Jako wierny fan Mafii:TCOLH zakup Mafii Edycji Ostatecznej był moim obowiązkiem. Jaka gra by nie była, z samego szacunku do tego tytułu musiałem to zrobić. Nie śledzę na bieżąco oficjalnych informacji nt. remake'u który już właśnie wyszedł i jest dostępny, żeby się nie zaskoczyć/rozczarować za wczasu. Obejrzałem tylko te kilka misji w wersji DEMO i oceniając je stwierdzam że jest okej, podoba mi się, ale co dalej to chcę się przekonać na własnej skórze. Właśnie w tym momencie uruchomiłem sobie pobieranie gry na Steam, bo za chwilkę do pracy, jak tylko wrócę to kolacja, szybki prysznic i do komputera :D
Z tego co piszecie to trochę mi przykro, że postanowili w taki sposób zmienić misje u Lucasa Bertone, liczyłem na wierną kopię pierwowzoru upiększoną w kilka nowych, rozmaitych misji fabularnych, mogliby nawet zrobić po prostu jakąś mini linię fabularną związaną z tą postacią jako ciąg misji pobocznych, bo jak wiadomo w oryginale nie wiadomo tak na dobrą sprawę co się działo z lucasem, bo generalnie w ostatniej misji mogliśmy go nawet zabić, także taki detal można by było dopracować.
Liczyłem też na dopieszczenie głównej linii fabularnej pod względem poznania wszystkich ciekawych (bo jacy tam są nieciekawi?) bohaterów, tj. Franka, Vincenzo, Ralpha, Luigiego i jeszcze kilka innych postaci. Nie musiałyby to być nie wiadomo jakie misje - w jedynce była cutscenka gdzie Tom i Frank jechali Falconerem i rozmawiali już niestety nie pamiętam dokładnie o czym (to chyba było rozpoczęcie misji dziw*), można by było po prostu zrobić kilka misji gdzie jeździmy z frankiem po mieście podwożąc go tu i tam by załatwiał "jakieś sprawy" no i podczas jazdy by tak sobie rozmawiali o życiu i innych sprawach - po prostu mini smaczek, żeby poznać lepiej historie tych postaci, charaktery.
Paulie był najlepszym przyjacielem Toma - mogliby też rozbudować fabułę w oparciu o ich dwójkę. Robota na boku i śmierć sztuki to straszny przeskok jak dla mnie, mogliby dodać kilka misji, gdzie po takim napadzie (o którym nie sposób, żeby nie było cholernie głośno) muszą gdzieś razem uciec (w tereny pozamiejskie skoro zdecydowali się na ich rozbudowanie) i się zaszyć na jakiś czas, jest wiele opcji, w tej grze można "dofantazjować" wiele do tak genialnej fabuły nie partacząc jej przy tym.
No ale dostaliśmy to co dostaliśmy i trzeba się z tego cieszyć :) Po prostu przejdę moją ukochaną Mafię ze względu na jej fabułę w odświeżonym graficznie (i nie tylko) wydaniu.
Pozdrawiam wszystkich fanów Mafii:TCOLH, mimo że mam mało postów, to sporadycznie, od 10/11 lat regularnie jestem tu na tym forum razem z wami, a wszystko zaczęło się od tego, że za dzieciaka szukałem modów do jedyneczki i trafiłem na "Polish Mod" który niestety finalnie nie został chyba ukończony :)
@EDIT:
https://www.youtube.com/watch?v=H9Css6wbP6Q