Klimat Mafia 2

Dantes napisał(a):
barth89 napisał(a):
Ale być może na sukces Mafii miało wpływ GTA 3

Z całym szacunkiem, ale nie widzę związku... Jak mówi wiele ludzi już sama próba porównywania Mafii z GTA to rzecz co najmniej niedorzeczna i powinna być karana:) To, że mamy miasto, bohatera którym biegamy po mieście i robimy misję, samochody, broń itp nie znaczy jeszcze, że można porównywać te gry ze sobą. Dla mnie one są całkowicie INNE, GTA to kompletnie nie mój klimat, mogę sobie pograć w tą grę, ale nic mnie przy niej nie trzyma. Przejdę ją sobie i zapomnę... To po pierwsze. Po drugie te gry nawet nie są ze sobą w żaden sposób związane, zbyt dużo czasu zajęłoby mi wymienianie wszystkich różnic, więc sobie daruję. Oczywiście nie mówiłem tego tylko od bartha a tak ogólnie, taka refleksja mała:P

Święta prawda, sam lepiej bym tego nie opisał :-) Jeżeli ktoś będzie chciał podyskutować jakie to GTA IV(lub inne) jest cholernie świetnie i bije Mafie czy Mafie 2 na głowę, to będziemy mogli cytować Twój post Dantes.
muore il bandito, la mafia vive
Tak, ale fabuła + emocje płynące z gry to co innego niż mechanika gry, która (co by nie mówić) jest identyczna - bronie, samochody, TPP, otwarte miasto i wiele innych :)

Zgadzam się - klimat, fabuła - nie da się porównać GTA III do Mafii, bo to jak porównać dziewczynę na ulicy do własnej żony (laska na ulicy niby fajna, ale żonę się kocha) :P ALE - i jedna i druga ma cycki i... :P fajną pupę ;)
http://gameplay.pl/barth89 | https://www.facebook.com/barth89pl <-------- ZAPRASZAM :)
barth89 napisał(a):
bo to jak porównać dziewczynę na ulicy do własnej żony (laska na ulicy niby fajna, ale żonę się kocha) :P

Haha padłem:D Lepszego porównania chyba bym nie znalazł:D Ale taka prawda, dla mnie GTA (obojętnie jaka część) nie ma w sobie duszy... No bo jaka jest fabuła w GTA? Fabuła jest tam tylko dlatego, że jakaś być musi... To chyba mówi samo za siebie. Ja rozumiem, że nie każdy musi zrobić fabułę jak w Mafii, ale takie GTA to tylko może zachwycać swoim ogromem możliwości. Tylko co z tego, że będę mógł sobie pójść obstawić wyścigi konne, i inne duperele. Przecież to nie jest nikomu potrzebne. Długo by wymieniać, to był tylko pierwszy lepszy przykład. Dla mnie GTA nigdy nie przeskoczy Mafii. Choćby nie wiem co oni tam zrobili. Takie coś powinno dawać do myślenia dla twórców GTA i dla innych też - Gra z 2002r uważana jest przez bardzo dużą liczbę osób za lepszą grę od GTA4, które wydane zostało pod koniec 2008roku i które jest pod względem wizualnym i graficznym daleko w przodzie... Poza tym ile wyszło GTA a ile części Mafii? Widać kto robi grę TYLKO dla kasy, a kto wkłada w grę SERCE i nie liczy tylko i wyłącznie na zyski. Wiadomo, że twórcy Mafii robią tą grę również dla pieniędzy, to jest absolutnie zrozumiałe i normalne, ale przy okazji dają też z siebie wszystko i tworzą coś co zostanie zapamiętane na dziesiątki lat. Od Mafii minęło już 8lat, a ciągle gracze w nią grają, ciągle sprzedaje się jej wydania na całym świecie. To jest właśnie sukces i ciężka praca.

barth89 napisał(a):
mechanika gry, która (co by nie mówić) jest identyczna

Nie no identyczna mechanika gry to chyba lekka przesada. Patrz mój post wyżej. Chociażby dlatego, że Mafia jest liniowa (co wcale nie jest jej minusem, wprost przeciwnie). W GTA sami wybieramy sobie misje, ich kolejność praktycznie nie ma żadnego znaczenia, żadnego związku przyczynowo-skutkowego itd.
Obrazek
No z tą liniowością się zgodzę :)

A jeśli już jesteśmy przy GTA i Mafii... Pamiętam jak grałem w GTA 3 i byłem zachwycony. I zastanawiałem się czy kupić Mafię :P Myślałem, że to jakaś podróba GTA :D No ale w końcu się skusiłem i jak włączyłem grę to szok. Już samo intro mnie zachwyciło, a co dopiero dalej - wywiad, pamiętam, że zachwycałem się też dymem i ruszającymi się ustami tak bardzo realistycznie :D
Gdzieś słuchałem takie fajne porównanie Mafii do GTA. To było coś w tym stylu: "to prawda. GTA ma takie same elementy, jakie ma Mafia. W Mafii ludzie na ulicy trzepali dywany, ktoś się z kimś kłócił lub stał i rozmawiał na ulicy, ktoś robił jeszcze coś innego... Te rzeczy też się pojawiły w GTA - ale dopiero w GTA IV. Mafia miała je już w 2002 roku." :P Coś w tym stylu :) I to jest to!
http://gameplay.pl/barth89 | https://www.facebook.com/barth89pl <-------- ZAPRASZAM :)
Wreszcie ktoś powiedział coś mądrego na temat porównywania Mafii i GTA :mrgreen: Zgadzam się w pełni z Dantesem.Mafia to styl,klasa klimat i piękne auta,Lost Heaven...A GTA to "gangsterka",madafaka i ziomki.Jak dla mnie GTA to totalne zero-W porówaniu z Mafią i wszystkim innym.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ave Metal!
Jestem Ateistą!
Zostaw Gadu-Gadu, przejdź na Obrazek AQQ
No fakt zgodzę się z tobą Dantes bo w gta to faktycznie nie ma klimatu a w Mafii odrazu czuć go w trakcie oglądania intro już było wiadomo że to będzie coś lepszego jak dla mnie nic nie pobije klimatu w MAFII żadne GTA jak grałem w GTA 4 to w ogóle nie czułem klimatu grałem tylko po to żeby przejść a w Mafię do dzisiaj gram w tej grze klimat WYMIATA !!!! :-)
"Pewnego razu moi koledzy przynieśli mojej mamie zakupy wiecie dlaczego..???
Z wyrazu SZACUNKU (Chłopcy z Ferajny)
ANAKINS666 napisał(a):
No fakt zgodzę się z tobą Dantes bo w gta to faktycznie nie ma klimatu a w Mafii odrazu czuć go w trakcie oglądania intro już było wiadomo że to będzie coś lepszego jak dla mnie nic nie pobije klimatu w MAFII żadne GTA jak grałem w GTA 4 to w ogóle nie czułem klimatu grałem tylko po to żeby przejść a w Mafię do dzisiaj gram w tej grze klimat WYMIATA !!!! :-)

Co nie zmienia faktu, że sama reżyseria scenek w GTA IV jest świetna :) Ale na podstawie Mafii mogliby film nakręcić :)
barth89 napisał(a):

Co nie zmienia faktu, że sama reżyseria scenek w GTA IV jest świetna :) Ale na podstawie Mafii mogliby film nakręcić :)

No fakt mogli by fabułę maja aktorów trzeba było by tylko znaleźć, trochę się zdziwiłem że po tylu latach od Premiery MAFII nie zekranizowali tej gry przecież maja bardzo dobrą fabułę i na pewno ten film był by świetny. Ale jak widać nie zawsze się ma to co chce.
daj spokoj gra to gra a film to film, co do klimatu uwazam, ze realizm go pobudza, porownajcie sobie model jazdy w gta i mafii, wiecej argumentow nie mam co przytaczac, bo zajeblo by mi to 5 dni i 6 nocy
To weź sobie przeczytaj że większość tu ludzi jest za zekranizowaniem tej gry nawet jest dany taki temat. Jak chcesz to sobie poszukaj. Ale zresztą każdy ma swoje zdanie ;-)
Shoot3r jak takie gry jak Far Cry (dla nie wtajemniczonych, jest to gra FPS, czyli "strzelanka" z pierwszej osoby, podobnie Doom) została przeniesiona na ekran to dlaczego Mafia by nie mogła? Tu nie chodzi o samą grę jaką jest Mafia tylko o fabułę. Chyba logiczne, że podczas filmu nie mielibyśmy kamery TPP ustawionej za naszymi plecami i widzielibyśmy jak filmowy Tommy biega i wypełnia misję. Film trzeba było by trochę urozmaicić, ale fabułę zostawić i mamy prawdziwe dzieło. Oczywiście trzeba włożyć w to trochę pracy, to naturalne. Po resztę odsyłam do tematu o Ekranizacji Mafii tak jak już wspomniał kolega wyżej.

Shoot3r napisał(a):
daj spokoj gra to gra a film to film
- nie wiem co powiedzieć, zaskoczyłeś mnie tym. Tak się zastanawiam, co ma piernik do wiatraka?
Obrazek
Ja jestem pewny na 80% że gra nie będzie miała klimatu takiego, jak I. Nie wiem dlaczego, praktycznie każda gra tak ma, GTA.. o GTA nie ma co mówić, bo bodajże wszystkie części są o czymś innym i nie ma tu mowy o klimacie... po prostu GTA to niezły sandbox w który możesz grać non stop.

Poza tym - Mafia została mocno skonsolonizowana, już nie dostaniemy po pupie za niezważanie na światła :( Czuje, że będzie tak jak z Ojcem Chrzestnym II - gra ok, ale gdzie klimat? Gdzie charakter?

Na szczęście, Mafia ma charakter i co jak co... mam cichą nadzieję, że co do klimatu mnie zaskoczy.
https://www.youtube.com/watch?v=6u0yfmnArpM

:)
Jeferiaz napisał(a):
Ja jestem pewny na 80% że gra nie będzie miała klimatu takiego, jak I. Nie wiem dlaczego, praktycznie każda gra tak ma, GTA.. o GTA nie ma co mówić, bo bodajże wszystkie części są o czymś innym i nie ma tu mowy o klimacie... po prostu GTA to niezły sandbox w który możesz grać non stop.

Szczerze mówiąc to dopiero GTA IV pokazało dość fajną fabułę. Natomiast Vice City miało niepowtarzalny klimat lat 80-tych (budowany głównie za pomocą kawałków lecących w stacjach radiowych)...ale to tylko moje zdanie ;-)

Jeferiaz napisał(a):
Poza tym - Mafia została mocno skonsolonizowana, już nie dostaniemy po pupie za niezważanie na światła :( Czuje, że będzie tak jak z Ojcem Chrzestnym II - gra ok, ale gdzie klimat? Gdzie charakter?

Widzisz i tutaj PC może pokazać pazur względem konsol. Jeżeli twórcy udostępnią narzędzia, to w niedługim czasie możemy się spodziewać modów, a te nie będą tworzone przez przypadkowe osoby - tylko przez fanów (fanów pierwszej części Mafii oczywiście). W związku z tym - jeżeli będzie coś co nie za bardzo spodoba się graczom - to modderzy popchną sprawę do przodu ;-)

Jeferiaz napisał(a):
Na szczęście, Mafia ma charakter i co jak co... mam cichą nadzieję, że co do klimatu mnie zaskoczy.

Będzie dobrze :-D
Napewno nie będzie to taki sam klimat jaki był w pierwszej części a tego będzie najbardziej brakowało :-)
Keep your friends close, but keep your enemies closer. - The Godfather