Misja "Wycieczka na wieś - Lucas Bertone"
Jak wiadomo podczas tej misji musimy ostrzec kumpla Lucasa przed glinami. Policjanci przyjeżdżają Lassiterem V16 Police, który jest najszybszym radiowozem i jednym z najszybszych czterodrzwiowych pojazdów w grze. Możemy go wcześniej dostrzec na radarze przy torach kolejowych podczas rozpoczęcia misji "Wycieczka na wieś - W mieście":
Raz byłem uparty i przy pomocy samochodu przepchnąłem beczkę pod płot przy torach kolejowych, wchodząc na beczkę a następnie na samochód udało mi się przeskoczyć na drugą stronę i dostać do Lassitera.
O wiele prostszym sposobem jest rozpoczęcie misji dla Lucasa i poczekanie na policjantów pod domem jego kumpla, aż sami przyjadą do nas. Wystarczy, że ustawimy się mniej więcej w miejscu, gdzie zwykle się zatrzymują i zaspamujemy PPM przy drzwiach kierowcy, kiedy policjanci zaczną wysiadać. W moim przypadku glitch zawsze się udaje i wsiadam do samochodu:
Dzisiaj udało mi się jeszcze więcej: wyrzuciłem policjanta-kierowcę z radiowozu zanim ten zdążył wysiąść. W efekcie udało mi się "uwięzić" jednego z policjantów-pasażerów i pojeździć z nim po mieście. Po zatrzymaniu u Lucasa Bertone wysiadł razem ze mną i sobie stał. Zaatakowany pięścią odpowiedział ogniem, ale ikona poszukiwania przez policję się nie pojawiła.
Niestety, raz po wyjściu z Lassitera nie możemy do niego wsiąść drugi raz - nie pojawia się przy nim nawet znacznik "!". Inna sprawa - nie możemy przechowywać pojazdów policyjnych na parkingu, więc to przejażdżka tylko na jedną noc.
Nie jest to może ciekawostka w czystej postaci, a raczej niezamierzony błąd twórców gry. Widać, że pojazd został oskryptowany tak, by w pierwszej kolejności z jakiegoś powodu był otwarty dla nas (był otwarty, gdy stał za płotem), a w chwili zamknięcia drzwi przez policjantów w misji kompletnie zablokowany (tak, jak niektóre pojazdy podczas innych misji - w warsztacie Lucasa Bertone czy pojazdy, które naprawiał Ralph). Prawdopodobnie był to pomysł twórców na powstrzymanie gracza przed rozrabianiem z cheatem "cornufse", który otwiera wszystkie samochody. Nie przewidzieli jednak, że występujący w grze bug (szybkie wsiadanie do pojazdu podczas animacji zamykania drzwi) umożliwi "kradzież" policyjnego Lassitera.
Ot, taka pierdółka.