Szczerze? Przeraziłem się jak czytałem większość Waszych postów... Ludzie gdzie Wam tutaj klimat ucieknie? Mafia I to gra absolutnie ponadczasowa i FENOMENALNA, ale Mafia II* wcale nie będzie gorsza pod względem klimatu i nie tylko, praktycznie nie może być, oto kilka powodów dla których tak myślę:
-robią ją Ci sami ludzie (duża część),
-muzyka jest kapitalna,
-gameplaye były po prostu super, trailery to samo, przerywniki filmowe po prostu genialne,
-dużo lepsza grafika w porównaniu z I (tak, wiem, że to nie najważniejsze, ale to jednak zmienia się na mega plus), -bardziej wyraziste postaci i pod względem charakteru jak i wyglądu,
-lepsze podkłady głosowe dla postaci z gry,
-modele samochodów co najmniej równie dobre jak w jedynce (ilość równie duża),
-miasto dwa razy większe i chyba jeszcze piękniejsze,
-zmieniające się pory roku,
-jeszcze lepsza fizyka gry (zobaczcie jak zachowuję się człowiek postrzelony, zabity przez nas; jak upada/leży jego ciało),
-mimika twarzy,
-trochę więcej broni,
-efekt zniszczeń o wiele lepszy, tak i samochodów jak i otoczenia (butelki, skrzynki, szyby, ściany, książki, itp itd, wszystko to możemy zniszczyć)
-około 3 godziny cut-scenek
-system osłon
-tętniące życiem miasto,
-co do policji ktoś z góry napisał, że gra zacznie przypominać GTA bo policja nie będzie już nas ścigała. Tylko, że policja nie będzie nas ścigała za przekroczenie prędkości o 1 mile bo przecież nie mają fotoradaru w oku (jak w jedynce), oraz jak przejedziemy po czerwonym świetle no to też już mogą nie zrzucać na nas posiłków z całego miasta. Poza tym nie wkurzało Was, że podczas robienia misji w Mafii I często jechało się do jakiejś lokacji, albo co gorsza uciekało od kogoś (na przykład podczas misji w której wyjeżdżamy z portu i uciekamy ciężarówką z whisky) zaczyna gonić na policja.
Fabuła - ZAPOWIADA się nad wyraz interesująca i nie wiem gdzie Wam tutaj ucieka klimat z jedynki. Te wszystkie plusy, które wychwyciłem absolutnie zapowiadają grę o wiele lepszą klimatycznie (i nie tylko) niż Mafia I.
Po przeczytaniu wszystkich Waszych wypowiedzi ma się wrażenie jakbyście mówili o latach 30' XX wieku (Mafia I) i o wieku XXI co najmniej jeśli chodzi o Mafie II. A przecież różnica 10 lat nie jest aż tak niesamowita, żeby uciekał gdzieś klimat. Może się trochę zmienić, ale czemu uważacie, że na gorsze? Na razie Mafia I bije Mafie II w opowiedzianej historii, ale tylko dlatego, że nie znam jeszcze fabuły Mafii II.
Na pewnym forum spodobała mi się wypowiedź pewnego forumowicza, napisał on:
"Choćby Mafia II była 20 razy lepsza niż jedynka, wy (mega fani) i tak powiecie że jest gorsza... Jeżeli wersja podstawowa jakiejś gry była słaba/średnia/dobra istnieje duża szansa że kontynuacja ją przebije. Mafia natomiast to gra kultowa, legendarna, posiadająca wielu "wyznawców", dlatego zawsze będzie stawiana za wzór, każdy jej element fanatycy uważają za doskonały, cudowny i niesamowity, jakakolwiek zmiana (choćby faktycznie na lepsze) i tak przez fanów zostanie uznana za gorszą. A dlaczego? Bo jest inaczej niż w oryginale, a oryginał to święty wyznacznik... To zawsze tak działa w przypadku innych gier także, taki paradoks - fani chcą kontynuacji, ale tak naprawdę w 100% takiej samej jak podstawka... (np. Diablo 3 - na początku większość kręciła nosem że nie ma starych postaci, większość by chciała D2 w nowej oprawie, ale to BEZSENS, bo nie po to się robi kontynuację! Ludzie się powinni cieszyć że są jeszcze takie firmy które starają się by kontynuacja naprawdę była zupełnie nowym produktem, i nie robi tego w stylu Bioshocka 2 czy Modern Warfare 2). Przyznajcie się sami przed sobą, wy chcecie poprostu powtórki ze starej Mafii, niby jakaś nowość się przyda, ale zawsze będziecie to porównywać do pierwowzoru i zawsze wyjdzie on z tego porównania zwycięsko."
Tyle ode mnie, mam nadzieję, że nie zanudziłem.
*wszystkie wypisane plusy i argumenty o Mafii II brane są z dostępnych w sieci gameplayów, trailerów, wywiadów z twórcami, informacjami o grze, w większości ze strony-> MafiaTown.