A ja miałbym 4 warianty wg mnie najlepsze do Mafii 3.
1.Rzecz dzieje się w latach 60 w Vegas. Dwie rodziny, dwa rywalizujące ze sobą Kasyna. Moim zdaniem świetny pomysł. Z tym że kasyna oznaczają takie rzeczy jak manipulowanie grami, różne akcje typu ustawianie meczy, sabotaże.
2. Po dwóch odsłonach w USA w trzeciej przenosimy się do Włoch, by zobaczyć jak wyglądały najtradycyjniejsze z najtradycyjniejszych Rodzin. Można by zobaczyć skąd wzięły się te wszystkie zwyczaje w Mafii.
3. Coś w stylu: Kolumbia,kartele, narkotyki, handlowanie nimi, Scarface i te motywy. Ja wiem, że dużo z tego zostało wykorzystane w co najmniej 2 innych grach(Scarface, Hitman:C47)ale przy możliwościach 2KCzech mogłoby być ciekawie.
4.Przenosimy się do Rosji

. Początkowo jako drobny zbir w różowym dresiku z baseballem robimy kuku tym co podpadli(wywożenie do lasu itp.)Później awansujemy i zajmujemy się tak złożonymi biznesami jak przemyt Kałachów na bazar czy papierosów w tirach do Polski lub obstawianie meczy ligi rosyjskiej(stawiamy na najsłabszy zespól, a z tym mocnym dzielimy się kasą by przegrał, kosząc miliony). W końcu gdy awansujemy w hierarchii jesteśmy nie do ruszenia przez gliny, które ze strachu często pomagają nam w transporcie broni.
[spoiler]żart, chociaż może nie byłoby to złe, kto wie