Mafia II - Podsumowanie przed premierowych wad i zalet.

Jak wiadomo podczas tworzenia Mafii II studio IS a potem 2K Czech znacznie się rozrosło. Według mnie niesie to pewną obawę a mianowicie gra nie jest już tworzona w "kameralnych gronie" gdzie jest miło rodzinnie, nikt nie patrzy Ci przez ramię, dużo jest łatwiej się porozumieć etc.. Teraz za sprawą sprzedania się studia, T2 ma dużą kontrolę nad wyglądem gry. Oczywiście wiadomo, że wydawcy zależy na produkcie doskonałej jakości bo to pozwoli zapełnić portfele, ale jestem pewien, że większość nowo przyjętych pracowników jest ściągniętych przez T2 i może i są dobrzy w swoich dziedzinach ale raczej wątpię aby "czuli bluesa". Wiecie, nie wiadomo czy są fanami tych klimatów i będą skupieni tylko i wyłącznie na doprowadzeniu swojej części do pracy. Jak wiadomo, IS było złożone z ludzi z pasją, jak jest teraz, nie wiadomo. Boję się, że stary klimat i to COŚ co miała Mafia zostało gdzieś zagubione po drodze, na rzecz fizyki, grafiki i tych wszystkich nowoczesnych bajerów.
Mafia 2 musi miec sandbox! Poprzedniczka nie miala go co bylo minusem
Obrazek
A ja nie jestem pewien może mi ktoś powie czy to będzie taki Sandbox jak w GTA czy będzie nas przerzucało do kolejnej misji.Wiem,że podczas drogi do celu będziemy mogli sobie skosić fajne autko kupić broń,jakiś ciuszek itp.

=== POŁĄCZONO ===

Mi nie pasuje to,że na PC będzie gra lepiej wyglądała.Moim zdanie powinni zrobić ją tak aby na wszystkie platformy wyglądała identycznie i żeby konsole obsługiwały Apex i Physx w taki samym stopniu jak komputery bo to jest trochę nie fer wobec konsolowych graczy

Nie pisz posta pod postem! Używaj opcji "Edytuj"!
Kevin
Darek331 napisał(a):
...powinni zrobić ją tak aby na wszystkie platformy wyglądała identycznie i żeby konsole obsługiwały Apex i Physx w taki samym stopniu jak komputery bo to jest trochę nie fer wobec konsolowych graczy

Niestety, ale zamknięta architektura konsol niesie za sobą spore ograniczenia. Poza tym, to tylko dodatki. Fajne dla oka, ale nie są niezbędne do grania. Graficznie Mafia 2 będzie bardzo podobna do wersji PC-towej.
Mi osobiście na grafice niezależy. Bardzo lubię sobie pograć w stare gry (mafia, GTA 3, Re-Volt, NFS HS) żeby po prostu "poczuć" jak się grało kiedyś. I właśnie tego się w mafi II obawiam, że straci na grywalności przez grafikę i efekciarstwo.
Down@ no przez grafikę to może nie ale efekciarstwo itp. mogą na nią jak najbardziej wpłynąć.
Na grywalności przez grafikę napewno nie straci, jestem tego pewien ;-)
muore il bandito, la mafia vive
Ja najbardziej obawiam się tego że Mafia 2 będzie niestety podobna do Gta 4 tzn. że jak patrzyłem na gameplaya to trochę mi się przypominał taki sam silnik graficzny co w Gta 4.

I jak dla mnie to Mafia 2 i Gta Będą teraz ze sobą konkretnie rywalizować.

Aha i jeszcze jedno boję się że Mafia stracie ten swój niepowtarzalny Klimat przez to że bardziej skupi się na grafice gry i detalach.

Ale to tylko takie moje odczucia zobaczymy jak będzie :-)
"Pewnego razu moi koledzy przynieśli mojej mamie zakupy wiecie dlaczego..???
Z wyrazu SZACUNKU (Chłopcy z Ferajny)
Remix1220 napisał(a):
no przez grafikę to może nie ale efekciarstwo itp. mogą na nią jak najbardziej wpłynąć.

Nie rozumiem dlaczego efekciarstwo miałoby być złe...
To nie jest gra 2D gdzie nie czuje się akcji. Zauważ że każda gra która wychodzi w dzisiejszych czasach ma swoje jak to nazwałeś "efekciarstwo" i moim zdaniem to przynosi wyłącznie pozytywy ;-)
muore il bandito, la mafia vive
Masz rację Mnichu, ale ważne, żeby te efekciarstwo nie było dla twórców bardziej istotne niż sam klimat i świetne wrażenie pozostawione przez część pierwszą.
Najwazniejsze zeby byla dobra, ciekawa oraz wciagajaca fabula.
Obrazek
Żeby Ci chodziło GTA IV na max detalach musiałbyś mieć solidnego kompa (ok. 2000 zł.), do minusów dochodzi jeszcze konfiguracja działania i instalowanie milionów programów aby odpalić tą grę. Mam nadzieje że w Mafii II nie będzie aż takiej kaszany z instalacją i wydolnością kompa.
Co za kretyn wywalił lewara z Mafii II? W tym wypadku kupno tej gry traci sens - chyba że zaemulują działanie automata w taki sposób, w jaki działał w tych latach, i że będzie możliwość wyboru biegów D,N,R i ewentualnie P.
to idz sobie pograć w symulator, a nie płaczesz że w mafii nie pograsz z manualem
A ja uważam, że Draken wcale nie ma racji. Może z powodu braku manulala kupno gry nie traci sensu, ale jeżeli ktoś lubi jeździć na manualnej skrzyni biegów, to czemu nie dać mu tej przyjemności? W końcu gra w grę (głupio brzmi) ma nam sprawiać przyjemność ;-)
Do minusów dodałbym także :

- widok zza ramienia postaci
-zdjęcie broni, zamiast jej nazwa (chodzi o HUD)
Obrazek