Faktycznie tryb Freeride jest okrutnie nudny i zasadniczo nie daje nic prócz możliwości poznania miasta i lekkiego wyzycia się w strzelaniu do gangsterów albo policjantów. Samo miasto jest "martwe" nic się tam nie dzieje. Co do możliwości stworzenia tego o czym pisali koledzy to jest to możliwe, sam napisałem m.in skrypty kierowcy taksówki, jest możliwość wezwania jej, ustalenia miejsca przeznaczenia, to nawet działa, ale algorytmy zachowań aktorów typu "human" są w Mafii tak cienkie, że z butów wyrywa :/ Często zdarzało się, że w czasie jazdy ten idiota klinował się i za chińskiego boga nie dało się z tym nic zrobić, bo skrypt kierowcy cały czas "czeka" aby osiągnął on wskazany cel. Problemem też jest wskazanie takiemu aktorowi pojazdu, którego ma używać, bo najczęściej trzeba mu zdefiniować konkretny pojazd, ja pojazd ten ulegnie zniszczeniu to jest już po skrypcie, bo aktor "durnieje" chcąc wsiąść do tego auta. Stworzenie prac dla Tommego w Lost Heaven też jest możliwe (stworzyłem ich kilkanascie) ale jest wiele w tym ograniczeń. Zasadniczo na tym poziomie edytowania Mafii I jaka obecnie jest możliwa można sobie wszyztko "wyczarować" Wracając jeszcze do tematu Mafii 2 to według mnie jest to największy niewypał tego stulecia :( czekałem z nadzieją na tą grę i srodze się zawiodłem :(
Pozdroo