Logitech Force EX nie działa - nie wykrywa?

Cześć
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum.
Martwi mnie brak możliwości użycia kierownicy. Na demo a potem na wersji komercyjnej (oryginalnej) mam wyłączone opcje Wibracje, Wspomaganie celowania i coś tam jeszcze. Kierownica jest wykrywana w Windowsie, nie ma z nią problemu w innych grach.
Od razu mówię że opcja emulatorów Xboxa jest kiepska po tym strasznie mi zwalnia gra, nie działa klawiatura.
Strasznie się zirytowałem że nie ma opcji pokręcenia kółkiem. Zapłąciłęm 150 zł z nadzieją że fajnie sobie pojeżdżę a tu lipa, ani kierownicy ani free ride.
Ma ktoś jakiś pomysł, informacje, sugestie?
Powiem tylko tyle, że u mnie jest ten sam problem. Kierownica Easy Touch, w Mafii I idealnie się sprawowała, w Mafii II jest niewykrywana. Mam Win 7 64bit, może ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
Cenega sama nie wie albo ostro kręci i podejrzewam to drugie. Moja korespondencja z nimi:

Witam
Zarówno w przypadku dema jak i wersji pełnej nie jest wykrywana kierownica
Logitech Formula EX. System operacyjny to Windows 7 i w samym systemie
kierownica jest wykrywana, poza tym z innymi grami nie ma problemu. JEżeli
wejdziemy w opcję Mafii a następnie w sterownie to pozycje Wibracje,
wspomaganie celowania i coś jeszcze (nie pamiętam teraz) są nieaktywne.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Witam, odpowiadając proszę zacytować całość korespondencji.
Niestety ta kierownica może być nieobsługiwana przez grę. Nie znamy
rozwiązania tego problemu.

Witam
Ale przecież to jest jedna z bardziej popularnych kierownic! Z resztą, z tego co widzę, to jednak powód jest gdzieś indziej i wydaje mi się że doskonale wiecie gdzie jest problem. Nie znalazłem na forach informacji żeby komuś działała kierownica bez wygibańców z jakimiś emulatorami padów Xbox. W demo konfiguracja kontrolerów była wyłączona ale byłem pewien że tylko w demo a tu po czekaniu wielu lat, wydaniu 150 zł okazuje się ktoś zrobił graczy w wiadomo co.
Jeżeli twierdzi Pan że to problem mojej kierownicy, proszę podać listę obsługiwanych kierownic.

Witam, odpowiadając proszę zacytować całość korespondencji.
Gra nie wymaga kierownicy do działania i najprawdopodobniej nie została stworzona z myślą o współpracy z kierownicami. Akcesoria wymagane do uruchomienia i działania gry to klawiatura i myszka, lub pad kompatybilny z Windows.