Problem z Mafią [ścina/przymula]

Witam,

Mam pewien (duży) problem. Gra nie chodzi płynnie, laguje, itd. Najmocniej widać to przy jeździe pojazdem bądź w miejscach gdzie dużo znajduje się samochodów. Ogółem gra chodzi jakby nie chciała i na dodatek nawet jak grafikę ustawie na minimalne(może trochę płynniej, ale bez większej różnicy)

Mój złom :
MS Windows XP Home Dodatek Service Pack 3.
Intel Celeron CPU 1.70GHz, 256MB RAM, Radeon 9000 Family (64MB).
(w domu mam jeszcze jeden komputer (lepszy) ale nie mogę na nim zbytnio "pracować")

A tu wymagania gry :
http://mafiatown.gram.pl/viewpage.php?page_id=117

Czyli komputer spełnia zalecane...

Wersja gry, którą posiadam jest z "Kolekcji klasyki".
Bardzo liczę na waszą pomoc i z góry dzięki. :D
Też mi się ścina i mam dużo lepszego kompa:
Pentium 4 2,80GHz
RAM: 2GB
Karta graficzna: ATI Radeon HD 4800 Series 512MB DDR5

Dołączam się do pytania. Mam grę z KK.
Baggio jeśli chodzi o twój problem, to powiem tak - komp spełnia zalecane, ale nie znacznie (głownie RAM i grafika)

System jak najbardziej pasuje, tu nie ma zastrzeżeń
Masz Intel Celeron CPU 1.70GHz - Pentium III lub Athlon 700 MHz (więc tu ujdzie jak najbardziej)
Masz 256MB RAM - zalecane 128 MB (też jest wyżej, ale zauważ że system też potrzebuje "swoje", czyli tu komp kuleje już)
Masz Radeon 9000 Family (64MB) - 32 MB, zgodna z DirectX 8.1 (nie znam sie zbytnio na grafikach, ale tu jest tak jak w przypadku RAM-u)

Baggio napisał(a):
Gra nie chodzi płynnie, laguje, itd. Najmocniej widać to przy jeździe pojazdem bądź w miejscach gdzie dużo znajduje się samochodów.

Po tym co napisałem wyżej, ta sytuacja jest jak bardziej naturalna w twoim przypadku. Komp po prostu nie daje rady tyle obiektów naraz zrenderować, więc tnie ci. Nie ma innej opcji jak zmiana sprzętu jeśli chcesz grać płynnie
@UP
Dobrze rozumiem, ale czemu to samo dzieje się w przypadku ustawień na małe detale. Wymagania te są już naprawdę niskie, a różnicy nie ma...:<
Myślę że przy tych parametrach kompa to i na niskich detalach nie pograsz za płynnie. Komp jest po prostu słaby, nic z tym nie zrobisz oprócz wymiany sprzętu.
dosia92 napisał(a):
Myślę że przy tych parametrach kompa to i na niskich detalach nie pograsz za płynnie. Komp jest po prostu słaby, nic z tym nie zrobisz oprócz wymiany sprzętu.

Dobra dzięki za odpowiedź, w sumie co się dziwić, nawet jeśli ta gra ma 8 latek. :D
Lecz jeszcze nurtujące jest to jak pod moim pierwszym postem użytkownik się wypowiedział...
ja bym powiedział tak :format dysku i po problemie miałem durona 950 ram 256 i GF MX 440 (chyba taka) i na średnich gra chodziła .. czasem przycięła .Pozatym sprzęt wiekowy możliwe że chłodzenie już siada i się grzeje wszystko wiec dlatego ścina. Zrób format i zagraj to zobaczysz jak będzie chodzić.

Vito & Joe's Adventures -Mod for Mafia I
Szczerze to grałem na większym złomie i wszystko mi hulało, loadingi były dość długie ale gra chodziła płynnie. Polecam uaktualnienie sterowników do grafiki (bądź downgrade jeśli update nie zadziała) i zainstalowanie nowszego directa. Do tego zawsze możesz uruchomić grę w 16 bitach, wyłączyć kompresje textur. A w opcjach gry Foga dać najbliżej. Dla picu możesz spróbować włączyć konto gościa, dać thema klasycznego i wyłączyć explorera. Nic więcej mi nie przychodzi do głowy ale raczej powinno ci wszystko działać jak należy.
ProGlitcherPL On YouTube | World War II Mod on MODDB | Blog Cukra