No to jedziem, co do Jimmy's Vendetta, owszem, widać, że było chamsko wycięte, no cóż. Jedyne co to fajny jest ranking, choć i tak dla większości to tylko podnieta bycie którymś tam w tym całym rankingu, nie warta kasy.
Co do samego DLC: oferuje bodajże 30 małych, krótkich misji, część z nich jest uwikłana w taką mini fabułę. Misje polegają na kradzeniu samochodów, rozwalaniu gości itp. Zróżnicowanie małe, jednak jatka jest świetna. Mamy do dyspozycji otwarte miasto, 3 domki (gdzie można zapisać grę) z garażami, w nich znajdziemy hot rody i samochody z DLC (co ważne: gdy np wezmę samochód z garażu, potem go obiję i wstawię znów do garażu, to mogę go wyciągnąć naprawionego za free, nie jest tak, że trzeba wydawać kasę, kasę wydasz naprawiając go w warsztacie. Trochę głupie no ale...) Nie wiem co się stanie z samochodem jak go zdetonuję, nie próbowałem jeszcze, garaż pomieści 30 naszych samochodów. Po mieście możemy spotkać uzbrojonych gości, nie łatwo jest odróżnić ich od zwykłych ludzi, ale wystarczy wyjąć broń, by zaczęli się nam odgrażać. W efekcie, jak trafimy na miejsce, gdzie tych gości jest dużo i zaczniemy strzelać, możemy wpaść jak śliwka w kompot bo zacznie się niezła jatka, wkrótce zazwyczaj dołączają do niej gliny i jest niezła rzeź na mapie. Dzień z nocą zmienia się gdy przechodzisz misje, ciężko mi powiedzieć kiedy jeszcze, nie ustaliłem tego. Szafę z ubraniami mamy pustą, nawet ubrań z DLC nie ma i nie wiem czy da się je zdobyć w Jimmmym, oczywiście ubranka ze sklepów można zdobywać. Zarabiamy kasę tak jak zwykle, z misji, możemy sprzedawać samochody Derekowi bądź złomować na złomowisku. Wszystkie sklepy są do naszej dyspozycji od razu, zaznaczone na mapie. Możemy zacząć równolegle 3 gry w dodatek i je zapisywać etc (są takie jakby 3 sloty na save).
No i te punkty i ranking:
Dostajemy punkty za wykonywanie misji, za szybką jazdę samochodem, za drifty, za skoki samochodem, za ich rozwalanie, za rozwalanie tych gości z mafii na ulicy. Nie dostajemy nic za rozwalanie policjantów i ich radiowozów a także zwykłych cywili. To tak po krótce. Są 3 tryby trudności, różną premię punktową dostajemy na nich (na najwyższym jest to +100%), są rankingi ogólne, wg poziomu trudności i ranking punktów dodatkowych (przydzielane są podczas jazdy free po mieście, to te m.in. z jazdy samochodem w/w.)
Podsumowując jest niezła rozpierducha, niby jakaś tam fabuła, normalny freeride, robimy co chcemy, możemy zapisywać grę, zdobywać te punkciki i szpanować w rankingach. Taki arcade, choć dla mnie bardzo dobry względem innych produkcji, bo podoba mi się mafijny klimat. Tak dodatkowo to chyba dorzucono do radia jakieś utworki i modele postaci na ulicach, choć i tak spotykamy pod rząd czasem ze 3-4 takie same modele -.-
Polecam zapaleńcom Mafii. Sam zakupiłem przez PayPal, kasa na paypala szła niecałe dwie doby, a przez Steam transakcja trwała minutę.
W razie jakiś pytań piszcie, odpowiem na wszystkie.
Co do tego, że nie warto: no fakt, że Take2 poleciało w kulki, ale i tak pół świata kupiło i kupi (w rankingu pokazuje sie ponad 13 000 ludzi), a gry w dzisiejszym świecie są i będą tak robione i tyle. Więc albo pirat, albo oryginał, wybór wasz. Proszę po mnie nie jeździć za to, że kupiłem. To była moja decyzja i tyle, jestem fanem serii, chciałem mieć oryginał, no to mam, mimo tego i tak czuję się zrobiony przez twórców w jajo no ale cóż, biorę rzeczywistość taką jaka jest. Ciekawe kiedy DLC wnoszące coś do fabuły i za ile $$. AA apropo: dobrze, że Valve w kulki nie poleciało i nie puściło tego DLC za 10 Euro u nas. W większości mieli zryty przelicznik 1$=1Euro. Tutaj mamy 10$ lub 8 Euro (~32zł).
Pzdr