Pozwólcie, że będę uczestnikiem i po części pomysłodawcą :) Przedstawię tu swoje zasady wyścigu, a Wy napiszcie, czy się zgadzacie i/lub jakie macie obiekcje na ten temat. Tak więc:
Ogólnie:
1. Startuje maks. 6 teamów (12 kierowców), z czego każdy nadaje sobie nazwę.
2. Wybrać można każdy pojazd, który jest dostępny w Mafii, jednakże z ograniczeniem mocy silnika do 145 koni mechanicznych (myślę, że odpowiednia granica, bo 150 ma najsłabsza wyścigówka).
3. Autem serwisowym będzie Bolt Truck - ciężki i dość powolny = idealny.
Start:
Ciekawa koncepcja:
Startujemy tak, jak w prawdziwym wyścigu:
https://www.youtube.com/watch?v=pTabmZGa-O4. Miejsca aut będziemy losować wcześniej na forum. Tutaj ważny też będzie dobór auta, bo np. Bolt Ace odpala dość długo
Zauważyłem też, że podczas ostatniego wyścigu kilka aut ruszyło przed planowanym momentem startu (wypowiedzenie "0" przez odliczającego), co nie było fair, więc taka jest moja koncepcja:
Po środku droga, po bokach pobocze/chodnik. Po prawej stoją auta (prostokąty), po lewej kierowcy (kółka). Przed momentem startu nie mogą przekroczyć linii drogi (bądź jakiejkolwiek ustalonej, np. takiej, na których były ustawione auta podczas ostatniego wyścigu). Pilnował tego będzie 'sędzia' (czerwone kółko), który wystartuje graczy w następujący sposób: -wszyscy gotowi? (gracze zgłaszają gotowość) -UWAGA! ...i teraz sędzia wyciąga...Thompsona (tak, tak - dobrze widzicie, broń) i pruje cały magazynek w kierunku zaznaczonym żółtą linią. Koniec amunicji = start wyścigu. Każdy niech sobie sprawdzi, ile mniej więcej trwa taka seria. Kto wyjdzie wcześniej za linię, chcąc nie chcąc, dostanie kulkę, więc nie warto ryzykować. Sędzia ma też prawo celowo strzelać do osób, które ruszyły wcześniej
Gdyby miało kogoś scraschować podczas startu to radzę ustawić się we dwóch i ewentualnie przejąć dowodzenie.
Jazda:
Wiadomo - zabronione jest celowe spychanie etc. Według trasy dobierze się, co ile okrążeń ma zmieniać się kierowca. Korzystanie z auta serwisowego, awarie, crasche, zgony - to zostało odpisane w moich dwóch ostatnich postach.
Myślę, że z grubsza to wszystko. Czekam na Wasze opinie i sugestie :)