Ta misja, w której wygrywamy black metal'a, to dłuższa historia :) Tak na prawdę to nie kwestia wersji gry, a twojego komputera. Ja też przeszedłem ją bez problemu 10 lat temu. Zdziwiłem się, że nie poszło mi to tak łatwo teraz. Po wielu próbach jednak jakoś na farcie przemknąłem przez ten most. Na początku w zaparte próbowałem na pełnym gazie ze speed limiterem przejechać, ale nie szło. Potem pomyślałem, że dla odmiany zwolnię w czasie jazdy i poszło. Jechałem blisko lewej barierki i w pewnym momencie zwolniłem, a potem znów gaz. Myślę jednak, że było w tym więcej farta niż metodyki. Tak czy inaczej to pikuś w porównaniu do misji "Exploding celeste", ta co jedziesz białym merolem, a za tobą wybuchają bomby i musisz dojechać do wielopoziomowego parkingu. Okazuje się, że jest to mission impossible jeśli masz zbyt dobry (jak na Mafię) komputer. Więcej o tym można przeczytać tu:
http://mafiagame.wikia.com/wiki/Exploding_Celeste. Tak się składa, że problem ten ma też wpływ na misję z black metalem 4wd. Można poziom trudności tych misji doprowadzić do normalności za pomocą frapsa lub ustawić grafę na full, jak piszą w linku. Mi się frapsa nie chciało instalować, a grafę nawet jak na fulla dałem to chodziło płynnie, choć kompa mam już też niezbyt nowego. Najlepsze wyjście to pozmieniać opcje dźwięku :) Odznaczyć EAX i tą opcję wyżej, a wtedy spadnie płynność i misje te będą znów wykonalne.
A co do 1 misji, to myślę, że większa trudność wynika z faktu gorszego przyspieszenia samochodów w wersji 1.2. Jak porównywałem te 2 wersje to różnica jest bardzo odczuwalna. Wydaje się, że w wersji 1.2 samochód rusza z miejsca, jakby miał w bagażniku tonę ołowiu. I dotyczy to wszystkich bryk.