Pozwolę sobie podsumować grę L.A. Noire
Część techniczna.Z instalacją gry nie miałem żadnych problemów, jednakże z instalacją patchy i DLC było dużo problemów, ale udało mi się z nich wybrnąć.
FabułaSama fabuła jest świetna. Juz od pierwszych minut gry czuć klimat Los Angeles z lat 40. Weteran wojenny Cole Phelps wraca ze służby i postanawia wejść w służbę policji. Pracując tam mamy 5 wydziałów:
-Patrol
-Drogówka
-Wydział Zabójstw
-Obyczajówka, czyli głównie wydział Narkotykowy.
-Wydział podpaleń (jeśli można to tak ująć).
Dostajemy do każdego wydziału partnerów. Jeśli chodzi o patrol to o partnerze nie wiele co można powiedzieć.
W Patrolu obserwujemy miasto. Gdy rozwiązujemy jedną z ważniejszych spraw trafiamy do drogówki, która jest jedną z najlepszych części gry. Później jest wydział zabójstw, który wg. mnie został zrobiony na średnim poziomie. Następnie obyczajówka, gdzie jest bardzo dużo akcji a fabuła zaczyna się coraz bardziej rozwijać i robić ciekawsza. Na końcu zajmujemy się tajemniczymi podpaleniami domów. Ostatni wydział jest wg. mnie najciekawszy. Również mogę zdradzić że sterujemy tam pewną inną osobą.
GameplayW L.A. Noire mamy ponad 20 spraw do rozwiązania. (Wliczając DLC). Gra dobrze zbudowana, ale nie tak jak się spodziewałem. Jak wspomniał Don Salieri, w grze mamy wilkie miasto, cudne wręcz, ale nic do roboty poza zgłoszeniami w czasie misji. No może znajdywanie samochodów, ale zaczyna to człowieka nudzić, przejechanie pół miasta po jeden samochód.
Cole jest uzależniony od sytuacji. To znaczy, że np. broń możemy wyjąć, tylko wtedy gdy jest taka potrzeba czyli strzelanina. Od tak po prostu broni nie wyjmiesz. Wszędzie za tobą chodzi partner. Nie można go gdzieś zostawić na chwilę by poczekał.
To mi się najbardziej w L.A. Noire nie podoba. Brak swobody.
Jeśli chodzi o sprawy, to są naprawdę świetne. Dużo poszlak, podejrzanych itp. Trzeba dopasować każdą znaleziona poszlakę, by np. dobrze przesłuchać świadka. Wraz z przesłuchaniami pojawiają się nowi podejrzani itd.
Ogólnie, nie ma co więcej pisać. L.A. Noire to naprawdę świetna gra, którą polecam każdemu kto zainteresowany jest właśnie takimi klimatami. Jedyne co mi się w niej nie podoba to właśnie brak swobody. Czasami to komputer wykonuje za nas pewne czynności.
Grę oceniam na 9/10.