Okej, trochę informacji na temat głównego bohatera już znamy. :)
Lincoln Clay. Czarnoskóry mężczyzna, sierota, weteran wojny w Wietnamie. Wstąpił do czarnoskórego gangu, który następnie został wyeliminowany przez włoskich mafiozów.
Hm, można powiedzieć że zarys fabuły już trochę mamy. Twórca w wywiadzie mówi Nam że rozpoczynamy grę w 1968 roku. Być może będziemy mogli mieć misje fabularną podczas wojny, jak w drugiej część Mafii. Później bohater wstępuje do czarnoskórego gangu. Tak sobie myślę, że skoro Lincoln to sierota to ten gang musiał być dla niego jak druga rodzina. Możliwe że miał z nią styczność jeszcze przed wojną, w końcu wychowywał się w tym samym mieście. Gang zostaje zdradzony przez współpracujących z nimi włochów. Lincoln jako jeden z nielicznych (bądź tylko jeden) przeżywa. Czyli głównym motywem bohatera będzie zemsta.
Fabuła jak na razie jest ciekawa. Juz w szczególności gdy dochodzą do niej nowe postacie. Burke zdaje się być miejscowym gangsterem, Cassandra możliwe że ma styczność z jakimiś czarnoskórymi gangsterami którzy pozostali w mieście no i Vito Scalletta.
Obecność Vita chyba zrobiła największe zamieszanie. Liczę że usłyszymy co się działo przez aż tyle lat z nim, i co się wydarzyło się w Empire Bay po zakończeniu II części.
Według mnie, przydałby się porządny Story-Trailer Mafii III, pokazałby trochę bohaterów i parę scen z gry. Myślę że jeżeli klimat z poprzednich części zostanie w nim zauważony, będziemy spokojniejsi o kolejną część.