Miałem kilka dni temu podobny przypadek. Przez pomyłkę próbowałem ściągnąć program Media Player Classic z pewnej szemranej strony. Ściągnąłem go, ale instalator wzbudził moje podejrzenia, bo po każdym kliknięciu "next" pytał mnie o kolejne dziwne programy do zainstalowania (toolbary i inne takie syfy). Kiedy przebiłem się już do końca instalacji to okazało się, że zainstalowało się wszystko poza Media Player Classic. Jakieś dziwne programy, które strasznie spowalniały komputer - szybko zorientowałem się, że są to jakieś syfy, które mogą mi załatwić komputer. Złapałem szybko za AdwCleaner, ale nie pomogło.
W moim przypadku pomogło coś innego. Oto czynności jakie wykonywałem po kolei:
1. Pousuwałem te dziwne programy przez CCleaner (ma on narzędzie do deinstalacji)
2. Za pomocą CCleanera wyczyściłem błędy w rejestrze
3. Przeskanowałem komputer przy pomocy Malwarebytes Anti-Malware (program wykrył mi około 39 różnych trojanów, wirusów i innego badziewia które od razu za pomocą programu wykasowałem)
4. Potem jeszcze przeskanowałem kompa Avastem i on również wykrył kilka syfów, które również usunąłem
Później już wszystko było w porządku, ale trzeba uważać, jedyną moją radą jest by ściągać programy (jak na przykład w Twojej sytuacji z Javą) ze strony producenta. Takie wyskakujące okienka często zawierają różne dziwne rzeczy i czasem wejście w jakąś dziwną witrynę może się źle skończyć dla naszej maszyny. Poza tym jak już ściągniesz taki program i go zainstalujesz to robisz nic innego niż to, że wpuszczasz syfy do swojego kompa.