Komputer się wyłącza

Witam,
Mam taki problem że wczoraj zainstalowałem sobie Mafie 2 i już po kilku minutach komputer nagle mi się wyłączył i sam następnie uruchomił się ponownie, dzisiaj również zdarzyło mi się to kilka razy nie wiem o co chodzi taki problem mam jedynie z Mafia 2. W dodatku nie działa za płynnie tu podobnie jak inne gry jak : StarCraft 2, Fallout 3

oto moja konfiguracja :

Win 7 Home 64bit
Procesor : i7 870 64 bit
ram: 4096 DDR3 1333MHz
grafika: Gigabyte Radeon HD 5850 OC 1GB DDR5
płyta główna : gigabyte P55
zasilacz :700 W APFC

w dzienniku zdarzeń znalazłem takie coś :
źródło : kernel-Power
identyfikator zdarzenia : 41
status : krytyczne
użytkownik: system

i opis : "System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Przyczyną tego błędu może być fakt, że system przestał odpowiadać, uległ awarii lub nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania."

Mam nadzieje że wizyta w serwisie nie będzie potrzebna. Bardzo proszę o pomoc
Problem jest taki ze ci sie przegrzewa komputer. Po czym ponownie sie restartuje dla bezpieczeństwa.
Proponuje rozkręcić i przeczyścić. A daje sobie rękę uciąć że nie czyściłeś go od dnia zakupu ;]
ProGlitcherPL On YouTube | World War II Mod on MODDB | Blog Cukra
Możliwe ze za słaby wiatrak.
Też tak miałem na moim staruszku.
Zapraszam na http://www.cs-losser.pl - serwery gier Counter-Strike!
nie czyściłem bo odebrałem dopiero dwa dni temu, a cztery dni temu zamówiłem.
Na jakimś forum przeczytałem że trzeba zmienić ustawienia zasilania na "wydajność" a miałem "zrównoważone" (czy jakoś tak) zrobiłem to zobaczymy czy pomoże. Jeśli nie to gwarancja mnie uratuje ?

a który wiatrak ? procesora czy grafiki facet specjalnie polecał mi obudowe Centurion CoolerMaster podobno idealna dla graczy, ale może nabił mnie w butelke.
U mnie za słaby był wiatrak od procesora.
A od grafiki był taki malutki razem z kartą.
Zapraszam na http://www.cs-losser.pl - serwery gier Counter-Strike!
Gdzie kupowałeś ten zestaw? Mogę Ci powiedzieć żebyś omijał ten sklep. Centurion idealną dla graczy? Ha - ha - ha :lol:

Pobierz RivaTuner, podkręć wentylator do poziomu aż hałas nie będzie Ci przeszkadzał (od siebie polece 40-50%)

Jaki masz cooler na procesorze? Boxowy? Jeśli tak natychmiast wymień go na jakiś markowy - może to być na przykład Zalman CNPS10X Performa za 130zł.

Być może że box nie wystarczająco odprowadza ciepło przez procesor który jest zajęty przetwarzaniem fizyki. Jeżeli nie stać cie na cooler który podałem, spróbuj wyłączyć APEX w opcjach gry. Odciąży trochę procesor.
najlepiej dla gracza to ściągnąć obudowę ja tak mam chłodzenie jest bardzo dobre. tyle że byś stracił gwarancję... a w sklepie się nie słucha tego co mówią (pociskają to co nie zchodzi) ja w domu przegrzebałem 3 lata temu internet i sam dobrałem co chcę, wziąłem lepsza grafikę ==tańszy procek ale którego podkręciłem o 90%. i gwarancję miałem tak jak na inne komputery. i nie narzekam gra ma 27 FPS na średnich detalach. a myślałem że będzie gorzej. sprawdzaj temp. bo jak mówią koledzy będzie się przegrzewał i dlatego wyłączał.

Vito & Joe's Adventures -Mod for Mafia I
Mam boxowy, zawsze miałem boxowe i myślałem że wystarczy. Chyba zamówię ten CNPS10X Performa.
Czyli to wina procesora ? wczoraj też pobrałem everesta i w zakładce przetaktowanie miałem właśnie procesor.

Quatrox polecasz omijać ten sklep ze względu na cały zestaw czy to że polecili centuriona ?
Zestaw nie najgorszy, można by w tej cenie złożyć lepszy. "Centurion idealną dla graczy" - głównie przez to. Pracują tam "pseudo fachowcy", jak to mój znajomy mówi.

Przetestuj procesor w OCCT lub prime95 (polecam to drugie, i pamiętaj o sprawdzaniu temperatur!), wtedy upewnimy się czy to jego wina. Core i7 to zaawansowany technologicznie, potwornie wydajny procesor, wydzielający dużą ilość ciepła. Zwykły box nie jest w stanie go schłodzić.
Oto wyniki z programu OCCT :
http://img201.imageshack.us/g/2010100318h07cpu1.png/
Tak jak przypuszczałem, temperatura o wiele za wysoka. Nie powinna przekraczać 65*C a ja tu widzę nawet 70 i więcej.

Spróbuj kupić tego Zalmana. Powinno pomóc, ale najpierw (teraz to zauważyłem) jak najszybciej wymień zasilacz! Ten Huntkey (poczytaj opinie) to tykająca bomba, może uszkodzić Ci sprzęt!
http://forum.pcformat.pl/Co-kupic-co-zlozyc-f
Opisz tu problem i poproś ich o propozycje kupna czegoś. Pomogą Ci na 100%, a co najważniejsze pomoc będzie "wartościowa". Też się zgadzam co do chłodzenia, ale lepiej się upewnić
Obrazek
Zasilacz to Xilence. A czemu uwazasz że mam go wymienić ?
Narazie oddałem komputer w ręce Pana który go składał.

A i wyłączyłem tryb turbo Boost, gdy uruchomiłem grę i OCCT w tle miałem max 59 st. na procesorze i 51 na karcie graficznej. Jednak gdy uruchomiłem test w OCCT nadal temperatura gnała do 70 st. już po pięciu minutach.
Xilence... więc nie najgorzej. Ma oznaczenia podobne do Huntkeya. Ten drugi jest zrobiony z tragicznie słabych części, co może powodować uszkodzenie sprzętu. Jednak poleciłbym monitorowanie napięć (miernikiem, nie żadnymi programami) w tym zasilaczu. Niby nie jest to najniższa półka, ale do takiego sprzętu - teoretycznie jest za słaby.
Edit:// Fajna masz sygnę :DD Pisałem to już Ci?? Strasznie mnie hipnotyzuje, kocham to :D //dosia92

takie sprawy pisz na PW a nie na forum bo nikogo to nie obchodzi co ci się podoba ,-oraz łamanie punku regulaminowego -pisanie nie na temat -zamiast pilnowac porządku to jeszcze robisz burdel // mam Cie na oku wiec sie pilnuj :mrgreen:

-do autora tematu sprawdź czy nie masz coś podkręcone w biosie- są pseudo sprzedawcy co podkręcają dla graczy spotkałem się z takim czymś - w sklepie była wywieszka "dla gracza" po tuningu.Niestety nie profesjonalnym.

Vito & Joe's Adventures -Mod for Mafia I