, które występują w IV.
Co do recenzji. Nie ma co się przejmować. Myślę, że każdy wyrobił sobie zdanie na temat Mafii po zagraniu w demo. Żadne recenzje nie mogą wpłynąć na jego zmianę.