Fabuła MAFII 2 - Moje spostrzeżenia i pytania (SPOILERY)

Faktyczna niedorobka wedlug mnie w Mafi 2 jest jazda samochodem :D oczywiscie niechodzi mi o fizyke jazdy tylko o to ze ciagle jezdzimy autem my :D czyjes samochody a zawsze jest gadka "vito ty prowadzisz" troche takie bezsensu :D w misji jak wrocilismy do miasta i joe nam wszystko pokazuje to jestem w stanie zrozumiec ale pozniej to zaczesto takie akcje ze jezdzimy :) a jesli chodzi o reszte to zauwazam ze 3/4 osob to niesa fani Mafi 1 tylko antyfani 2 . Poprostu nienawidzicie tej gry i szukacie wszystkiego zeby ja oczernic :D np rozkmina z kartkami albo ze niezabrali kasy joe :D to tak jak ja bym sie przeczepil ze tommy dostajac w ryja w "rutynowym zadaniu" traci zegarek i potem w misjach na czas niemamy poczucia czasu :D oczywiscie moja wersja naciagana i bezsensu ale tak samo jak z ta kasą joe :D Zaraz bedzie ze w m2 w misji gdzie henry dostaje kulke bedzie gadka jak to jest niemozliwe ze na koncu misji henry daje kase vito :D przeciez powinna byc zakrwawiona co nie ? :D
-Mam żone.. Nie zabijajcie mnie ,zrobię wszystko!
-Trzeba było myslec o żonie wczesniej
zauwazam ze 3/4 osob to niesa fani Mafi 1 tylko antyfani 2 . Poprostu nienawidzicie tej gry i szukacie wszystkiego zeby ja oczernic :D np rozkmina z kartkami albo ze niezabrali kasy joe

To prawda. A najgorsze jest to że krytykują tą grę bez podania konkretnego powodu, z tego co można przeczytać na tym forum nie podoba im się że gra rzekomo została okrojona. Ale czy to jest wystarczający powód żeby pluć na tą grę i już nigdy do niej nie wracać?, to tak jak ja bym nie kupił willi z basenem a miał bym pieniądze tylko dlatego że nie ma dzbanka do kawy i trzeba dokupić. Czy jeżeli dostalibyście tą swoją możliwość ciągnięcia zwłok i dawania do bagażnika czy możliwość kamery zza kierownicy czy może więcej misji pobocznych które można znaleźć w DLC, to wtedy ta gra by wam się podobała tak?. Nie wiem skąd info że gra została okrojona ale to nie ten temat żeby o tym pisać. A co do niedociągnięć to Tommy na końcu pierwszej mafii kiedy dostał z obrzyna opowiada po tym jak zginął. Widać że Vavra był na bani.
mafia-ii-zostala-wykastrowana-t1941.html teraz już wiesz, skąd info, że gra została okrojona? Powodów, że dwójka jest gorsza wiele użytkowników podawało miliony, to ty albo jesteś ślepy, albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem, albo nie możesz przyjąć do wiadomości, że komuś bardziej podoba się starsza gra, z gorszą grafiką. I nie mówcie, że jesteśmy antyfanami, bo każdy ma prawo krytykować to, co mu się nie podoba. Wydaję mi się, że długie dyskusje nadal nie nauczyły cię kilku rzeczy. I broń dalej tej swojej gry, ja nie mam zamiaru nikogo przekonywać do jedynki- każdy ma własne zdanie, tak ciężko to zrozumieć?

Jeszcze jedno: nie porównuj dwójki do willi z basenem bez dzbanka. To bardziej tak, jakbyś znalazł w gazecie ogłoszenie o pięknej willi, z basenem, w pięknej okolicy, a tak naprawdę byłby to mały domek na pustyni (może nawet bez dzbanka na kawę).
mój powód jest taki że zagrałem raz mimo że wgrałem nawet moda freeride by sobie pojeździć. przejechałem się 2 razy i na tym się skończyła moja przygoda z II częścią gry. Ja tam nie szukam niedociągnięć w grze bo nic nie jest idealne. Chodzi o to by pograć a misję muszą być różnorodne więc pomysł z kartkami był dobry. Co to za gra jakbyśmy tylko zabijali... a I część gry powaliła mnie fabułą- Historią Tommego.

Vito & Joe's Adventures -Mod for Mafia I
asfad napisał(a):
Poprostu nienawidzicie tej gry i szukacie wszystkiego zeby ja oczernic :D np rozkmina z kartkami albo ze niezabrali kasy joe :D

Moment, jesteśmy na forum. Ktoś zauważył niezgodności w fabule, więc staramy się je racjonalnie wyjaśnić. A to że się ich wiarygodnie wyjaśnić to już jest inna sprawa.

asfad napisał(a):
to tak jak ja bym sie przeczepil ze tommy dostajac w ryja w "rutynowym zadaniu" traci zegarek i potem w misjach na czas niemamy poczucia czasu :D oczywiscie moja wersja naciagana i bezsensu ale tak samo jak z ta kasą joe :D

Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i zastanów się, czy to rzeczywiście to samo. Zasadniczą różnicą jest to, że ta sytuacja z kasą Joe zdarzyła się w Mafii 2, a ta twoja sytuacja jest przez Ciebie wymyślona. Więc rozważamy sytuację, która zdarzyła się w grze, którą przeszliśmy. Pojawiła się jakaś niezgodność, której nie rozumiemy, więc się nad tym wspólnie zastanawiamy. Jeśli dla ciebie jest to znak, że jesteśmy antyfanami i nienawidzimy Mafii 2, to sorry, ale ktoś tu błędnie rozumuje.

Nigdzie nie napisałem, że Mafia 2 jest dla mnie złą grą. Po prostu nie ukrywam, że lepiej grało mi się w Mafię 1 i że bardziej mnie wciągnęła, bo miała głębszą historię, bardziej poruszające zakończenie i ogólnie sprawiała wrażenie bardziej dopracowanej, co widać chociażby po tych wątpliwościach i lukach fabularnych w Mafii 2.

streetovs napisał(a):
A co do niedociągnięć to Tommy na końcu pierwszej mafii kiedy dostał z obrzyna opowiada po tym jak zginął

O_o
Boże, ty naprawdę mało rozumiesz. Przecież to była puenta. Puenta całej tej historii. Zastanawiałeś się, jak by wyglądało to zakończenie bez tego? Nijak. Tommy by stał, zastrzeliliby go i odjechali. I napisy. A te filozoficzne rozważania na koniec tylko spotęgowały uczucia jakie targały graczem po obejrzeniu zakończenia.

EDIT:

streetovs napisał(a):
to tak jak ja bym nie kupił willi z basenem a miał bym pieniądze tylko dlatego że nie ma dzbanka do kawy i trzeba dokupić

asfad napisał(a):
to tak jak ja bym sie przeczepil ze tommy dostajac w ryja w "rutynowym zadaniu" traci zegarek i potem w misjach na czas niemamy poczucia czasu :D

Jak macie zamiar używać takich metafor i porównań, to może sobie darujcie, bo delikatnie mówiąc są one średnio trafione :3
Nikogo nie namawiam do dwójki nie mam takiego celu więc nie pisz tak, nawet nie próbuje bo to nie ma sensu. Nawet jeżeli wycieli ten widok zza kierownicy i inne małe tego typu pierdoły to czy to ma taki duży sens żeby niszczyć tą grę?. Ja rozumiem gdyby wycieli z gry 6 rozdziałów to taka reakcja mogłą by mieć miejsce wtedy można było by użyć sformułowania ,,Okrojona'', ale nie rozumiem jak można powiedzieć że gra jest ,,Okrojona'' kiedy wycieli z niej kij bejzbolowy, widok zza kierownicy, możliwość ciągnięcia zwłok i troszeczkę misji pobocznych co nawet nie jest do końca pewnie.

Robert - Jeżeli grasz w freeride to na co zwracasz szczególną uwagę?, na to jak się gra, grafa, samochody, fizyka gry, lokacje, czy na coś innego?, bo jeżeli zagrałeś w swobodną jazdę tylko dwa razy i już nie grasz a w jedynkę pewnie grasz to chodzi ci tutaj pewnie o przywiązanie do danej gry. A przywiązanie do gry i granie w nią na siłę nie zwracając uwagi na drugą grę która jest lepsza pod względem technicznym (mowa o freeride) jest błędem. Bo normalny gracz kiedy gra w freeride chce się wyszaleć a nie oceniać fabułę gry.
ale ja nikogo niejade przeciez za wlasne zdanie :) ja tylko nielubie zdania ze okroili nam gre i ze nas okradli :) wydali produkt w koncowej wersji jaki wydali , oni tak uznali i juz :) inna sprawa bylaby jakby wydali wazne czesci np zakonczenie itd w DLC wtedy faktycznie byloby cos na rzeczy a tak ? Zostawili slady w plikach i juz ze okrojona . wiem ze sa na to dowody ze takie rzeczy byly ale kto im zabronil je usunac ? Skad wiecie ze np gdyby dodali takie rzeczy jak dzialajace metro i takie tam bajery czy np przez to na konsoli by to plynnie chodzilo ? wkoncu gra tez byla robiona z mysla o konsolach . i odrazu uprzedzam zdenerwowanie ze gra jest gorsza przez konsole - niezgadzam sie pc nie jest panem zeby wszystko robic pod pc . a wracajac do fabuly to poprostu usuneli pewne rzeczy ale mozna w nie grac przez DLC :) a co do zakonczen duzo osob sie tez spina ze w plikach znalezli ze bylo iles tam zakonczen przeciez tworcy przed premiera mowili ze postanowili usunac inne zakonczenia bo sa zdania ze jedno bedzie najlepsze -ktore wedlug mnie niewyjasnia histori do konca a szkoda . a skoro zrobili poczatkowo 3 zakonczenia to chyba jest jasne ze z poczatku bylo wiecej misji ale to pewnie dlatego ze podejmujac decyzjeA w jakiejs misji przenosiloby do nastepnej ktorej niebyloby podejmujac decyzje B . i bardzo dobrze ze zrezygnowali z tego go gra najpewniej (a nawet na poczatku byly takie plany) wygldalby jak GTA . a czy wyobrazacie sobie Mafie w ktorej jezdzisz po miescie do A B C D ?bo ja nie byloby to czyste GTA i wtedy jeszcze wieksze oburzenie ze zrobili GTA w latach 50 :) ta gra niemogla byc wysoko oceniona bo kazdy z osobna mial inne oczekiwania niemozna wszystkim dogodzic :) a kolega wyzej napisal ze wlaczyl free ride i wylaczyl . to prosze mi powiedziec co M1 miala w swoim free ride ?bo z tego co pamietam mozna bylo tylko jezdzic strzelac zbierac samochody mordowac ludzi itd :) Free ride w M1 to tylko uboczny produkt zeby sobie pocwiczyc jazde w grze albo postrzelac . mnie osobiscie free ride wprowadzalo w ponury klimat ze w fabule tyle sie dzialo a tu nawet na plac z samochodami niemozna wjechac :D
co do zakonczen duzo osob sie tez spina ze w plikach znalezli ze bylo iles tam zakonczen przeciez tworcy przed premiera mowili ze postanowili usunac inne zakonczenia bo sa zdania ze jedno bedzie najlepsze -ktore wedlug mnie niewyjasnia histori do konca a szkoda

Kiedyś Majkool napisał że znalazł je w plikach gry i pisał też że te zakończenia są te same tylko że Leo słowa: ,,Wybacz mały, Joe nie był częścią naszej umowy'' wypowiada w kilku innych słowach czyli płakać za tym nie będę, a innych użytkowników to drażni. Ja korzystam obecnie z freeride do mafii 2 i nie wyobrażam sobie żeby komuś się mniej podobał niż w jedynce. Gracie w to chyba z przez wyczajenia bo przecież Freeride w dwójce ma dużo więcej do zaoferowania. a Freeride po DLC już chyba jest prawie idealny da się już zapisać grę tylko nie da się zmienić pory roku na zimę, ale jak się ma Freeride v2 to już się niczego nie można przyczepić.
Tyle, ze gdyby nie grupka modderów to nawet freeride by nie było. I jakoś mnie za bardzo nie wciągnął, zagrałem z 20 minut max. Dwójkę przeszedłem prawie dwa razy- za drugim razem miałem zamiar przejść wszystko na najwyższym poziomie i zebrać wszystkie playboye, skończyłem chyba na 10 rozdziale. Jedynkę przechodzę teraz chyba trzeci raz i jakoś mi się nie nudzi- po prostu ma to coś, czego brakuje w drugiej części.
Ale ta dyskusja i tak jest zbędna, bo wątpię, żeby ktoś zmienił swoje zdanie.
Właśnie, może skończymy już kłótnie która się komu lepiej podoba. Każdy wyraził swoje zdanie i tyle. Ja jestem za stroną neutralną, jednak uważam Mafię 1 za grę bardziej dopracowaną. Mafia 2 została zrobiona pod Amerykańców czyli kupę strzelania a mniej misji w stylu mafii 1 które mi się bardziej podobały (zresztą sami autorzy pisali że 1 się super sprzedawała w Europie, więc zmienili taktykę, bo w europie mają już wyrobioną markę, ich gra się i tak sprzeda i pora wkroczyć na inny rynek)

Chodzi o to by pograć a misję muszą być różnorodne więc pomysł z kartkami był dobry. Co to za gra jakbyśmy tylko zabijali...

O to chodzi, żeby była jakaśróżnorodność. Ja tego pomysłu nie krytykuję ale przyznam że lubuję się w szczegółach a to uważam za lekkie niedopracowanie bo nie potrafię normalnie wyjaśnić.
Co takiego było w freeride Mafii czego nie było w drugiej?
Jeśli to pytanie było do mnie, to może to, że w jedynce w ogóle był freeride? Pisząc, że jedynka jest lepsza miałem na myśli całą grę, nie tylko freeride, którego w dwójce nie ma. Ale o tym już nie ma sensu dyskutować, ty sobie graj w dwójkę, ja sobie będę grał w jedynkę i wszyscy będą szczęśliwi.
kreweta zachowujesz neutralnosc a zaraz po tym slowie wymieniasz wady Mafii 2 :D pozatym w 1 bylo wedlug mnie wiecej strzelania . Obie gry sa super :) dla mnie to 1 i 2 pokazuje jak roznia sie te lata w ktorych sie gra i chyba taki cel ta gra ma a wszyscy na sile porownuja . Ja tez wole klimat thomsona pod plaszczem prohibicje itd ale przed premiera bylo juz gadane ze beda to lata 50 wiec w czym problem :) duzo osob chce Mafie 3 w latach 70 ale wtedy to bedzie dopiero lipa - takie czasy poprostu . Warto sie zastanowic czy wielu z nas interesuje sie Mafia -jako organizacja w calosci czy poprostu Mafia w latach 20-30 :) jak kto powie ze niepodoba mu sie system strzelania , jazdy fabula to ok :D ale jak ktos wymienia wady i zalety w zaletach pisze fajna grafika fajny silnik gry fajna fabula a w wadach pisze ze niema tego czegos ... no wlasnie tego czegos a moze to poprostu te lata 30 ? z Ojcem Chrzestnym to samo 1 wszyscy ze super 2 juz mniej ale ujdzie 3 lipa totalna bo inne czasy i dla ludzi jest juz be :) dlatego miejmy nadzieje ze M3 bedzie powrotem do lat 30 , bo jak beda 70 to bedzie niewypał i tyle :)
Pisałeś że pograłeś w freeride mafii II 20 minut a teraz się dziwisz że nie ma? co to za żarty? , dobrze wiesz że można pobrać, wszyscy pobrali. Spytałem się w czym jest lepsza swobodna jazda w jedynce od dwójki!, palisz głupa bo nie masz argumentów i dobrze wiesz że jeśli chodzi o freeride to dwójka rozdaje karty. Po za tym nawet jeśli by nie było freeride to co to za minus?, nie łaskaw sobie wczytać rozdział.
mam pytanie dla tych którzy lubia szczególy i czepiaja sie kartek na benzyne . Jak to jest mozliwe ze w wyscigu wystepuje tom ?ja wiem bo tamtemu kierowcy wklepali ale czy to nie dziwne ze w wyscigu jedzie kto chce ? z dnia na dzien wpisali toma na liste ? pozatym jak to jest mozliwe ze tom wygral wyscig ? bo byl taksowkarzem ? lekkie przegiecie .Pozatym pominmy szczegol moze zdarzyl sie zapisac no ale wlasnie jak zapisac ? z tego co wiem to ten wyscig byl konkretnym wyscigiem chyba niemogl sie ktos z ulicy tam wcisnac ? Na F1 tez zwykly czlowiek sobie niemoze brac udzialu w skokach narciarskich tez niemozesz zalozyc nart i skakac.no i zaklady ludzi ? przeciez ludzie postawili kase na zawodnika ktory wypadl z gry wiec kazdy musialby zmienic zaklad i dac na toma a z dnia na dzien i tak by niezdazyli wiec z czego oni sie tam pozniej ciesza ? z wygranej ? przeciez ich zawodnik niewygral :) zakladow na konkretny numer bolida tez raczej niebylo bo poprostu niema numeru na wyscigowce . z Sara ale to juz drobny szczegol odprowadzil ja do domu oklepal kilku typow i odrazu do lozka ? szczegol dla obu czesci - zawsze w tym samym ubraniu gra toczy sie przez kilka ladnych lat a wszyscy ciagle w tym samym ubraniu . ostatnia misja w 1 masakra w galeri ktora znajduje sie w srodku miasta lataly nawet granaty akcja + rozmowa toczyla sie dosyc dlugo a policji oczywiscie brak :) wiem to jest gra ale w dwojce czasami byly elementy ze policja przyjezdzala np kradziez kartek,sklep jubilerski ale oczywiscie w dwojce tez w niektorych sytuacjach byl brak policji ostatnia misja w planetarium fakt nieprzyjechala ale ten budynek byl troszke na pobocznych terenach .Tom powiedzial dziwce ze jest na nia wyrok i ze ma sie zmyc z miasta a ona sobie wraca luzem po kilku latach ? sam umierajac powiedzial ze salieri chcial sie podzielic pieniedzmi ale na poczatku niemowil ze to sa diamenty zeby cos tam bylo ciszej o tym czy cos takiego to dlaczego niepowiedzial im jak juz mu je dali ? Omerta -strzelanina na podworku a rodzina czeka w srodku z frankiem i bierze bilety od toma a ludzie w srodku oczywiscie nic niewidzieli nic nieslyszeli :) w misji z sara tylu ludzi ich napadlo a sara bez szwanku ? w normalnej sytuacji kilku by sie bilo z tomem a kilku by porwalo sare albo dostala by kose w brzuch albo z kija w glowe a ona biega sobie i krzyczy :) o ile w sytuacji gdzie jest bron na upartego mozna uznac ze 1 zalatwi 20 gangsterow bo oslony itd wiec ok tak w tej sytuacji to jest dziwne tyle ludzi na niego i noze a on ich zalatwil jak chuck noris ? skad mial takie umiejetnosci walki ?dlaczego sara szla miedzy tymi blokami ? mogla isc na okolo skoro tam bylo niebezpiecznie ... z vito pomijajac ze on byl zolnierzem byl chociaz etap ze tak jakby leo uczy go bic sie . a tutaj Tom niedosc ze super strzela to jeszcze bije sie i zalatwia bande oprychow typowe hollywood . w zadaniu gdzie trzeba rozwalic samochody morelo tez debilna wszyscy pisza ze salieri przyjal toma do siebie bo wiedzial ze jak tego niezrobi to tom zginie a pozniej daje mu pierwsze zadanie ktore jest nieoszukujmy sie samobojstwem gdyby to niebyla gra , pozatym po co mu rozwalac kilka aut ? zeby sprawdzic go? wysylajac praktycznie na smierc ? bo normalnie by odrazu wybiegli i go rozstrzelali, a ze gra glosno muzyka ? chyba salieri o tym niewiedzial ze bedzie grala glosno :P Tom uratowal paula i sama Morelo chcial za to zabic toma wysyla ludzi tom wbiega do baru Salieriego (a napewno wiedzieli czyj to bar i ogolnie czyj to teren ) a ci jak glupki wbiegaja za nim a to niebyl taki wazny cel . duzo mozna znalezc :) tylko niepiszcie o bledach Mafi 2 bo ona ma tyle samo takich niedorobek a moze kilka wiecej :) to tylko odnosnie tych kartek na benzyne :D