Najniższa ocena 4/10

Jak mówił Wojtas w innym temacie, Eurogamer osiem lat temu pierwszej Mafii dał 6/10. Zastanawiam się ile dał GTA 3.
Oni sobie myslą że dostaną spadochrony helikoptery, szybkie fury... Oni nie umieją docenić tego co jest w Mafii 2.
Obrazek
Nie, myślę, że im się po prostu mafia nie spodobała. Nie każdemu musi. Ale my i tak grać będziemy :)
A GTA3 na pewno dostała sporą ocenę i zasłużenie - ta gra była rewolucją!
bhaaldur napisał(a):

Poza tym grając w drugą mafię zauważyłem sporo pomysłów zaczerpniętych m.in. z GTA właśnie.

To samo można powiedzieć o GTA 4 - zaczerpnięte pomysły z Mafii.

GTA3 rewolucją?? Jak?? To, że pierwszy raz nie w 2D? Mafia była większą rewolucją.

PS. CzarFace, Mafia dostała 4/10 http://www.eurogamer.net/articles/r_mafia
Mafia się nieco spóźniła mój drogi i nie wniosła nic rewolucyjnego po GTA3. Za to dała nam genialną fabułę i niezwykły klimat lat 30 :)

PS. Tak, to była pierwsza gra w 3d z tak dużym miastem i takimi możliwościami.
bhaaldur napisał(a):
Nie, myślę, że im się po prostu mafia nie spodobała. Nie każdemu musi. Ale my i tak grać będziemy :)

Jakby MAFIA im się nie spodobała, a nie oceniali by pod kątem innych gier to dostałaby 6/10 ewentualnie 5.5/10 ale 4/10 to chyba lekka przesada
Obrazek
Jak dla mnie Mafia leje GTA 3 jak chce... Spójrzcie na samą grafę. I nie gadaj, że GTA3 było aż takie Bóg wie jakie rewolucyjne. Jedyna taka rewolucyjna rzecz to spore miasto (w sumie w Mafii na rozmiary miasta nie da się narzekać)...

Dodam do miasta jeszcze tereny pozamiejskie ;-) Oraz o wiele lepszy system wykroczeń //dosia92
"Kiedyś zabije Cię Twój najlepszy przyjaciel" - Frank Coletti

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ja przyznam,że się trochę zawiodłem. Mieliśmy mieć trzy rodziny do wyboru a tu co?.
Soldi napisał(a):
PS. CzarFace, Mafia dostała 4/10 http://www.eurogamer.net/articles/r_mafia

Faktycznie! Musiało mi się coś pokręcić, ale to tylko jeszcze "lepiej" świadczy o eurogamer :mrgreen:

bhaaldur napisał(a):
Mafia się nieco spóźniła mój drogi i nie wniosła nic rewolucyjnego po GTA3.

Premiera GTA 3 - 21 maja 2002
Premiera Mafii - 29 sierpnia 2002

Różnica między nimi w przybliżeniu wynosi 3 miesiące. Myślisz, że Czesi zobaczyli GTA 3 i powiedzieli sobie: "O kurcze, też musimy zrobić taką grę!" ? Raczej niemożliwe, żeby Mafia powstała w przeciągu tych 3 miesięcy, prawda? My point is... gdyby IS trochę się pośpieszyło z wydaniem swojej gry, to dzisiaj byśmy mówili, że to GTA jest kalką Mafii... do tego kiepską kalką.

Mafia nie wnosiła nic rewolucyjnego? Błagam Cię!

- grafika (a w szczególności modele postaci)

Obrazek Obrazek
Ówcześnie twierdzono, że Mafia ma fotorealistyczną grafikę. Dzisiaj jest to śmieszne, ale wtedy tak właśnie myślano.

- możliwość wyjechania poza obszar miast
- swobodne strzelanie z samochodu
- świetny model jazdy samochodem
- samochody, które spalały benzynę
- dziury po pociskach w karoserii
- przestrzelenie opon (co miało swój wpływ na prowadzenie auta)
- cały system policji (w GTA za byle gówno dostawałeś kulkę w łeb, a na stłuczki to nawet nie reagowali)
- i wiele innych...

Przypomnę, że te dwie gry dzieli różnica 3 miesięcy! Więc nie mów mi, że Mafia nie wnosiła nic rewolucyjnego...
Przeczytałem sobie kawałek tej recenzji pierwszej części Mafii i widać tam straszną nierzetelność... Autor np. tak strasznie narzeka na misję w garażu, że przechodził ją w godzinę, a przez tę godzinę ie zauważył nawet pierwszej apteczki ukrytej na przedostatnim piętrze i złości się, że jest tylko jedna przy samym wyjściu. I jeszcze, że liniowość objawia się tym "I think I'm missing something" gdy uciekniemy z garażu i nie pojedziemy konkretną ciężarówką, a to przecież o tę ciężarówkę (z alkoholem) chodziło w całej misji... Albo, że samochody są za wolne... Co do AI towarzyszy Toma to się zgodzę i cieszę się w sumie, że teraz będą nieśmiertelni bo to potrafiło zdemotywować, gdy przeszedłeś całą misję bez większego uszczerbku, a tu Paulie Ci nagle wyskoczy pod lufę strzelby albo zrobi inną głupotę.
ja grałem w gta III, Vince City i San Andreas... żadna mnie nie wciągnęła jak mafia do niej powracam z checia... do dla GTA szkoda mi miejsca na dysku :P bo nic w niej ciekawego nie było nic realności po prostu gra... po grze w mafie szukałem czy faktycznie istniał taki gangster Tommy ;-)

Vito & Joe's Adventures -Mod for Mafia I
Zakonczenie gry to on ichyba robili w jeden dzien...po prostu slabe :-|
bhaaldur napisał(a):

Dziwne, każdemu się podoba Mafia, a tym panom się dziwnie nie spodobała. Minusy wyciągnięte na siłę, to tak, jakby ktoś oceniał samochód: duży, szybki, spalający 2.5 litra na setkę, z włoskim nadwoziem, niemiecką dokładnością, szwedzkimi systemami bezpieczeństwa, wszystko za 10 000zł z salonu- i ktoś by ocenił na 2/10, bo ma zielony kolor, białą a nie czarną skórę w środku i kury mu nie nioso. Jak chcą się zabrać do oceniania, to niech to zrobią obiektywnie i rzetelnie.

GTA3 nie było przełomem. Mafia I była robiona równolegle, fakt, trochę później wypuszczona, ale pod każdym względem była lepsza od gta.
GTA3 nie było przełomem ? Czy ktoś w ogóle pamięta 2002 rok, bo mam wrażenie, że nikt. O GTA3 mówili wszyscy i grali wszyscy. Mafia nie miała takiego hype, i mimo, że dla mnie to ona rządzi ponad serią od R*, to jednak pisanie bzdur ma pewne ograniczenia.

wojtas022, chyba się nieco nie zrozumieliśmy - chodziło mi o to, że gdyby mafia wyszła pierwsza to GTA3 niewiele by wniosło. A było, jest i będzie na odwrót. I nie myl rewolucji z ewolucją, bo do tego się zalicza większość podanych przez ciebie punktów.

Mam wrażenie, że jestem otoczony przez ślepych fanbojów. A staram się myśleć obiektywnie, bo doskonale pamiętam czasy premiery GTA3 i Mafii. Nie staram się tu udowodnić wyższości jednej serii nad drugą, bo obie są świetne, a mi się bardziej podoba Mafia, ale nie neguję sukcesu konkurencji.

jimmen17, sam znam kilku, którzy mafię zmieszali z błotem.
bhaaldur napisał(a):
GTA3 nie było przełomem ? Czy ktoś w ogóle pamięta 2002 rok, bo mam wrażenie, że nikt. O GTA3 mówili wszyscy i grali wszyscy. Mafia nie miała takiego hype, i mimo, że dla mnie to ona rządzi ponad serią od R*, to jednak pisanie bzdur ma pewne ograniczenia.

wojtas022, chyba się nieco nie zrozumieliśmy - chodziło mi o to, że gdyby mafia wyszła pierwsza to GTA3 niewiele by wniosło. A było, jest i będzie na odwrót. I nie myl rewolucji z ewolucją, bo do tego się zalicza większość podanych przez ciebie punktów.

Mam wrażenie, że jestem otoczony przez ślepych fanbojów. A staram się myśleć obiektywnie, bo doskonale pamiętam czasy premiery GTA3 i Mafii. Nie staram się tu udowodnić wyższości jednej serii nad drugą, bo obie są świetne, a mi się bardziej podoba Mafia, ale nie neguję sukcesu konkurencji.

jimmen17, sam znam kilku, którzy mafię zmieszali z błotem.

Nie zgodze sie z Toba kolego,ja kupilem GTA 3 i Mafie lost heaven i powiem Ci tyle,ze Mafia byla o wiele wiele lepsz pod wzgledem grafiki,mapy i fabuly .GTA 3 duzo nie wprowadzila ale za to Mafia TAK.A Fanboyem niestety wychodzi ,ze ty jestes bo non stop chwalisz produkty R* a one az takie dobre nie sa KONIEC KROPKA. :!: :!: :!:
Światem nie rządzą prawa spisane na papierze,światem rządzą ludzie .
Ależ to jest piękne:
bona21 napisał(a):
Nie zgodze sie z Toba kolego,ja kupilem GTA 3 i Mafie lost heaven i powiem Ci tyle,ze Mafia byla o wiele wiele lepsz pod wzgledem grafiki,mapy i fabuly .GTA 3 duzo nie wprowadzila ale za to Mafia TAK.A Fanboyem niestety wychodzi ,ze ty jestes bo non stop chwalisz produkty R* a one az takie dobre nie sa KONIEC KROPKA.

Ten wytłuszczony fragment wraz z resztą wypowiedzi, powinien znaleźć się w encyklopedii pod hasłem 'hipokryzja'. Fanboya charakteryzuje to, że nie dopuszcza do siebie myśli, że ubóstwiana przez niego gra może mieć jakiegokolwiek konkurenta. Bhaaldur napisał, że i Mafia i GTA 3, wniosły wiele, ALE TO GTA 3 WYSZŁA WCZEŚNIEJ, I TO ONA BĘDZIE UZNAWANA ZA GRĘ REWOLUCYJNĄ. I tego się nie zmieni. Nie rozmawiamy tu o kwestii 'GTA VS. MAFIA', bo obie są bardzo dobre (błagam, nie wywołuj kolejnej dyskusji na ten temat, proszę, proszę).