Ja też nie jestem obeznany w informatyce za bardzo, ale sam na chwilę obecną używam komputera przeznaczonego wyłącznie do pracy. Poprzedni, służący przede wszystkim do gier uległ poważnej awarii, chociaż nie żałuję tego. Teraz większość wolnego czasu poświęcam na szkołę i naukę. Wcześniej troszkę to zaniedbywałem.
Obecnie używam typowej jednostki biurowej o następujących parametrach:
Komputer Stacjonarny FUJITSU SIEMENS ESPRIMO P5925
Płyta FUJITSU SIEMENS, Model D2584-A1
- Procesor Intel(R) Pentium(R) Dual CPU E2160 @ 1.80GHz
Podstawka procesora Socket 775 LGA
Szybkość procesora 1800MHz
Typ pamięci DDR2
Installed Memory 2048 MB
Maksymalna pojemność 8192 MB
Gniazda pamięci 4
HDD SATA 80GB
8 x USB 2.0, 2 x PS/2, COM RS232, VGA, LAN RJ45, 3 x audio
Grafika Intel GMA 3100 256MB (zintegrowana)
Windows 7 Ultimate 32-bit
Powiem krótko. W 100% do przeglądania internetu, drukowania, czy tam innych czynności typowo biurowych wystarcza. Komputer działa szybko i sprawnie, w wolnych chwilach na grafice Intela da się uruchomić taką Mafię czy nawet GTA San Andreas.
Niska temperatura, baaaardzo ciche (niemal niesłyszalne) chłodzenie, po prostu cud malina
Sprzęt podobnej klasy znajdziesz bez problemowo na takim Allegro czy Olx. Zwracaj jedynie uwagę, czy jest to oryginalny komputer danej firmy, a nie jakiś składak. Popatrz też na chłodzenie. W moim jest coś w rodzaju "tuby" wytłumiającej dźwięk oraz doprowadzającej równomiernie powietrze. Do komfortowej pracy wystarczy w zupełności 2 GB DDR2 pamięci ram, pojemność dysku wedle potrzeb. Procesor najlepiej dwurdzeniowy.
Np
taki komputerek na Aledrogo. Spełnia powyższe warunki, ponadto nie jest jakiś koszmarnie drogi, a jest to sprzęt dosłownie na lata, przystosowany do długotrwałej pracy. Ewenulanie poszukaj na Olx, może znajdziesz coś w okolicy i zaoszczędzisz na wysyłce