II miejsce - Quiz 2014, I miejsce - Quiz 2013, I miejsce - Quiz 2012, Użytkownik Roku (2009, 2014)
To zależy w jaką chcesz się zaopatrzyć. Jeżeli chodzi o małe kamerki, to mogę Ci polecić dwie firmy : Sony i Panasonic. W kwestii zapisu, to musisz zdecydować, która technika bardziej Ci odpowiada : zapis na dysku czy na karcie pamięci.
Kamera HDD (dysk twardy), ma to do siebie, że możesz nagrywać na niej bardzo długi materiał - powiedzmy najmniejsza pojemność to 30GB, a największa coś ok. 100GB. Wszystko też zależy od jakości filmu, jeżeli wybierzesz największą jakość to nagrasz coś do 10 godzin na karcie 30 - 40 GB, gdyby zmniejszyć jakość to nawet do 50 godzin.
Karta pamięci ma do siebie to, że możesz ją szybko wymienić na nową i do tego nie musisz kopiować całego materiału na komputer. Pojemność to jakieś 8 do 12 GB, tak więc zapis jest nieco mniejszy - od godziny do trzech, ale wszystko zależy, jak już wspomniałem, od jakości nagrywania.
Ja osobiście posiadam kamerę z kartą pamięci. Nie narzekam, bo jeżeli zapcham całą pamięć to mogę bez problemu wymienić kartę lub po prostu (jeżeli posiadam miejsce na kompie), wrzucić cały materiał na kompa.
Z tego co wiem, można kupić kamery z dyskiem i dodatkowo wbudowanym miejscem na kartę, jednak koszt jest większy.
Ogólnie mówi się, że nawet jeśli obecnie na rynku dominują kamery z dyskiem twardym, to i tak przyszłość należy do tych z kartami pamięci.
muore il bandito, la mafia vive