Edytowanie "przezroczystej" tekstury.

Witam, mam problem z edytowaniem tekstury. Chcialem zmienic kolor opony z niebieskiego na szary, lecz tlo tez zostaje, zamiast stac sie przezroczysty. Ktos moze cos zaradzic?

Skrinszot zeby bylo jasne o co chodzi:
Daj jeszcze do porównania same tekstury, i oryginalną i zmienioną, bo wiem w czym jest problem, ale są 2 możliwości, zależy w jaki sposób zmieniałeś.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Obrazek
Oto oryginalna:
Obrazek
A to podmieniona:
Obrazek

Jak tu edytowac przezroczystosc na pliku w którym czegos takiego nie ma?
Upewnij się, że kolor brązowy (tło) jest dokładnie takie samo jak w oryginale. Choćby niewielka zmiana odcienia może całkowicie rozwalić wyświetlanie "przezroczystej" tekstury.

Temat przenoszę do modyfikacji.
Lekko różni się odcień tła na przerobionym kole, pobierz kolor i sprawdź jego kod w zapisie HTML. Dodatkowo jak poprawienie tła do idealnego odcienia nie pomoże musisz jeszcze zmienić tryb obrazu na indeksowany. Nie wiem z czego korzystasz, ale w Gimpie na górnej belce wybierasz Obraz/Tryb/Indeksowany.../Wygenerowana optymalna paleta 255
Obrazek
Uzywam Gimpa. Tryb juz jest indeksowany.
Ewentualnie jeśli to wszystko nie pomoże możesz spróbować zmienić tło na 100% czarne, bo funkcja "color key", nie zważając jaki ma ustawiony kolor kluczowania zawsze wyklucza też całkowicie czarny nawet bez ustawiania opcji trybu indeksowanego.
EDIT: Przynajmniej zawsze działa w nowo dodawanych modelach, ale tutaj też powinno.
Obrazek
Dziekuje bardzo Donie, podzialalo z 100% czarnosci :-D
Dziekuje bardzo za pomoc od wszystkich sie udzielajacych.
Problem rozwiazany, temat... do zamkniecia, chyba?