Problem w trakcie gry.

Witam wszystkich mam dość specyficzny problem występujący w grze Mafia 2 ale co ciekawe też (ale tylko) w grze Ojciec Chrzestny II.
Polega on na tym, że podczas gry po różnym czasie gra się zacina, tle leci muzyka, a ekran staje się czarny. Nic nie da się zrobić, trzeba zresetować komputer.
Proszę Was o pomoc bo nie mam już pomysłów co robić podkreślę, że tak dzieje się tylko w tych dwóch grach (patrz Mafia 2 i Ojciec Chrzestny II).

Mój sprzęt
Procek : Intel Core 2 Quad Q8200 2.33 GHz
Ram: 4GB
System: Vista 32 bit
Karta: nVIDIA GeForce 9800 GT
Obrazek
podaj jeszcze zasilacz mam podobnie czasem i myśle że karta się przegrzewa albo jeśli jest wyciek pamieci (niby mafia II to ma) to może zapycha kartę bo jak mówiłeś muzyka leci a obrazu nie ma...podpisuje się też pod tym pytaniem co to może być.

Vito & Joe's Adventures -Mod for Mafia I
Może spróbuj nowszych sterowników grafiki? Wygląda to na awarię sterownika. Tylko zwykle po tym sterownik powinien się zrestartować i obraz wrócić. Miałem kilka razy taką sytuację w grze. Przycięcie obrazu->czarny ekran->brak sygnału->czarny ekran->powrót do normalnej gry.
robertRobin88 napisał(a):
podaj jeszcze zasilacz mam podobnie czasem i myśle że karta się przegrzewa albo jeśli jest wyciek pamieci (niby mafia II to ma) to może zapycha kartę bo jak mówiłeś muzyka leci a obrazu nie ma...podpisuje się też pod tym pytaniem co to może być.

Zasilacz ? Jak sprawdzić jaki mam zasilacz ?
Obrazek
Odkręć lewy bok obudowy i zobacz, ewentualnie jest napisane na karcie gwarancyjnej/fakturze.
Ma ktoś jakiś pomysł ? Nawet jak sprawdzę jaki mam zasilacz to co to da ?
Obrazek
Jedna z możliwości: grafika dostaje za mało prądu, włącza się oszczędzanie, które sprawia że grafika przechodzi w tryb 2D i pojawia się "czarny ekran" ;-)

Zasilacz to najważniejsza cześć komputera, to tak jak serce u człowieka.
Czyli co mam zrobić aby tak się nie działo ? ;-)
Obrazek
Podaj ten model i moc zasilacza, upewnimy się czy to jego wina. Okręceniem boku obudowy nic nie rozwalisz, tylko ostrożnie ze śrubokrętem. Najlepiej zrób zdjęcie tabliczki, powinna ona wyglądać mniej więcej tak:

Obrazek

Twój sprzęt bierze trochę "papu" więc powinieneś mieć MARKOWE 400W, najlepiej 500W. Jak masz Codegena, Tracera, czy coś co brzmi podobno.. od razu to wyrzuć. Takie zasilaczopodobne coś montują tylko bezmózgowcy w osiedlowych sklepach :roll:
Oto mój zasilacz

I co z tym zasilaczem ?
Obrazek
Witam,

Wydaje mi się, że są dwie opcje:
1. Masz za słaby zasilacz - 400W to stanowczo za mało na Twój sprzęt
2. Co za tym idzie mocno Ci się blaszak grzeje, odkręć lewą częśc obudowy, żeby dostał trochę powietrza i odpal grę. Zobaczysz Czy problem dalej istnieje.

Ale tak jak pisałem zalecam wymiane zasilacza, np na OCZ stealthxstream 2 600w i będziesz miał święty spokój na długi czas.

Pozdro
Jeśli chodzi na pewno o ten zasilacz to mam pytanie czy jakiś wpływa ma na to, że mój komputer stoi po stronie zasilacza dość blisko ściany biurka, tak z 6cm czy to raczej nie ma znaczenia ? Ma ktoś inny pomysł na rozwiązanie problemu ? Bo średnio mam ochotę wydawać na nowy zasilacz 200/300 zł.
Obrazek
Zasilacz masz wyśmienity, Seasonic to górna półka ;-)

OK, więc wykluczyliśmy jedno. Zapuść test FurMarkiem na godzinę. Jak ekran zrobi się czarny, komputer się zawiesi lub zrestartuje - karta się przegrzewa. Pamiętaj o mierzeniu temperatur, np. GPU-Z.
Sokol napisał(a):
Witam,

Wydaje mi się, że są dwie opcje:
1. Masz za słaby zasilacz - 400W to stanowczo za mało na Twój sprzęt
2. Co za tym idzie mocno Ci się blaszak grzeje, odkręć lewą częśc obudowy, żeby dostał trochę powietrza i odpal grę. Zobaczysz Czy problem dalej istnieje.

Ale tak jak pisałem zalecam wymiane zasilacza, np na OCZ stealthxstream 2 600w i będziesz miał święty spokój na długi czas.

Pozdro

Ten zasilacz co on ma by wystarczył jeszcze na dwa takie procki i to jeszcze Seasonic czyli najwyższa półka, jakość i wydajność w jednym

Zainstaluj everest`a, zapuść jakiś test komputera i patrz na temperatury podzespołów
Core i5 750 3.20 Ghz, Asus GTX 680, 8 GB DDR3 1600 Mhz Geil, Asus P7P55D-LE, Seasonic X 650 W, Win7 Home Premium 64bit
Nie chodzi mi tu o procka lecz o karte. Ale jeżeli zasilacz wystarcza to może się poprostu grzać z powodu złego chłodzenia (albo może jego braku). Własnie Czy masz jakieś dodatkowe wiatraki w obudowie? ( pytam głównie o ten z tyłu i przodu obudowy, które odpowiadają za cyrkulacje powietrza).
No i tak jak pisałem wczęsniej zdejmij obudowe i sprawdź czy dalej to występuje. U mnie np. jak gram w Mafie 2 albo Arcanie to musze zdjąc obudowe bo mi się poprostu grzeje. W starszych grach to niewystępuje bo nie są tak wymagające.

Jeszcze taka mała anegdota, ja bym zmienił na Twoim miejscu system operacyjny na Windows 7 jeżeli masz taką możliwość oczywiście:) Może to nie załatwi problemu ale napewno przyspieszy Twój system. Vista mówiąc krótko to taka beta siódemki:)

Pozdro