Mafia II - Interfejs

Niby rzecz nie najważniejsza, aczkolwiek dobrze i schludnie zrobiony interfejs to miły dodatek. Pierwsza część Mafii bardzo mi się pod tym względem podobała muszę przyznać.

Tommy pieszo:
Obrazek
Bardzo schludnie, zero zbędnych rzeczy, tylko malutki pasek (ew. paski) życia i ilość naboi w danej broni. Wszystko naprawdę małe i świetnie to wygląda bo cały ekran mamy dla siebie, że się tak wyrażę.

Tommy w pojeździe:
Obrazek
Tutaj również wielkich zarzutów mieć nie można, życie i naboje tak samo, dobry licznik bardzo fajnie zrobiony i miły dodatek, no ale moim zdaniem tzw. radar ciut zbędny ten w lewym górnym rogu ekranu biorąc pod uwagę, że mamy mapę. Kompas może być.

No i teraz do sedna. Jak wyobrażacie albo jak chcielibyście, żeby wyglądał interfejs w Mafii II? Jest to jeden z tych elementów, który chyba skrywany jest niesamowitą tajemnicą, ponieważ tak naprawdę nic jeszcze nie zostało nam pokazane. Dosłownie nic.
Jeśli o mnie chodzi to mam nadzieję, że nie będzie żadnej mapki w prawym dolnym rogu ekranu tak jak to jest w GTA na przykład i innych grach z otwartym światem, jestem zdecydowanie zwolennikiem takiego trybu jaki jest w Mafii I albo w serii Gothic. Czyli, że mapkę sami sobie włączamy kiedy chcemy. W Mafii zdrowie się będzie odnawiało czyli jeśli chodzi o ten aspekt to nic nam nie będzie przeszkadzać. Ilość naboi w broni myślę, że podobnie będzie jakaś mała ikonka w lewym dolnym rogu, gdyż bohater Vito, którym będziemy się poruszali będzie ustawiony bardziej z lewej strony. Licznik jeśli jesteśmy w samochodzie mógłby zostać jakiś mały tylko, w dolnym rogu (podobno ma nie być w ogóle). Celownik to będzie tylko taka szara kropka (z tego co widzieliśmy po gameplayach) co mnie akurat bardzo cieszy, lubię taki mały celownik, którym dokładniej widzimy w co trafiamy. Ogólnie mam nadzieję, że będzie podobny do jedynki, nie lubię natłoku jaki czasami panuję na ekranie w niektórych grach, gdzie jest mnóstwo zbędnych rzeczy, przez co tracimy czasami pół "ekranu", że się tak wyrażę.
Obrazek
Według mnie taki radar jak w Mafii 1 to dobra rzecz gdyż widać czy nie nadjeżdża "nieproszona" policja. W Mafii 2 mógłby być podobny radar ale tak jak w Mafii 1, tzn. tylko w samochodzie. Ewentualnie żeby było można go w dowolnej chwili wyłączyć. Celownik oczywiście "crosshair", innego sobie nie wyobrażam do grania :-) Z resztą się zgadzam, ja również nie lubie gdy ekran zawalony jest zbędnymi "informacjami".
muore il bandito, la mafia vive
Radar w pierwszej części wygląda jakby ktoś przerwał nad nim pracę. Bardzo mi się nie podoba.
Reszta jest bardzo dobrze wkomponowana i gra ze sobą.

Co do dwójki, to było co nieco widać i przyznam, że bardzo mi się podobało. Radar był już szczegółowy i kolorowy, co mi odpowiada. Jak dla mnie może tak zostać.
Obrazek
Grisha czyżbym coś przegapił? :) Daj namiar na ten radar jak możesz. Powiem szczerze, że ja nic nie zauważyłem na gameplayach z Mafii II jeśli chodzi o rzeczy dotyczące interfejsu. No z tą policją może i było można ją zobaczyć wcześniej na radarze jak to Mnich wspomniał, ale ja i tak już nie zdążałem wyhamować do odpowiedniej prędkości:) Zwłaszcza jadąc przez Giuliano Bridge:)
Obrazek
Fajny radar, mi sie bardzo podoba.
http://www.youtube.com/watch?v=omY93dIH8pc

Tu widać także, chyba trochę inna wersja. Najprawdopodobniej wsio może ulec zmianie.
http://scrawlfx.com/wp-content/uploads/ ... -2-hud.jpg
Obrazek
Cholera to ja myślałem, że już wszystko co mogłem zobaczyłem o Mafii II a tutaj proszę taka niespodzianka! :-) Dzięki wielkie Grisha za tego gameplaya. Taki radar mi nie przeszkadza, bardzo zgrabny i dość mały, w sam raz. Podczas jazdy samochodem również super, mamy dużo miejsca na ekranie, nic nam nie przeszkadza, jest cały dla nas ;-) Co do filmiku to chyba jakaś misja poboczna czyż nie? Kupowanie ubrań również fajny pomysł, własna szafa w domu, do wyboru do koloru:) Fajna reakcja tych kolesi po pokazaniu przez nas broni. Policjant również żywo zaatakował, ale też rozsądnie, że od nas od razu nie strzelał, tylko dlatego, że zobaczył u nas broń. Przechodzenie przez ogrodzenie również fajne, nowość w porównaniu z jedynką, walka wręcz o wiele bardziej poprawiona, ale również realistyczna, ponieważ nie robi z nas jakiegoś karateki (patrz Ojciec Chrzestny), świetna reakcja Vita na wybuch (odrzut, upadek), również na dym fajnie reaguję podczas wcześniejszego gameplaya (kaszel), dodaje to niesamowicie realizmu, wsiadanie do samochodu poprzez rozwalenie szyby bądź włamanie bardziej subtelne czyli przez zamek, inteligentna policja, blokady itp, piękne miasto nocą, warsztat w którym możemy zmienić wygląd wozu, fajne nawet rozwiązanie, świetne cut-scenki - prezentuję się miodzio:) Jeszcze 4 miesiące, ludzie za jakie grzechy nam tyle czekać każą?:)
Obrazek
Ten interfejs bardzo pasuje do klimatu :) Porównajcie sobie mapę miasta z pierwszej Mafii - taka sama kolorystyka, zaznaczenie ulic itp. Tu jest to samo, tyle że skondensowane do okręgu GPS :P Fajna sprawa :)
http://gameplay.pl/barth89 | https://www.facebook.com/barth89pl <-------- ZAPRASZAM :)
No w Mafii też mi się podobał ten interfejs ponieważ nie było nic nawalone na siłę i bez potrzeby.Natomiast Radar w Mafii mi się bardzo podobał ponieważ był bardzo przydatny szczególnie w czasie pościgów.Oraz jak już wspomniałem mam nadzieję że w Mafii 2 nic nie będzie zrobione na siłę tzn. że ekran nie będzie zawalony niepotrzebnymi informacjami tylko ładnie i z umiarem.
"Pewnego razu moi koledzy przynieśli mojej mamie zakupy wiecie dlaczego..???
Z wyrazu SZACUNKU (Chłopcy z Ferajny)
Moim zdaniem wszystko jest OK w mafii 2 mogloby byc tak samo